Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Je buitenkozijnen en buitendeuren schilderen

  • stappen
    4

Stap 1

De buitenzijde van je ramen en deuren moet je altijd goed behandelen met verf of beits, het hout heeft veel te verduren door weersinvloeden en zal daarom regelmatig moeten worden geschilderd. Is de vorige verflaag al wat verweerd, maar zit de verf nog goed vast? Dan moet het hout ontvet worden en grondig geschuurd. Daarna haal je alle stof weg. Het is belangrijk dat de te schilderen oppervlakken schoon, droog en vetvrij zijn. Controleer hout op zachte stukken (houtrot). Houtrot tast het hout aan waardoor het zacht wordt. Door veel vocht wordt dit proces versneld. Haal alle aangetaste delen weg. Breng Houtrotstop aan op het gezonde hout rond het verwijderde zachte hout en vul de gaten met een houtvuller. Schuur het opgevulde hout. Dek vloeren af met afdekfolie om ze te beschermen tegen stof, verfspatten en –druppels. Verschil tussen olie, beits en lak: Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat gebeitst hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd. Tip: plak de ruiten af met afplaktape en verwijder sloten, grendels en scharnieren. Zo kun je veel sneller werken. ● Tip: Het beste kan je vroeg in de ochtend starten met je klus. De verf droogt in de middag als de zon hoog staat wellicht te snel.

Stap 2

Aanbrengen van grondverf Of je een speciale grondlaag moet gebruiken, hangt af van het te schilderen oppervlak. Er zijn drie mogelijke scenario’s: 1. Bestaande lagen in goede staat: je hoeft geen primer/grondverf aan te brengen. 2. Onbehandeld hout: Gebruik in dit geval altijd een primer/grondverf, ongeacht of je daarna verf of dekkende beits aanbrengt. Een grondlaag is belangrijk: die maakt het hout minder absorberend, verbetert de hechting tussen de verf en het hout en ook zorgt het ervoor dat de eindlaag langer meegaat. 3. De vorige lagen zijn niet in goede staat: afbladderende of afgeschilferde verf moet worden verwijderd tot op het kale hout. Daarna schuur je het oppervlak op en breng je net als bij onbehandeld hout een laag primer/grondverf aan. ● Tip: gebruik een grijze primer onder een donkere lak. gebruik een witte primer onder een witte/lichte lak

Stap 3

Aanbrengen van verf: Nu de primer/grondverf is aangebracht en opgedroogd ben je klaar om de eindlagen aan te brengen. Twee lagen geeft het beste resultaat: het hout is beter beschermd en het verfwerk gaat langer mee. Meng de verf goed voor je aan de slag gaat. Zet de deur of het raam open. Begin te schilderen rondom je glaswerk en werk naar de buitenkant toe Verf van boven naar beneden, tegen de zwaartekracht in. Schilder als laatst de buitenkanten van het kozijn. ● Tip: Verf ramen en deuren zowel binnen als buiten, dan zijn ze optimaal beschermd.

Stap 4

Na het schilderen: Laat het raam open zodat de lucht in de kamer kan circuleren tot alle verf droog is. Laat de verf drogen volgens de droogtijden op het blik. Verwijder voorzichtig alle afplaktape als de verf nog nat is. Hang- en sluitwerk plaats je terug als de verf droog is. Terpentine maar ook acrylverf is schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentine niet door de gootsteen. Wil je de kwast of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten