De zomer is de ideale periode om je slaapkamer of woonkamermuur te voorzien van een nieuwe, frisse look. Schilderen van je binnenmuren doe je idealiter met daglicht, en daar is er genoeg van in de zomermaanden. Via dit stappenplan helpen we je op weg. Veel verf- en rolplezier!

Stap 1: voorbereiding

Ben je er uit welke muur of muren je gaat verven en in welke kleur? Voordat je de roller door de verf haalt, doe je er goed aan je optimaal voor te bereiden. Denk in ieder geval aan de volgende zaken:

Tip: schuimroller
Met een schuimroller creëer je eenvoudig een strakke, gladde muur.

Meer weten over materiaal en verfsoorten? Alles over verf en het juiste gebruik van materialen vind je hier.


Stap 2: voorstrijken

Ga je je muur voor het eerst verven? Dan is een goede voorstrijk noodzakelijk. Een nieuw gestucte muur zuigt namelijk al het vocht op. Voorstrijk voorkomt bovendien een vlekkerig eindresultaat. Als er al een laag verf op de muur zit is voorstrijk niet nodig en kun je gerust je nieuwe kleur er overheen schilderen.

In dit maakrecept zie je hoe je op de juiste manier voorstrijk aanbrengt.

Stap 3: verf aanbrengen

Voordat je de verf aanbrengt meng je de verf goed met een roerstokje. Giet een deel van de inhoud (dus niet het hele blik of de emmer) in een klein verfbakje voor een 10 cm rollertje. Je begint met de randen verven voordat je het grote oppervlak "inkleurt". Vervolgens begint het echte werk: de grote roller mag erbij gehaald worden. Rol altijd van beneden naar boven. Nu gaat het lekker snel! Heerlijk toch, dat je direct resultaat ziet?

Tip: structuurverf
Heb je geen gladde, maar een onregelmatige muur? Maak dan gebruik van structuurverf. Structuurverf heeft een stoer effect, en het is ook nog eens eenvoudig aan te brengen.

Stap 4: afwerking

En, tevreden over het resultaat? Dan ben je er bijna! Maar niet voordat je de afwerking gedaan hebt:

  • Ga goed na of een laag genoeg is, of dat je nog een tweede laag aan moet brengen. Dat zie je pas goed als de verf opgedroogd is.
  • Verwijder de schilderstape nog voor de verf droog is.
  • Ruim het afdekzijl op, zet meubels terug op hun plaats. Pas op als de muur nog nat is.
  • Verf over? Sluit het blik of de emmer dan goed af. De verf kun je later opnieuw gebruiken.
  • Spoel je kwasten en roller ook goed uit zodat je ze kunt hergebruiken.

Stap 5: mix en match met je meubels!

Natuurlijk heb je van tevoren al goed nagedacht over de kleur van je muur, en hoe je deze kunt combineren met je meubels, planten en accessoires. Hou je van zachte tinten, of juist harde contrasten? Of ga je voor een rustgevende witte look? In deze leuke blog "Wat zegt jouw muurkleur over je persoonlijkheid" zie je wat je muurkleur zegt over jouw karakter. En, klopt het? 

feedly.com
bloglovin.com
redition.com

In welke kleur verf jij je muur deze zomer?