Tuinplanten kiezen

Eens de zonnige dagen zijn aangebroken is er niets aangenamer dan een mooie tuin of balkon met duizenden geuren en kleuren. Integendeel tot wat velen denken is het wel mogelijk bloemen te kweken doorheen het jaar. Leer hier alle technieken om te planten in potten of in de tuin. Ontdek verschillende bloembollen, zaai- en bloeikalenders. Je zal zien dat het niet ingewikkeld is om groene vingers te hebben!

Planten water geven

Er zijn een aantal activiteiten waar een tuinier niet omheen kan: grasmaaien, omspitten, bemesten, snoeien ... om er maar enkele te noemen. Even belangrijk is evenwel het begieten, want aarde en planten hebben voldoende water nodig om goed te groeien.

Tuinslangen en accessoires voor besproeiing bestaan er van verschillende merken, maar de systemen om ze op elkaar aan te sluiten zijn heel gelijkaardig.

Planten beschermen van vijanden

De slijmsporen die je in de tuin ziet, komen van slakken. Deze haast onzichtbare vijand verschuilt zich overdag in de bodem, onder bloempotten en plantenbakken of afgevallen bladeren en tussen de planten. 's Nachts gaan ze op pad en veroorzaken ze veel schade aan je planten.

Soms zijn insecten en dieren vijanden, soms helpen ze je planten en bloemen, zoals oorwormen. Hier leer je hoe je ze kan onderscheiden en hoe je ze kan beschermen.

Je moestuin aanleggen 

Je eigen groenten en fruit kweken en daarna kunnen proeven is een werk van lange adem dat expertise vraagt. Je houdt best rekening met een aantal parameters: niet al je favoriete fruit en groenten groeien op eender welke bodem. Je bodem moet ook goed bemest worden. In deze Bricofiche zijn alle essentiële tips en informatie over de kenmerken van elke plant in je moestuin verzameld. Dat is het geheim van een goede, gezonde maaltijd!

Ecologisch tuinieren

Je wil graag een biologische moestuin aanleggen voor je eigen gezondheid en die van je familie? we laten zien hoe je bio erwten kan telen.

Planten onder glazen serre

België is een mooi land, maar voor de tuiniers onder ons laat het klimaat niet toe om het hele jaar door fruit en groenten te oogsten. Regelmatig zorgt het slechte weer zelfs voor zware verliezen. Om het koude regenweer tegen te gaan en groenten te telen zonder zorgen is er geen betere oplossing dan een serre. In glas of polycarbonaat. Een serre laat toe om het hele jaar door te tuinieren. We hebben een aantal tips voor je verzameld zodat je zeker kan zijn van de beste oogst onder alle omstandigheden.

Waterplanten

Je hebt al een vijver en je wil die wat opsmukken en versieren met waterplanten? We geven je een paar tips om je watertuin levendig en geurrijk te maken zodat jij en je familie er volop van kunnen genieten.

Een beetje medeleven, niet onze kamerplanten verlaten

Vandaag worden planten vaak verkocht in plastic potten, die lichter en goedkoper zijn dan terracotta potten en minder snel breken. Toch geniet een aardewerken pot de voorkeur, mocht de kamerplant kunnen kiezen. Er zijn natuurlijk de zuiver esthetische criteria, maar een aardewerken pot heeft ook een belangrijk aandeel in de sfeer van een kamer én is poreus, zodat de wortels kunnen 'ademen'. Aarzel dus niet om je planten meteen na aankoop te verpotten, temeer omdat veel planten worden verkocht in een substraat dat rijk is aan turf. Dat bevordert het wortelen van jonge planten wel, maar schiet tekort op lange termijn. Pas ook op voor plaagbeestjes.

Geef een exotisch tintje aan je tuin 

Laat je inspireren door de exotische tuin van één van onze makers!