Azalea is Woonplant van de maand december

Of ze nu sneeuwwit, decemberrood, plechtig paars of knalroze zijn, alle Azalea's hebben gemeen dat je door de bloemen de plant haast niet meer ziet. Daarom is deze rijke bloeier woonplant van de maand!

Rijke bloei

De Azalea staat bekend om haar rijke bloei. De bloem is verkrijgbaar in typische decemberkleuren en is een origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker. Azalea heet officieel Rhododendron syn. Azalea. Rhododendron is een samenstelling van de Griekse woorden voor rood en boom betekenen. Vrij vertaald wordt dat 'een houtige plant met rozerode bloemen'. Azalea betekent in het Grieks droog, wat op het taaie hout slaat en niet op de grond: die moet altijd licht vochtig zijn.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Tips bij aankoop van de Azalea

 • Bij de inkoop van Azalea is het vooral belangrijk te letten op de plantvorm, de potmaat, aantal bloeibare knoppen en de rijpheid. Om er zeker van te zijn dat alle knoppen zullen bloeien, is te onrijp inkopen niet verstandig, vooral in de winter.
 • Door gebrek aan licht kan knopval optreden. Knopverdroging komt eveneens regelmatig voor, vooral bij te onrijpe planten. Wanneer de plant te droog staat, kan bladvergeling of bladval optreden.
 • Een lage temperatuur tijdens transport of opslag is aan te bevelen om snelle uitbloei te voorkomen. Wanneer er teveel vocht op de bloemblaadjes komt kan Botrytis (smet) ontstaan wat bruinverkleuring geeft.
mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorgingstips azalea

Azalea lust wel een slokje. Geef de plant regelmatig ruim water of dompel de potkluit in een emmer water om de kluit volledig te verzadigen. Voor planten met een grote vochtbehoefte zijn speciale potten verkrijgbaar die de plant vanuit een waterreservoir van het benodigde vocht voorzien.

 • De plant kan niet goed tegen warmte, daar gaat hij slap van hangen. Vermijd om die reden een standplaats in de felle zon of bij een warmtebron. Azalea staat het best op een koele, lichte plek.
 • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Wanneer de plant moet worden overgeplant in een grotere pot is het belangrijk speciale zure potgrond te gebruiken, speciaal voor zuurminnende planten.
 • Is Azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure vochthoudende grond uitgeplant worden, overwinteren doet Azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting.
 • Besproei de plant regelmatig al deze in knop. Als de knoppen opengaan niet meer sproeien.
mooiwatplantendoen.nl

Spar is tuinplant van de maand december

De spar kennen we al sinds jaar en dag als de meest gebruikte kerstboom. Met zijn fijne, een beetje prikkende naalden staat hij in menig huiskamer te pronken. Maar ook in de tuin is de spar een graag geziene, wintergroene conifeer, want dat is het eigenlijk.

Winterharde conifeer

De spar (Picea omorika) is een zeer winterharde naaldconifeer. De spar kerstbomen zijn er in maten van 50 cm tot vele meters hoog, tot wel 50 meter aan toe! Soms wil een kerstboom met kluit of een standaard met daarin water het vallen van de naalden nog wel een beetje uitstellen. Koop je een boom met kluit? Als tuinplant is de spar zeer geschikt. Het aanplanten van een solitaire plant die kan doorgroeien is dan ook aan te bevelen.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorgingstips spar

Met een paar eenvoudige tips blijft de spar gezond en mooi:

 • De spar in de tuin heeft een vochtige, matig voedselrijke en een klein beetje zure grond nodig om in geplant te worden.
 • De plant kan zowel in de schaduw als in de volle zon staan.
 • Wil je je kerstboom na de feestdagen laten groeien in de tuin? Het herplanten van een spar met kluit vraagt enige zorg. Let bij het aankopen van de spar of er een voldoende grote kluit onder de boom zit en zet de boom bij voorkeur op een kerstboomstandaard met water erin.
 • Omdat de planten 3 weken binnen hebben gestaan in droge, warme lucht is de overgang naar buiten niet altijd even gemakkelijk. Een vorstvrije periode is hierbij van belang om de plant in de tuin goed te kunnen laten wortelen.
 • Koop je liever een miniatuur kerstboom voor in huis? Verzorging van de miniatuur kerstboompjes in huis is eenvoudig. Geef de plant regelmatig water en zet hem op een lichte plek. Hoe koeler de plek, hoe langer de plant goed blijft.

Snoeitip!

Bij de meeste sparren, zeker de dwergsoorten, is het niet nodig te snoeien. Wanneer de grotere maten spar te fors van grootte worden of juist voller, kan de plant wel gesnoeid worden, het beste in het voorjaar (april, mei). Gebruik hiervoor gewoon een heggeschaar en kort het einde van de takken met enkele centimers in. Dan blijft de vorm mooi symmetrisch en goed gevuld.

Meer weten over de verzorging van je tuin in december? Bekijk dan de tuinkalender van de maand.

We hopen dat deze tips nuttig zijn voor jouw woon- en tuinplant!