Hieronder vindt u enkele stappen, handigheidjes en kneepjes om een parket te bekomen waar mensen jaloers op zullen zijn.


1. Restaureren van een parket

Hoe de latten herstellen of vervangen?

Wanneer men begint aan het renoveren van een parket, kan men zich eraan verwachten dat men enkele latten zal moeten herstellen of zelfs vervangen. Indien u niet weet waar te beginnen, vindt u hier enkele raadgevingen.


Herstellen en schoonmaken alvorens te repareren

Een oude parket is vaak bevlekt en het vuil heeft er zich vaak ingenesteld. Om deze afzetting schoon te maken, krabt u deze weg met behulp van een cutter of een plamuurmes waarna u de parketvloer grondig stofzuigt. Doorheen de tijd zullen bepaalde latten zich ten opzichte van andere verplaatsen. Het één voor één omhoog brengen van de te verwijderen latten is een delicaat moment. Gebruik hiervoor een houtbeitel en een hamer, en blokkeer ze met uw beitel. Eens ze opnieuw geplaatst zijn, elke lat vastzetten met 3 blinde spijkers, werk af met een drevel en bedek met houtpasta.Uw latten zitten dus vast en zullen zich niet meer verplaatsen, u moet enkel nog de kleine spleetjes die overblijven met houtmastiek vullen. Vul niet alle spleten in één keer, want de mastiek zal drogen en u zult het teveel niet meer met een vochtige doek kunnen verwijderen. Eens het teveel verwijderd is, opschuren met een schuurklos en fijn schuurpapier met de richting van de nerven mee en tot slot met een ietwat vochtige spons reinigen.Zie ook:

- De verf of vernis verwijderen
- Goed gereedschap voor goed schuren


Beschadigde planken vervangen


Bovenop uitzetting kunt u ook erg verweerde, instabiele, brosse (want vol houtwormen) planken hebben. U kunt deze het beste vervangen, maar neem wel de volgende voorzorgen:

Eerst dient u te kijken hoeveel latten er moeten vervangen worden opdat u deze kunt voorzien. Begin met het afzagen van de uiteinden van de te vervangen lat en plaats vervolgens, nadat u een opening hebt gemaakt die groot genoeg is, de zaag om de lat over de hele lengte te zagen.

Neem vervolgens een hamer en een schroevendraaier, breek de lat op verschillende plaatsen en verwijder de verschillende stukken met een koevoet.

Nu u de beschadigde latten hebt verwijderd, meet de ruimte die opnieuw moet bekleed worden zodat u de nieuwe lat op de juiste lengte kunt zagen. Leg de lat tot slot op haar plaats en maak ze vast met ‘blinde spijkers’. Herhaal dit bij elke lat die u vervangt.


Vóór de afwerking

Eens alle herstellingen zijn uitgevoerd, moet al het stof worden opgezogen. Schuur vervolgens de hele oppervlakte van het parket op en vergeet hierbij de hoeken en de trapjes niet. Begin met schuurpapier met een grove korrel en ga verder met een steeds kleinere korrel (3 soorten schuurpapier met verschillende korrelgrootte = 3 maal schuren). Als het om een groot oppervlak gaat, is het gebruik van een vlak- of bandschuurmachine (deze kunt u huren) aangeraden. Stofzuig alle stofresten van het schuren en ga met een vochtige doek over het oppervlak.

Nu is uw parket glad en schoon en klaar om te worden gekleurd en/of afgewerkt. De kleur zorgt ervoor dat de groeven en nerven van hout opvallen, met de afwerking kunt u deze kleuren. U hebt keuze te over!

Extra tip
De fijne stofresten van het schuren kunnen uw stofzuiger beschadigen of stukmaken. Gebruik een industriële stofzuiger om dit te vermijden.


De afwerkingen

Elke afwerking heeft zijn voor- en nadelen, aan u de keuze volgens het resultaat en het gebruik dat u voor ogen hebt.Parket dat in de was is gezet
Was geeft een uniek uitzicht. Bovendien voedt en beschermt het uw parket. Eenvoudig aan te brengen (met een kwast) en u kunt het doen glanzen (na drogen) met behulp van een borstel en een katoenen doek of met een polijstmachine (deze kunt u huren). Voor een werkelijk onberispelijk resultaat moet uw parket schoon en droog zijn vooraleer u de vloer in de was zet. Wij raden u aan 2 lagen was aan te brengen en hier minimaal 8 uur tussen te laten.

Extra tip
Als u een geraffineerde parketvloer wenst, brengt dan bijenwas aan nadat u de vloer hebt gekleurd.

