Te zien:

Hoe zijn grasveld onderhouden
Er bestaan verschillende soorten tuinmeubelen, gaande van de klassieke tot de meest originele accessoires en dit in verschillende materialen.

De klassieke:
Tafels, (vouw)stoelen met of zonder armleuningen, meerstandenzetels of ligbedden …

De accessoires:
Kussenboxen, dientafels, banken, tuintenten, parasols, terrasverwarmingen, hangmatten of schommelbanken …


De verschillende materialen

Kunststof
(wit, groen, blauw of anthracietgrijs)

Exotisch hout
(teak, nyatoh of red shorea)

Mengeling van materialen
(alu/teak, alu/wicker, alu/textyleen, staal/hout, alu/glas, balauhout/smeedijzer)


Kunststof
is goedkoper en gemakkelijk te onderhouden. Een spons en wat zeep is voldoende om uw tuinmeubelen schoon te krijgen. Indien deze toch zeer vuil zijn, kan u altijd gebruik maken van een daarvoor speciaal ontwikkeld product. Gebruik nooit andere producten of een hogedrukreiniger.

Uw tuinmeubelen zouden vochtdoorlatend worden.
Gedurende de winter raden wij u aan de tuinmeubelen binnen te zetten.


Er bestaan ook verschillende soorten beschermhoezen voor uw kunststof tuinmeubelen.

Tuinmeubelen in PVC en kunststof zijn meestal beschikbaar in meerdere kleuren

Teak, Nyatoh, Red shorea
zijn exotische houten met mooie kleuren
. Eens deze houtsoorten de vorm krijgen van tuinmeubelen reageren ze verschillend, afhankelijk van het milieu waarin ze zich bevinden. Hout is een levend materiaal.

Teak is rijk aan kalksteen en half-zwaar. Hij wordt beschouwd als één van de beste houtsoorten voor de vervaardiging van tuinmeubelen.
Ondanks hun uitzonderlijke duurzaamheid vragen deze houtsoorten een bijzonder onderhoud.

Enkele voorzorgmaatregelen komen van pas voor het onderhoud van exotisch hout. De teak- of andere oliesoorten voeden uw hout maar mogen niet te vaak gebruikt worden.


De olie geeft een donkerdere kleur aan het hout.
Bij overdadig gebruik zal uw hout zwart worden.
De tuinmeubelen in het begin en op het einde van het tuinseizoen met olie insmeren.

Indien u uw houten tuinmeubelen gedurende de winter buiten laat, zal het hout grijs worden. Om zijn oorspronkelijke kleur te bewaren is het aangeraden deze met olie in te smeren.


Tips
Toch kan het gebeuren dat uw tuinmeubelen toch lichtjes van kleur veranderd zijn. Gebruik dan een ontgrijzend product, speciaal aangepast aan uw houtsoort.

Na de winter kan het gebeuren dat uw tuinmeubelen bedekt zijn met een groene aanslag. Was dan uw tuinmeubelen met wat zeepwater (type Marseillezeep) en een harde borstel. Steeds in de richting van de nerven. Spoel de zeep goed af en laat drogen.

Indien u kiest om uw tuinmeubelen binnen te plaatsen tijdens de winter, moet u weten dat de verschillende houtsoorten niet op een te droge plaats bewaard mogen worden. De ideale kamertemperatuur bevindt zich tussen 18 en 20°C.

Aangezien we bezorgd zijn voor ons leefmilieu, hebben we al een kleine gamma houten tuinmeubelen met het PEFC of FSC label.


PEFC :
Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes.
PEFC spant zich in ten voordele van duurzaam beheer. Ze houdt rekening met de specifieke kenmerken en wetten van elk deelnemend land, maar levert toch een uniek label. Dit label is zowel van toepassing op enorme oppervlakten als op kleinere oppervlakten, zoals onze Europese bossen.


FSC :
The Forest Stewardship Council (verantwoordelijk bosbeheerj).
FSC is een internationale organisatie met als doel het aanmoedigen, over de hele wereld van een verantwoordelijk bosbeheer. Dit label geniet van de steun van gouvernementele organisaties. Zij garanderen dat het hout legaal werd gekapt en dat het afkomstig is uit bossen die op een duurzame en verantwoorde manier worden beheerd. Dit label waakt ook over het naleven van de sociale rechten van de lokale gemeenschappen en de houthakkers.


Onderhoud van de andere materialen
Smeedijzer
: dit materiaal zal sowieso na enkele jaren roesten. Het enige dat u kan doen is de aangetaste plekken te polijsten om er daarna een anti-roest produkt op aan te brengen. Als laatste stap kan u uw tuinmeubelen terug verven.

Aluminium, textyleen en wicker: deze materialen zijn zeer eenvoudig te onderhouden. U hoeft ze enkel maar met wat zeepwater en een spons te wassen, goed af te spoelen en goed af te drogen. Het is wel aanbevolen uw meubelen gedurende de winter binnen te zetten.


Tafel met dienblad in teak, wapening in aluminium.
Stoel met wapening in aluminium, zetel en rugleuning in textyleen afwasbaar en onbederfelijk, armleuning in teak

Tafel in aluminium met glazen dienblad "securit". "wicker" stoelen in aluminium en gevlochten PVC in zilvergrijs