Opzetzwembad leegmaken

De eerste stap is je zwembad laten leeglopen. Je doet dit het best op een zonnige dag, zodat het volledig kan drogen. Draai de dop aan de buitenkant van het bad los van de waterafvoer. Bevestig dan een tuinslang op het waterafvoerverloopstuk. Dit stuk duwt de plug aan de binnenkant van het zwembad los, zodat het water direct via de tuinslang wegstroomt. Dit proces neemt enkele uren in beslag. Verwijder het verloopstuk zodra het zwembad leeg is en duw de dop aan de binnenkant weer op z’n plaats.

Opzetzwembad afbreken

Nu je zwembad volledig leeg is, is het tijd om het af te breken. Je volgt eigenlijk de opbouwinstructies, maar in de omgekeerde volgorde. Laat de liner minstens een uur in de zon liggen, tot hij helemaal droog is. Bestrooi hem dan met talkpoeder. Zo voorkom je dat je liner aan elkaar blijft plakken. Vouw het zwembad ten slotte netjes op.

Opzetzwembad opbergen

Het zwembadzeil en de verschillende buizen leg je op een droge plek. Het is belangrijk de materialen te bewaren bij een temperatuur tussen 0° en 40 °C. Je bergt je zwembad ook beter niet op de grond op.

Opzetzwembad winterklaar maken

Een opzetzwembad is eigenlijk niet gemaakt om tijdens de winter buiten te staan. De vrieskou zou het namelijk kunnen beschadigen. Kies je er toch voor om je zwembad niet af te breken, dan bereid je je het best goed voor. Reinig het zwembad zorgvuldig met een zwembadstofzuiger en laat nadien je filter minstens acht uur draaien. Laat het waterniveau zakken tot juist onder de skimmer. Verwijder daarna alle zwembadaccessoires , waaronder je zwembadfilter, warmtepomp en bijbehorende slangen. Maak ze schoon en laat ze goed drogen. Bewaar alle accessoires op een temperatuur tussen 0° en 40 °C. Leg enkele winterdrijvers in je water zodat het niet dichtvriest en dek het zwembad ten slotte af met een beschermzeil.

Brico en BricoPlanit helpen je graag 

Heb je nog vragen over het onderhoud van je zwembad? Op onze blog vind je heel wat nuttige artikels over zwembaden. Of laat je inspireren door onze tuincatalogus. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!