Een hangende kast maken

  • tijd
    6 Uur
  • stappen
    8

Stap 1

De uitdaging was om een hangende kast te bouwen die net boven een aanrecht zweeft en vlakbij de muur, waardoor het op wandplanken zou lijken. We wilden hierbij echter geen gaten maken in de vers gepleisterde muur. Het plafond is vervaardigd uit bakstenen die op hun plaats worden gehouden door stevige metalen stutbalken (ook wel bekend als 'poutrellen') met een I-profiel.

Stap 2

Eerst hebben we dus een systeem uitgedokterd om klemmen aan de metalen balken te hangen die het frame, de planken en later ook de spullen op de planken kunnen dragen. We hebben ons hiervoor geïnspireerd op een bestaand systeem dat al in de ruimte hing voor we in het huis trokken. Twee hoekankers die langs beide kanten van het profiel vasthaken en gefixeerd wordt door 2 bouten met moeren. Span de moeren goed aan. Ze zorgen er voor dat er voldoende spanning op de ankers komt, zodat het geheel goed gefixeerd wordt. Zie foto voor een simplistische technische tekening en de hoek-ankers die je zou kunnen gebruiken hiervoor. De hoekankers vind je niet in elke doe-het-zelfzaak, maar normaal gezien wel in de ijzerhandel. De korte zijde van het hoekanker zaag je best een beetje korter met een metaalzaag (vergeet erna niet de randen te slijpen!), zodat ze mooi rond het i-profiel van de steunbalken kunnen klemmen. (Als de poetrellen niet volledig zichtbaar zijn, zoals je op de foto in stap 1 kan zien, is het verstandig om met een hamer en beitel een beetje van het voegwerk weg te kloppen zodat de klemmen er tussen geraken)

Stap 3

Maak zo 4 dezelfde klemmen. Hang ze aan de korte zijde op zo'n 15 cm van elkaar. De lange zijde moet wat korter zijn dan de lengte van je planken. Aan de onderste van de twee fixerende bouten van de klem hang je nu de ringmoeren.

Stap 4

Zoek ofwel 8 stangen van 1m en verbind ze met een toppelmoer (dit is gewoon een langwerpige zeskantmoer, zie foto) , ofwel laat je in de ijzerhandel 4 stangen op maat maken. Die draai je nu in de ringmoer. Het kan zijn dat de stangen nog niet perfect evenwijdig staan, dit wordt vanzelf gecorrigeerd wanneer je de planken er in schuift. De ringmoer laat ook nog wat marge toe.

Stap 5

Ga op zoek naar de juiste planken. Wij hebben gekozen voor 4 grenenhouten planken van 2m40 op 15cm. Daar hebben we dan telkens 30cm afgezaagd. De afgezaagde stukken van 30x15 cm gebruiken we later om de 2 evenwijdige lange planken aan elkaar te fixeren, zodat ze niet afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen (zie stap 7). Schuur de planken eens goed, anders zit je gegarandeerd met splinters. Met een houtboor van 12mm maak je aan beide kanten van de plank een gat. De lengte tussen de twee gaten moet uiteraard overeenkomen met de afstand tussen de 2 klemmen/stangen. Neem voldoende tijd om dit precies goed af te meten en te berekenen. Hou dus ook goed rekening met de afstanden van de planken zelf.

Stap 6

Nu de gaten geboord zijn, kan je de planken vastmaken door de hangende stangen in de gaten van de plank te steken en de plank omhoog te schuiven. Dit doe je best met twee tegelijk want als je één kant omhoog laat gaan gaat het aan het andere gat wringen. Neem een schroefring en een zeskantmoer en schuif/draai ze onder de plank om ze vast te maken. Je kan de plank nu waterpas zetten door de zeskantmoer aan 1 kant omhoog of omlaag te draaien.

Stap 7

Herhaal dit proces met de andere planken. We hebben eerst 2 planken apart aan 2 stangen gehangen, en vervolgens daaronder 2 andere planken evenwijdig op dezelfde hoogte. Onder die planken hebben we hetzelfde proces herhaald maar dan met de kleine plankjes van 15 op 30 cm en met de twee stangen aan de korte zijde. Zie foto.

Stap 8

Zoals je wellicht hebt opgemerkt kan de kast wel degelijk heen en weer wiebelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hangkast als schommel gebruikt, maar als je het eventuele gewiebel tot een minimum wil beperken, kan je toch 2 vijzen in de muur draaien aan beide zijden van de kast. Nu is de kast klaar voor gebruik! Je kan experimenteren en de planken qua hoogte aanpassen, alsook de structuur van je planken. Bovendien kan je, als je de plaatsing van de kast beu bent, het op een totaal andere plaats van de kamer hangen! Staat de kleur van het hout je niet aan? Je kan het nog altijd een likje verf of vernis geven! TIP: Gebruik voor deze klus allemaal zeskantmoeren, bouten, ringmoeren en draadstangen met dezelfde diameter voor het gemak. Ik heb telkens M12 gebruikt maar M10 zal zeker ook gaan.