Gereedschapkist maken van steigerhout

  • tijd
    1 Uur
  • stappen
    7

Stap 1

Zoek je nog een leuk cadeau voor een vriend, of voor vaderdag? Volg dan dit eenvoudige stappenplan. Je hebt hier alleen maar een 250cm lange plank, een ronde stok en wat schroeven voor nodig en binnen een handomdraai heb je een leuk origineel cadeau handmatig gefabriceerd! En wat is er nou leuker dan een zelfgemaakt cadeau? Begin met het zagen van de plank in vijf planken. Drie planken van een gelijke lengte worden de voor-, achter- en onderkant. Twee planken worden de zijkanten. Deze moeten dus ook even lang zijn. Zaag de drie planken af op 55cm per stuk. De andere twee worden 40cm per stuk. Je kunt dit dus uit één plank halen. Hieronder zie je de verschillende lengten en de zaaglijst. De bak is 55cm lang, 25,5cm breed en 43cm hoog.

Stap 2

De zijkanten moeten vervolgens ook nog verder gezaagd worden. Deze planken lopen schuin af naar de bovenkant vanaf de lengte waar zij boven de voor- en achterkant uit komen. Gebruik een winkelhaak en een potlood om dit af te tekenen zoals op de foto's hieronder. Trek vervolgens de lijnen. Zaag vervolgens de twee planken.

Stap 3

Teken met de winkelhaak het midden van de plank af. In dit geval 3cm vanaf de bovenkant af. Zet daarna de twee planken met lijmklemmen aan elkaar zodat de gaten op gelijke hoogte komen. Boor daarna een klein gat met een houtboortje door beide planken heen.

Stap 4

Boor vervolgens met een gatenboor een gat met een diameter van de ronde stok die je gebruikt. Deze moet namelijk precies in het gat passen. Eventueel is 1 à 2 millimeter speling geen probleem.

Stap 5

Vervolgens moet de bak in elkaar worden gezet met schroeven. Op de onderstaande foto's kun je zien hoe het geheel aan elkaar bevestigd is. De twee planken voor de voor- en achterkant waar de schroeven doorheen komen moeten eerst voorgeboord worden. Teken de plekken waar je wilt voorboren eventueel eerst af met een potlood en een liniaal. Daarna kan de onderkant hier tussen gezet worden en kan er geboord worden.

Stap 6

Bevestig vervolgens de zijkanten.

Stap 7

De stok moet nu tussen de gaten gezet worden. Daarna kun je deze extra stevig vastzetten door aan beide kanten een schroef door het hout te boren vanaf de bovenkant. Je bent nu klaar! Eventueel kun je het geheel nog opschuren, verven of beitsen. Zie ook onze sixpackhouder: https://www.brico.be/nl/makers/klusadvies/sixpackhouder-van-hout-maken voor een ander leuk vaderdagcadeau. Of maak beide cadeaus samen met een familielid zodat je allebei een eigen cadeau hebt!