In deze blog lees je de tuinkalender van de maand februari. Wat is er allemaal te doen met de planten en bloemen deze maand? Het is de maand van de liefde! Daarom ook extra aandacht voor de prachtige rozenstruik.

Bovendien geven wij je graag tips over hoe je best je planten in de maand februari kunt onderhouden. Mocht je zelf nog tips hebben of een vraag over de tuinkalender dan horen wij het graag! 


Het weer in februari

In februari dienen zich meestal nog enkele grote koudegolven aan maar gelukkig is de lente niet ver weg. In de kluskalender maakt deze maand de overgang van binnenhuisprojecten naar de eerste schoonmaakoffensieven buiten. Met deze kalender kan je je goed organiseren, want voor je het weet is de kortste maand van het jaar voorbij gevlogen. Daarom hebben we alle essentiële huis- en tuinprojecten voor februari hieronder opgelijst. Let er wel op dat de onzekere weersomstandigheden een stokje kunnen steken voor sommige klussen in de tuin.

Februari is over het algemeen een droge maand met gemiddeld 77 uren zonneschijn. De afbeelding hieronder toont de weersvoorspellingen voor de eerste helft van februari. Het belooft een wisselvallige periode te worden met vrij veel kans op winterse buien en nachtvorst. Daarna wordt de temperatuur geleidelijk zachter.

Bron: www.meteo.be


Klussen voor buiten en in de tuin

Als een warmere en droge periode zich aankondigt kan je buiten beginnen schoonmaken en de tuin voorbereiden op de lente. We hebben alvast een lijst met tuinklussen gemaakt voor februari.


Planten

 • Wil je straks een begroeide boog in de tuin? Plaats deze dan nu! Plant aan de voeten van de boog bijvoorbeeld rozen of clematis.
 • Verwijder al het blad (dat er ter bescherming lag) uit de borders en de tuin.
 • Markeer de plaatsen in het gazon waar narcissen staan, zodat ze bij het uitkomen niet vertrapt worden.
 • Snoei de rozenstruiken door dood of ziek hout weg te halen. Haal ook de gekruiste en de naar binnen groeiende takken weg. Laat een paar sterke basisscheuten staan van 15 tot 25 cm hoog (3 tot 5 knoppen). Breng na de snoei een laag rozenmest rondom de basis van de rozenstruiken aan. Rozenstruiken snoeien kan ook nog in maart.


Bomen, heesters en hagen

 • Plant bomen, heesters en groenblijvende of bladverliezende hagen.
 • Snoei, om een dichte haag te krijgen, de sterk groeiende hagen, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes. Als de haag al de gewenste omvang heeft, is het voldoende om slechts de uitstekende scheuten te snoeien.
 • Knip de uitgebloeide winterbloeiende heide terug en geef zomerbloeiende heide een snoeibeurt.
 • Geef buxus, taxus en hulst mest en water.
 • Snoei de fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken.


Onderhoud

 • Verwijder de dorre delen van de vaste planten.
 • Breng mest aan in de borders.
 • Verpot de kuipplanten, snoei ze en voorzie de plant van nieuwe aarde. Stop bij de verse potgrond een voedingstablet, zodat de plant het gehele jaar van voedingsstoffen wordt voorzien. Een pot met brede voet voorkomt omwaaien.
 • Scheur/schoffel de grond open. Hierdoor wordt onkruid afgeremd en wordt de grond belucht.
 • Spit compost of mulch door onbevroren tuingrond.
 • Controleer nu de schuttingen en pergola’s, want nu zijn ze nog niet begroeid. Repareer, indien nodig, behandeld hout met een houtbeschermingsmiddel of beits de schutting of pergola in een nieuwe kleur.
 • Maak vogelkastjes en voederplanken schoon. Schrob ze bij voorkeur af met soda en heet water; dit voorkomt verspreiding van ziekten.
 • Schrob de regenton schoon. Spoel eventueel ontsmettingsmiddel goed weg met water.

