Het jaar begint met een prachtige tuin- & woonplant: de Ficus benjamina en de Winterheide. Lees verder en ontdek deze bijzondere planten en hoe je ze het beste kunt onderhouden.

Woonplant van de Maand januari: Ficus benjamina

Kerstboom eruit, kamerplant erin. Wil je een prachtige boom voor binnen? Denk dan eens aan de grote, groene, gevlamde binnenboom Ficus benjamin. Hierdoor vul je de leegte in huis heel goed op! Je kunt kiezen uit een volle boom met kleine blaadjes en een wat 'nettere' boom met groot blad. Hierdoor is er voor ieder wat wils. Wist je dat de Ficus benjamina in de top 10 staat van luchtzuiverende planten? Dit is uit onderzoek van NASA gebleken. Het is wel een subtropisch type, dus je moet hem goed inpakken wanneer je hem van de winkel naar huis vervoert, maar verder hoef je je er niet druk in te maken!

mooiwatplantendoen.nl 
mooiwatplantendoen.nl 

Trendy groenmaker

De Ficus is een echte blikvanger die helemaal meegaat met de interieurtrend: opvallende en speelse vormen. Je kunt met de Ficus kiezen uit een spiraalstam, dubbele spiraal, gevlochten én recht. Bovendien zijn er verschillende bladvormen en bestaat de plant in diverse kleuren groen. Genoeg keuze dus!

Sterke uitstraling

Je kunt met de Ficus ook makkelijk je kantoor een nieuwe uitstraling geven. De plant heeft een perfect formaat. Daarnaast heeft de Ficus ook een luchtzuiverende werking. Zet de plant in een hippe pot en that's it! Het is een plant die jaren in je bureau kan blijven staan.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorging Ficus benjamina

  • Ficus benjamina staat graag op een verlichte of een halfverlichte plek en heeft een hekel aan tocht.
  • De pot af en toe een kwartslag draaien laat de ficus mooi recht groeien.
  • Zorg dat de potkluit niet uitdroogt, ficus houdt van lichtvochtige grond.
  • Ficus houdt van eens per maand wat kamerplantenvoedsel bij een gietbeurt.
  • Zet de plant gerust af en toe onder de douche of in een zomerse regenbui om het stof eraf te spoelen.

Tuinplant van de Maand januari: Winterheide

De Winterheide geeft in koude maanden veel kleur waardoor het een sieraad is voor in je tuin. Winterheide is altijd ruim verkrijgbaar en de belangrijkste twee soorten Erica carnea (sneeuwheide) en Erica x darleyensis (dopheide) bloeien van december tot maart/april. Je kunt de Winterheide ook mooi in borders of plantenplotten gebruiken met de kleuren roze, lila of wit. Het blad kan ook verschillende kleuren hebben zoals groen, geel, oranje of brons. Hierdoor is de Winterheide een opvallende, kleurrijke verschijning.

mooiwatplantendoen.nl

Verzorging Winterheide

Belangrijk is dat de grond vochtig is en goed doorlatend. De planten doen het goed in de volle zon maar ook bij halve schaduw. De planten laten zich graag combineren met andere zuurminnende planten als coniferen en planten uit de familie van de Ericaceae. Bruine, uitgebloeide bloemetjes kun je verwijderen door even je hand door de plant te halen. Dit zorgt ervoor dat de planten mooi blijven.

Snoeitips Winterheide

Hou het kort! De Winterheide moet regelmatig gesnoeid worden, anders zijn ze minder mooi en missen ze de bodembedekkende eigenschappen op ten duur. De beste tijd voor snoeien is april of mei, dus daar kun je voor nu nog even mee wachten.