Stap 1: Wat heb je nodig?

Voordat je aan je grillsessie begint, heb je enkele dingen nodig. Aanmaakblokjes zorgen ervoor dat je kolen snel vuur vatten. Bruine aanmaakblokjes, bijvoorbeeld, zijn het milieuvriendelijkst. Houtwol is een andere manier om je barbecue snel aan te steken. Dat zijn propjes houtschaafsel, gedrenkt in brandbare was. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon krantenpapier of dunne soorten karton gebruiken om je toestel aan te steken.


Stap 2: Houtskool of briketten?

Vooraleer je met je barbecue aan de slag gaat, moet je weten of je het best houtskool of briketten gebruikt. Houtskool is afkomstig van hardhout zoals eik, beuk en es. Het vat vlug vuur en bereikt snel zeer hoge temperaturen. Briketten zijn stukjes samengeperste houtskool. Ze gloeien gelijkmatiger, houden hun temperatuur langer vast en zijn daarom geschikt voor langere baktijden.


Stap 3a: Je houtskoolbarbecue aansteken op de klassieke manier

Staat je barbecue klaar en heb je de juiste brandstof gekozen? Lees zeker nog even hoe je op een veilige manier kunt barbecueën en dan ben je hélemaal klaar om met je grillsessie van start te gaan.

Leg een laagje houtskool of briketten op de bodem van je barbecue. Heeft je toestel een bodemrooster? Zorg dan voor een goede luchtcirculatie. Leg twee tot drie aanmaakblokjes of wikkels houtwol onder het laagje kolen, zo dicht mogelijk bij de luchtgaten en steek ze in brand. 

Als alles meezit, ontbranden je blokjes of houtwol bijna onmiddellijk. Bouw daarna een compact torentje houtskool rond de vlammen. Gebruik daar een oude barbecuetang voor. Ook een paar vuurvaste handschoenen komen zeker van pas. Maak ruimte voor de vlammen, zodat ze zich naar de andere stukken houtskool kunnen verspreiden. Heeft je vuur wat hulp nodig? Dan kun je altijd meer zuurstof toedienen door op de vlammen te wapperen of te blazen met een blaasgalg. Na deze stap laat je je vuur zo’n kwartiertje rusten, tot de kolen of briketten bedekt zijn met een wit laagje.


Stap 3b: Je houtskoolbarbecue aansteken met een brikettenstarter

Je kunt je houtskoolbarbecue ook met een brikettenstarter aansteken. Dat is een ijzeren koker met een handvat aan de zijkant en een reservoir met luchtgaatjes aan de onderkant. Dit toestel is ideaal om kleine, maar intense vuurtjes in te creëren. Leg je aanmaakmateriaal op je barbecuegrill, vul de koker tot de helft met briketten of kolen en plaats die op je aanmaakblokjes of houtwol. Steek je aanmaakmateriaal aan en wacht vervolgens een kwartiertje. De kolen zullen snel branden en een wit randje krijgen. Giet de brandende kolen dan in je barbecue en bedek eventueel met extra houtskool. Het vuur zal overslaan en jij kunt je klaarmaken om de eerste worstjes, stukjes vis of groenten op de grill te leggen. Heb je niet zo veel tijd? Dan is een elektrische houtskoolstarter iets voor jou. Je steekt het toestel tussen je kolen en voor je het weet is je barbecue klaar om te grillen!


Brico en BricoPlanit helpen je graag

Op zoek naar nog meer barbecuetips of handig advies bij het kiezen van je barbecue of barbecue-accessoires? Lees dan onze andere artikels op onze blog. Natuurlijk kun je ook steeds in een van onze winkels terecht voor advies op maat.