Heb je ineens superveel zin om de ramen te lappen? Of krijg jij ook de neiging om die kast eens goed uit te pluizen? Begrijpelijk: het is bijna lente. En op het moment dat de eerste zonnestralen het huis binnenkomen, gaan we massaal schoonmaken en opruimen. Maar waarom is dat eigenlijk?

De voorjaarsschoonmaak is ontstaan omdat men vroeger wilde dat alles er met Pasen op z’n best uitzag. Op z’n paasbest, noemen ze dat. Het was de tijd waarop de kolenkachel uit ging, mensen hun jaarlijkse bad namen, iedereen in het nieuw werd gestoken én de voorjaarsschoonmaak plaatsvond.

Inmiddels is dit niet meer de reden waarom we uitgebreid schoonmaken, maar natuurlijk zien we nog steeds uit naar het voorjaar. De stijgende temperatuur, de eerste zonnestralen, de opkomende bloemetjes en de fluitende vogels geven nieuwe energie. En die kun je goed gebruiken voor de voorjaarsschoonmaak! Je zou het misschien niet denken, maar de meeste redenen om vandaag de dag de boel eens flink onder handen te nemen, zijn praktische redenen.

Grauw

In de winter is het namelijk donker en als het buiten grauw is, zie je stof amper liggen. Maar op het moment dat de zon weer vaker schijnt, zie je ze opeens wel: de opdwarrelende stofjes. Tijd dus voor de voorjaarsschoonmaak! Daarnaast laat het weer het pas in de lente toe om alle meubels buiten te zetten. Als je dat doet, kan je de vloer en wanden echt goed schoonmaken. En ook de stoffen meubels zoals een bank of een kleed kunnen het wel gebruiken om regelmatig buiten uitgeklopt te worden.

Ook zijn er in het voorjaar opeens veel spullen die je voorlopig niet zult gebruiken, maar die wel veel plek innemen. Denk bijvoorbeeld aan je winterdekbed, dikke truien, schaatsen, snowboots en winterjassen. Die moeten allemaal opgeborgen worden. Je kunt zelf een kist maken van oud parket, maar het kan ook in een handige opbergkast.

Voorwaarden

Niet iedereen die met een natte doek in de weer is geweest, mag natuurlijk spreken van een voorjaarsschoonmaak. Pas wanneer je het onderstaande allemaal hebt gedaan, kan je zeggen dat je écht een voorjaarsschoonmaak hebt gehouden.

- Als je alle meubels van hun plaats hebt geschoven om erachter en eronder schoon te maken.
- Als de raamdecoratie is gereinigd en alle ramen zijn gelapt.
- Als alle matrassen (met een mattenklopper) zijn uitgeklopt.
- Als je alle ruimtes in je huis hebt schoongemaakt, inclusief tegels aan de wand, koelkast, deuren, ventilatieroosters en plinten.
- Als je alle kasten hebt leeggeruimd, schoongemaakt en weer netjes hebt ingeruimd. Ook bovenop de kast!
- Als je al het servies dat langer dan drie maanden niet gebruikt is, hebt afgewassen.
- Als je minimaal één vuilniszak met vuilnis hebt weggegooid.

Bonuspunten voor wie ook de kamers opnieuw heeft behangen of gewit!