Ga je binnenkort verbouwen? Dan ga je een spannende tijd tegemoet. Eén ding is echter zeker; een verbouwing kost veel tijd. Om te voorkomen dat je jarenlang aan het verbouwen bent, is een goede planning dan ook een must. Met deze handige tips creëer je een realistische planning, zodat je stressvrij de verbouwing tegemoet gaat!

Maak een to do lijst

Een goede planning begint met een goed overzicht. Loop door het huis heen en schrijf per kamer op wat je wilt verbouwen. Kijk zowel naar het uiterlijk als het innerlijk van het huis. Denk hierbij aan waterleidingen, isolatiemateriaal, elektriciteit en eventuele verborgen gebreken! Schakel voor de zekerheid een bouwtechnicus in die het huis voor je inspecteert. Rangschik de klussen vervolgens in prioriteit. Welke klussen moeten gedaan worden voordat je er kunt wonen? En welke klussen kun je later doen, nadat je bent verhuisd?

Bereken je budget

Goed, je wensenlijstje is opgesteld, maar heb je ook de financiële middelen om de wensen uit te voeren? Bereken hoeveel geld het zou kosten om deze verbouwing te realiseren. Hierbij kun je beter de kosten te ruim nemen dan te krap. Koop je een nieuw huis en wil je deze verbouwen? Tel dan het budget op bij de koopsom van het huis. Zo zie je meteen of je voldoende geld hebt of dat je nog moet bijlenen.





mywayofviewing.com

Stel een einddatum

Wanneer wil je dat de verbouwing is afgerond? Dit is vooral belangrijk als je twee huizen hebt en je binnen een bepaalde tijd je oude huis moet verlaten. Maar ook als je niet aan een deadline vastzit, is het slim een einddatum te hebben. Bij het vaststellen van een einddatum moet je rekening houden met je wensenlijstje, je budget en de tijd die je hebt om zelf te klussen.

Vraag op tijd vergunningen aan

Een uitbouw, dakkapel of garage bouwen? Voor sommige verbouwingen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dien op tijd een verzoek in!

Uitbesteden of zelf doen?

Bepaal welke klussen je zelf kunt én wilt doen en welke je liever uitbesteedt. Sommige klussen, zoals het aanleggen van elektriciteit, kan je beter uitbesteden aan een professional, terwijl je andere klussen, zoals verven en vloeren leggen, weer gemakkelijk zelf kunt doen. Wees hierbij wel eerlijk. Als je twee linkerhanden hebt, dan zal het veel tijd van je planning kosten.

Schakel vakmensen in

Ga je gebruik maken van een aannemer, loodgieter of stukadoor? Hou er rekening mee dat deze mensen een druk schema hebben. Bel dus minimaal 2 weken van te voren en bespreek samen je wensen, planning en maak duidelijke afspraken. 





 mybetterhome.net

Bestel materialen op tijd

Wil je een nieuwe badkamer of keuken? Hou rekening met een lange levertijd en bestel de materialen ruim op tijd. Beter dingen te vroeg in huis hebben en het tijdelijk op moeten slaan, dan dat je materiaal te laat is en de bouw stil komt te liggen.

Maak een planning in Excell

Wil je je verbouwing in goede banen leiden? Maak gebruik van Excell om alle werkzaamheden in kaart te brengen. Hierin kun je eenvoudig een planning maken. Plan per week en verdeel de activiteiten van groot naar klein, van buitenkant naar binnenkant, per verdieping en tot slot per kamer. Hou bij het plannen van grote klussen altijd rekening met minimaal 2 weken uitloop.

Tip: reserveer ook één tabblad voor belangrijke telefoonnummers van vakmensen en bewaar alle facturen in een aparte kantoormap. Zo kun je alle gegevens meteen terugvinden.

Tot slot wat laatste tips voor een soepele verbouwing:

  • Zet meerdere offertes uit bij verschillende bedrijven. Zo kun je prijzen en kwaliteit vergelijken en een weloverwogen keuze maken.
  • Maak goede afspraken met je aannemers en zet deze afspraken zwart op wit.
  • Calculeer uitlooptijd in en hou er rekening mee dat sommige materialen niet op voorraad zijn.
  • Werk van buiten naar binnen, van onder naar beneden, van grove klussen naar fijne klussen.
  • Hou je aan het seizoen. Ga niet je verwarming omleggen in de winter en schilder de buitenkozijnen niet middenin de zomer.
  • Combineer werkzaamheden. Laat de schilder boven werken, terwijl je zelf beneden de vloer legt.
  • Plan ook momenten van ontspanning in. Zonder relaxmomentjes hou je het niet vol en zal de stress van de verbouwing je opbreken.

Klaar om eraan te beginnen? Dan moet je zeker eens berekenen wat je nodig hebt. Je vindt alle info en vele calculators terug op onze overzichtspagina voor bouwen & verbouwen!