Een bloempot van beton maken

  • Tijd
    2 uur
  • Totaal aantal stappen
    10

Stap 1

De bloempot van beton in deze uitleg heeft de maat van een emmer met 20 liter inhoud. Als je hem groter of kleiner zou willen, dan kan je natuurlijk gewoon de emmermaat aanpassen. Om de bloempot te maken heb je de volgende materialen nodig: - Betonmortel 20 kg - 1x flexibele kuip - 1x plaat hardschuim (kan ieder hardschuim zijn als het maar geen water opneemt) - Troffel - Schuurpapier - Montagekit - Duct tape - Water om het beton te maken

Stap 2

Meet de diameter van de bodem van de emmer op. Teken cirkels af op het hardschuim waarvan de diameter 10 cm kleiner is als de diameter van de bodem van de emmer. Zaag 4 cirkels uit het hardschuim. - Door de diameter van de schuincirkels aan te passen, kan je de wanddikte van je bloempot zelf bepalen.

Stap 3

Schuur de zijkanten schoon/glad. Lijm de stukken hardschuim op elkaar met de montagekit.

Stap 4

Maak het beton zoals op de verpakking staat aangegeven. Voor de bloempot met deze maten heb je ongeveer 1 zak nodig.

Stap 5

Neem de emmer en vul deze met een laagje beton van ca. 5 cm. Neem de toren hardschuim en plaats deze in het midden van de emmer op het laagje beton.

Stap 6

Vul de open ruimte rondom op met het beton. - Door meer of minder beton toe te voegen, kan je de hoogte van de bloempot zelf bepalen. - Strijk de bovenkant van het beton glad af.

Stap 7

Zorg dat de toren van schuim naar beneden gedrukt blijft. Door het beton rondom te storten zal het schuim omhoog willen gaan drijven. Door een latje onder het hengsel van de emmer te klemmen en de ruimte tussen het latje en de schuimtoren op te vullen, kan je de schuimtoren op de juiste plek houden.

Stap 8

Laat het beton ongeveer 24 uur drogen (lees ook de aanwijzingen op de verpakking). Draai de emmer op zijn kop en laat je bloempot er uit zakken.

Stap 9

Verwijder het schuim uit het midden van de bloempot.

Stap 10

Et voilà! Een zelf op maat gemaakte betonnen bloempot.