Altijd gedroomd van een groot huis, maar een (te) kleine portemonnee? Of heb je bij toeval een kleine woning en gewoon geen zin om te verhuizen? Geen probleem! Van doorzichtige gordijnen tot witte plafonds: met deze tips laat jij je kleine woon-, slaap-, of studeerkamer zo groot lijken als je wilt (nou ja, bijna dan).

1. Maak het doorzichtig

Hoe meer je kunt zien, hoe groter de ruimte lijkt. Zet dus geen houten, maar een glazen tafel neer en plaats een glazen douchewand in plaats van een kleurrijk douchegordijn. Ook lichtdoorlatende, lichtgekleurde gordijnen die van het plafond tot de grond lopen, laten een ruimte groter lijken.

2. Gebruik de juiste kleuren

Donker gekleurde muren of een donker plafond laten een ruimte kleiner lijken. Naast wit zijn koele kleuren zoals blauw en groen ideaal om een ruimte optisch groter te maken. Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk dezelfde kleurtinten te gebruiken. Het tegenovergestelde is dus ook waar: hoe meer verschillende kleuren en drukke patronen in jouw kamer aanwezig zijn, hoe kleiner die kamer lijkt.

Benieuwd naar wat de juiste kleuren zijn per kamer?

3. Kies een lichte vloer

Ook de juiste vloer zorgt ervoor dat een ruimte groter lijkt. Kies daarom voor een lichte vloer, want donkere planken of stoffen maken de kamer minder groot. Nog een tip: laat de vloer zoveel mogelijk doorlopen in meerdere kamers; eenheid zorgt namelijk voor een optisch grotere ruimte.

4. Plaats strategische verlichting

Kamers lijken groter als de muren verlicht zijn en als de verlichting niet voor grote schaduwen zorgt. Zet daarom ook op lagere plekken een lampje neer. En laat overdag zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen. Gordijnen open en stralen maar!

5. Maak gebruik van spiegels

Deze tip is al zo oud als de weg naar Rome, maar mag uiteraard niet in dit lijstje ontbreken: plaats op meerdere plekken spiegels. De reflectie van het glas laat een ruimte dubbel zo groot lijken. Easy!

6. Creëer rust

Hoe minder tierelantijntjes, hoe beter. Berg daarom zoveel mogelijk spullen op in een dichte kast. En kies in plaats van meerdere lijstjes aan de muur voor één mooi schilderij of één mooie foto.

7. Kies voor open, lichte meubels

Ook voor je meubels geldt: hoe meer je kunt zien, hoe groter de ruimte lijkt. Koop daarom een bank op hoge poten, zodat je de vloer nog kunt zien. En gebruik in een kleine ruimte geen massieve en donkere meubels, maar bijvoorbeeld stoelen zonder armleuning. Lage meubels zorgen er overigens voor dat als je de kamer inkijkt, je zicht niet gehinderd wordt door voorwerpen waar je omheen moet kijken. Hierdoor lijkt een kamer groter. Tor slot: less is more. Zoek daarom naar twee-in-één meubels, zoals een poef waarin je ook tijdschriften kan opbergen. Scheelt weer een hoop tierelantijntjes!

Heb jij nog een andere tip om een klein huis groot te laten lijken?