Terras en oprit poetsen

Na de lange wintermaanden heeft je terras een schoonmaakbeurt nodig. Vooraleer je de tegels grondig aanpakt met de hogedrukreiniger, veeg je ze beter eerst even met een droge borstel. Traditioneel geplaveide bestrating wordt niet vastgemetseld maar op een laag zand geplaatst. Betegeling met dals daarentegen zijn meestal wel vastgemetseld met beton of mortel. Daarom is het riskant om dals met water te reinigen. Een oplossing hiervoor is een hogedrukreiniger met zandstraalfunctie. Opgelet, ook hier is het aangewezen om niet te hard tussen de stenen schoon te maken zodat de voegen niet te hard aangetast worden.

Kies een aangepaste hogedrukreiniger met minimaal 120 bar en 450 L/u. Alle nodige accessoires en detergenten zijn beschikbaar online of in uw Brico-winkel. Ook handig om te weten: Brico heeft een enorm aanbod aan schoonmaak- en anti-mosproducten die je kan aanbrengen op de ondergrond. Eens borstelen volstaat dan om het vuil weg te krijgen.


Onderhoud van gemotoriseerd gereedschap

Elke goed geïnformeerde klusser denkt er in februari aan om zijn of haar gemotoriseerd gereedschap (grasmaaier, motorploeg, kettingzaag,...) een onderhoudsbeurt te geven. Ben je niet zo ervaren met deze klus? Breng dan je machines binnen bij Brico voor een onderhoud. Wees er snel bij, want in maart, april en mei kan de wachttijd oplopen. Heb je wel ervaring in techniek of ben je een geroutineerd tuinier? Dan is dit onderhoudswerkje waarschijnlijk kinderspel.


Het volgende onderhoudsadvies is van toepassing op viertaktmotoren (gangbaar bij het meeste tuingereedschap):

We zetten alle stappen nog eens op een rijtje. De eerste taak is controleren of de brandstofreservoirs zijn leeggemaakt. Vergeet ook niet de eventuele extra jerrycan met benzine van vorig jaar te legen. Belangrijk om te weten is dat de huidige super 95 en 98 loodvrij zijn. Daarom is het aangeraden om nieuwe brandstof (1 liter volstaat) te gebruiken als je de machine start ter controle. Voeg zeker de gepaste supplementen (meestal 2% of 4%) toe bij machines met een tweetaktmotor.

 • Veiligheidscontrole: de eerste stap is de carrosserie van je grasmaaier nakijken op barstjes, scheurtjes en oneffenheden. Controleer ook de as en het blad. Indien het lemmet bot geworden is doe je er goed aan om het te slijpen. Vertoont het lemmet barstjes of vervormingen? Dan is het aan vervanging toe. Vervolgens ga je na of de as van de motor nog steeds intact en recht in het beschermend aluminium omhulsel zit. Als dit laatste onderdeel er niet meer is kan het zijn dat het aluminium geëxplodeerd is door een klap op de as. Belangrijk om te weten: een verwrongen as is de doodsteek voor je grasmachine en staat jammer genoeg nooit onder garantie. Kijk tenslotte nog de banden, de kabels en de handvaten na. Deze onderdelen zijn allemaal apart verkrijgbaar en zijn dus ook eenvoudig te vervangen.
 • Luchtfilter: Er zijn drie soorten luchtfilters: de papieren filter, de filter in schuimplastic en de gemengde filter. De filter in schuimplastic wordt gereinigd met warm water en ontvetter. De gemengde filters mogen niet natgemaakt worden. Gebruik hiervoor een droge doek en een penseelborstel. Een papieren filter moet vervangen worden zodra hij versleten of vettig is door olie.
 • Bougie: controleer de bougie op hardnekkige ophopingen, gebarsten porselein of doorgebrande electroden. Vervang de bougie als je één van deze symptomen ontdekt. Kleine vuilophopingen op de electrodes kan je schoonmaken met een metalen borstel en speciale reinigingsproducten.
 • Olie: we raden aan om het oliereservoir te legen in het voorjaar en de motorolie volledig te verversen. Je kan een kit gebruiken om het reservoir leeg te zuigen of je kan de traditionele wijze toepassen. Let hierbij wel op dat je de O-ring niet te hard toeknijpt. Daarna vul je de carter met verse olie tot aan de markering op de oliemeter. Gebruik altijd speciale olie voor grasmaaiers, deze is verkrijgbaar in de tuinafdeling van Brico.
 • Starten: vooraleer je overgaat tot de allerlaatste stap van de controle giet je een beetje benzine in het brandstofreservoir. Zet de grasmaaier buiten op een vlak oppervlak of op het gras. Open de brandstofkraan en zet de grasmaaier op de choke-stand. Als je grasmaaier voorzien is van een ontluchtingspompje (vaak een rubberen knop), druk je er 3 tot 5 keer op met tussenpozen van twee seconden. Druk de koppeling en de remhendel tegen het stuur en trek krachtig aan de starthendel (tenzij de motor is uitgerust met een ander systeem). Meer informatie vind je in de gebruiksaanwijzing.


