Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Douchemengkraan vervangen

  • Tijd
    2 uur
  • Totaal aantal stappen
    5

Stap 1

Voor je begint met het vervangen van de thermostaatkraan, moet je eerst een vervangende kraan hebben. Omdat er verschillen zijn in de kranen moet je eerst de hartafstand van je huidige kraan opmeten. Dit is de afstand tussen het midden van de ene aansluiting en het midden van de andere aansluiting. Voor de meeste douchekranen is dit 12 of 15 centimeter, voor de meeste badkranen is dat alleen 15 centimeter.

Stap 2

Sluit nu het water af door de hoofdkraan dicht te zetten. Deze zit vaak bij de deur onder de deurmat. Zet daarna de kranen in de badkamer open en ok eventueel op hogere plaatsen zodat je zeker weet dat er niet meer kan uitlopen. Je kan de kranen tijdens de klus gewoon open laten staan.

Stap 3

Haal nu de oude kraan los. Gebruik hiervoor een bahco (of een passende steeksleutel). Deze draai je los tussen de rozetten en het langwerpige deel van de mengkraan. Dit kan even wat moeite kosten.

Stap 4

Als het goed is zitten er al s-koppelingen op je aansluitingen in de muur. Gebruik de waterpas om te kijken of ze helemaal horizontaal uitgelijnd zijn. En controleer ook of ze even diep zitten en de juiste hartafstand hebben. Als dat niet het geval is, dan kun je de S-koppelingen nog stellen. Misschien is het wel een goed idee om als je de koppeling nog moet om het teflon tape wat om de uiteinde hoort te zitten te vernieuwen door ze er even uit te halen en opnieuw te installeren. Anders loop je misschien het risico dat de oude tape gaat lekken. Schroef de nieuwe thermostaatkraan er losjes op en stel de koppelingen eventueel iets bij zodat de kraan mooi recht hangt.

Stap 5

Haal de kraan weer los en schroef de nieuwe rozetten over de gestelde S-koppelingen. Meestal zijn er een aantal fiberringetjes en zeefjes meegeleverd. Die zet je in de aansluitingen van de thermostaatkraan. Draai de kraan weer vervolgens voorzichtig op de koppelingen. Controleer goed of de kraan recht zit, anders kunnen de koppelingen beschadigen. Als alles recht en goed zit draai de koppelingen verder vast. Doe dit vooral niet te strak, vast is vast. Misschien nog een tipje uit ervaring. Gebruik bij het vastdraaien een doek tussen de bacho of steeksleutel en de wartel van de kraan. Die je dit niet dan loop je kans op krassen op de wartel, terwijl die juist vaak zo mooi verchroomd zijn.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2023 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten