Boomhut in de tuin

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

We hebben achter in de tuin een boomhut gemaakt om een leuke en beschutte plek te creëren voor de kinderen om te spelen. We hebben gedeeltelijk gebruik gemaakt van houten balken die we nog hadden liggen en nieuw tuinhout om de wanden mee te maken. Je kan natuurlijk ook alles nieuw bij de winkel kopen.

Ik zeg wel boomhut, maar eigenlijk is het niet in een boom gebouwd. Omdat we niet zulke grote bomen hebben in de tuin is het een (hoge) hut geworden die tussen de bomen staat. Maar omdat het wel erg het gevoel geeft van een boomhut hebben we het zo genoemd.

We hebben eerst voor de 4 poten grote balken gebruikt die we op de grond hebben uitgemeten. De gedeeltes van de balken die in de grond komen zijn behandeld met grondverf zodat langer goed blijven in de grond. Vervolgens hebben we de palen in de grond geslagen zodat ze redelijk stevig staan.

Door op de hoogte van de vloer van de hut rondom met dezelfde balken de poten met elkaar te verbinden krijgt de constructie zijn stevigheid. Zorg de palen en het platform goed waterpas staan, omdat dat de basis is van de hut.

Stap 2

Tussen de balken die om de poten heen zitten hebben we dwarsbalken gemaakt waarop de vloerdelen worden bevestigd. De vloerdelen zijn van wat dikker tuinhout gemaakt om ook weer wat stevigheid te geven.

Op de staande balken kunnen nu van geïmpregneerde vuren rabatdelen de wanden worden gemaakt. Ik heb daarvoor rabatdelen gebruikt omdat die met een mes en groef mooi in elkaar vallen en je ook minder snel kieren krijgt als het hout krimpt. Werk van onder naar boven en zorg dat je goed waterpas begint.

Maak op de zijkanten twee puntjes waar het dak straks op kan rusten. Verstevig dit met kleine balkjes aan de binnenkant. Ook om het raam en de deur kan je het beste met balkjes werken om een stevig raamwerk te creëren waar je de planken op vast kan schroeven.

Stap 3

Tussen de twee zijkanten met de nokken hebben we een aantal planken gemaakt die de twee wanden verbinden waarop het dak kan rusten. In ieder geval een plank aan de bovenkant en aan de onderkant, maar om het wat steviger te maken zou ik ook in het midden een plank maken. Het is niet nodig om het hele dak eerst met hout te bekleden, tenzij je kiest voor dakleer. Wij hebben golfplaten gebruik die je kant en klaar in de winkel kan kopen inclusief bevestigingsmateriaal en nokvorsten. Het voordeel is dat het dak er snel op zit en meteen waterdicht is.

Stap 4

Als laatste hebben de wand met de toegang gemaakt. Door een balk te maken naast de deuropening kun je de rest van de wand dicht maken. Als laatste hebben we een klein platform gemaakt voor de deur waar de trap uiteindelijk tegenaan is gekomen.

Het was een erg leuke en overzichtelijk klus om te maken en het geeft de kinderen erg veel plezier. Uiteindelijk staat de hut hoog en helemaal tussen de bomen en struiken zodat het voor ons een echte boomhut is.