Opgelet: herlees altijd de gebruiksaanwijzing van uw gemotoriseerd gereedschap alvorens het opnieuw te gebruiken.

De meeste viertaktmotoren zijn van het merk Briggs&Stratton, consulteer hun website voor meer informatie.Klussen in huis

In principe kan je alle soorten renovatieprojecten in huis doen in deze periode. Hou er echter rekening mee dat als je grote werkzaamheden pin de tuin plant, je gebruik kan maken van deze maand om al zo veel mogelijk binnen te klussen. We hebben hieronder een lijstje gemaakt met de tien belangrijkste projecten in huis voor februari. • Afvoer van afvalwater: eens de zware vriesperiodes voorbij zijn is het aanbevolen om de afloop van het regenwater na te kijken, en eventueel afvoerputjes en andere elementen van het afvalwatersysteem te vervangen.
 • Dakbedekking: statistisch gezien is februari een vrij droge maand, in tegenstelling tot maart. Een algemene check-up van het dak en eventuele herstellingen kan je deze maand zeker uitvoeren. Als de temperatuur enkele dagen rond de 5 à 10°C blijft zijn de omstandigheden perfect om roofing te leggen.
 • Sanitair: net als in september is februari de populairste periode om een boiler aan te kopen. Na de winter en een constant gebruik van warm water breekt de tijd aan om uw boilerinstallatie te controleren en eventuele lekken te dichten.
 • Douchecabine: ook in deze productcategorie zijn er deze periode promoties waarvan je kan profiteren. Het is het ideale moment om die afgeleefde douchecabine of het bad te vervangen door een praktische en spaarzame variant.
 • Badkamermeubelen: plaats nieuwe badkamermeubelen en maak van je badkamer de ultieme ontspanningruimte.
 • Betegelen: betegel je badkamer opnieuw of plaats vloerbekleding in een andere woonruimte. Vergeet de plinten niet af te werken.
 • Opberging: als het te koud is voor klussen in de tuin zijn er altijd nog de zolder en het berghok die opgeruimd moeten worden.    
 • Waterdichtheid en behandelingen tegen vocht: door de koude temperaturen in de winter ontdek je veel sneller scheurtjes en vochtige plekken in huis. Met isolatieproducten voor meer waterdichtheid zijn deze zones gelukkig gemakkelijk te dichten.
 • Laminaat: net zoals betegelen plan je het leggen van nieuwe laminaat beter in voor het begin van de lente en het tuinseizoen.
 • Binnendeuren: smeer de scharnieren van binnendeuren in met olie of teflonspray om slijtage te verminderen.  

Tips over het planten

 • Wil je iets planten in de tuin? Maak het gat in de tuin dan twee keer zo groot als de pot waarin de plant is verkocht. Vul het gat om de wortelkluit bij met potgrond. Op deze manier heb je minder beschadiging aan de wortels.
 • Containerplanten en bomen worden verkocht in een pot, je kunt ze het hele jaar door planten. Zet een containerplant vóór het planten een tijdje in het water. Zo kunnen de wortels voldoende vocht opnemen voor ze de grond in gaan.
 • Bij bomen met kluit knip je de jute los voordat je ze in hun geheel in de grond zet.
 • Bomen met kale wortels zijn het meest kwetsbaar en kunnen niet het hele jaar door geplant worden.