Gat in plafond maken

  • stappen
    1

Bij het verbouwen van ons huis hebben we de muur tussen de keuken en de woonkamer weggehaald. Omdat het een draagmuur was hebben we een stalen H-balk moeten plaatsen om de muur erboven te houden waar die zit. Het plaatsen van de H-balk hebben we een aannemer laten doen. Ook omdat het belangrijk is om de juiste afmeting van de balk te berekenen zodat het wel een degelijke constructie wordt. De aannemer heeft eerst stempels geplaats links en rechts van de muur. De stempels vangen de balken op van de eerste verdieping zodat die niet naar beneden komen als de muur wordt afgebroken. Daarna wordt de muur afgebroken en afgevoerd. De stalen H-balk wordt in de aangrenzende muren vastgezet zodat die na drogen van het cement de last van de muur erboven kan dragen.

Na het plaatsen blijft uiteraard een behoorlijk gat in het plafond open wat we zelf weer hebben dichtgemaakt. In de eerste plaats hebben we onder de balken waar het gat zit houten rachels gemaakt van standaard vuren latten. Op het rachelwerk kan je vervolgens de stukplaat schroeven. De stukplaat eerst zo goed mogelijk op maat snijden zodat die goed aansluit op het bestaande plafond.

Ook de H-balk moet je bekleden met stukplaten dit kan je doen door balkjes op maat te zagen die je kan klemmen (en lijmen) aan de zijkanten van de H-balk. Vervolgens kan je op die balkjes een stuk stukplaat schroeven. Onder de balk plak je een stuk stukplaat zodat de hele balk is bekleed. Vervolgens de stukplaten in de voorstrijk zetten en je bent klaar om te stuken.

Omdat wij meer stukwerk hadden hebben we dit mee laten nemen door de stukadoor. Maar als het een net te grote oppervlakte is zou ik het ook nog wel zelf durven stuken. Als het droog is kan je ook altijd nog de randen schuren met een niet te grof schuurpapier om de overgang onzichtbaar te maken.

Nog tips nodig voor bouwen of verbouwen? Wij verzamelden alles op 1 plaats!