Parket dat in de olie is gezet
Het voordeel van een afwerking met olie is de plantaardige samenstelling en het natuurlijke resultaat. Het is eenvoudig aan te brengen met een verfroller of een spalter (grote kwast of borstel): de olie wordt gelijkmatig uitgestreken (niet te overvloedig) en vervolgens wordt met de katoenen streng de olie in het hout gewreven met ronddraaiende bewegingen. Elke aangebrachte laag moet 4 tot 36 uur drogen (afhankelijk van de kwaliteit van de olie).
Vergeet niet uw handen met een stevig paar rubberen handschoenen te beschermen.

Extra tip
Schuur na elke laag met een fijnkorrelig schuurpapier en een schuurklos met de richting van de nerven mee en u krijgt een mooiere afwerking. Verlucht de ruimte wanneer u de laatste laag hebt aangebracht om de lagen sneller te laten drogen.

Verglaasd Parket
Deze afwerking is de nummer 1 geworden omdat het zowel rendabel is als een uitstekende bescherming biedt. Zoals bij de afwerking met olie gebeurt het aanbrengen van de vernis met een telescopische verfroller en een spalter (voor treden en hoeken). Vooraleer u de vernis aanbrengt, is echter een goede onderlaag aanbevolen, m.a.w. een poriënvullende onderlaag (zie Herstellen van een meubelstuk). Eens het parket klaar is, breng eerst een coating aan op de eventuele treden en in de hoeken, vervolgens op het oppervlak en dit alles met gelijkmatige stroken (gekruiste en overvloedige lagen).Schuur lichtjes tussen elke droge laag (droogtijd staat vermeld op de pot) en stofzuig. Wacht tot slot ongeveer 48 uur vooraleer u alles terug in de kamer zet.

Zie ook: Vernissen van parketvloeren en trappen


2. Welk onderhoud voor welk parket?

Hout is in de mode en dus ook meubelen, lambriseringen en natuurlijk parket.
Het probleem is dat onze vloer heel wat moeten doorstaan: speelgoed, meubelen en over-en-weer geloop. De oplossing is regelmatig onderhoud op de juiste manier, want parket dat geolied is, wordt niet op dezelfde manier onderhouden as parket dat in de was is gezet.


Het onderhoud van uw parket

Gevernist parket
Het onderhoud van verglaasd parket met een coating begint met het stofvrij maken (met een stofzuiger met harde borstel) en een reiniging met een (goed uitgewrongen) dweil met helder water.
Om goed te reinigen kunt één keer per maand een shampoo voor parket gebruiken met behulp van een vochtige zwabber. Als u met lastige vlekken te maken krijgt, breng dan een beetje shampoo rechtstreeks op de te behandelen zones aan en wrijf vervolgens met een doek.

Geolied parket
Parket dat in de olie is gezet, is gemakkelijker in onderhoud: even met een vochtige zwabber overgaan en klaar. Gebruik zwarte zeep (met een beetje water) om vlekken te verwijderen.

Geboend parket
Parket dat in de was is gezet, heeft een uniek karakter door zijn geur en patina, maar ook door zijn broosheid/verfijning en grote gevoeligheid voor water. Het meest efficiënte is regelmatig met een doek een mengsel van lijnolie en terpentijn aan te brengen.


Verwijderen van een vlek

Een mooie parketvloer is erg aangenaam, maar niet als hij vol vlekken staat! Gezien er niet eender wat mag worden gebruikt, wordt er soms niets aan gedaan, alhoewel er oplossingen bestaan om sporen uit te wissen:

Hoe vlekken op het oppervlak verwijderen?
Opschuren is de eerste techniek die voor vlekken op het oppervlak kan worden gebruikt. Er wordt begonnen met een reiniging (zoals men steeds bij het parket doet) en vervolgens wordt het parket opgeschuurd. Als dit niet volstaat, kunt u een oplichtend product gebruiken, met handschoenen en mondmasker, dat u met een doek of een kwast aanbrengt. Laat ongeveer 15 min. drogen en spoel af, maar niet opschuren nadat u dit product hebt aangebracht (risico op ernstige fysische reacties).

Hoe verfvlekken verwijderen?
Voor verfvlekken kunt u beter proberen af te krabben dan een product gebruiken. Gebruik een krabber en schraap de verfvlekken met de richting van de houtnerven mee zonder te veel kracht te zetten opdat de vlek geen put wordt. Ga met de stofzuiger over de vloer nadat u de vlekken hebt verwijderd en boen vervolgens met een zachte spons (met water en zeep)..

Wat te doen als de vlekken in de houtnerven zitten?
Schuur over de vlek met een houten schuurklos en schuurpapier, reinig vervolgens met uw stofzuiger en een harde borstel tussen de latten. Ga tot slot met een vochtige doek om de laatste resten zaagsel te verwijderen.

De vlek is verdwenen! Maar spijtig genoeg ook uw mooie afwerking, u moet dit dus opnieuw doen… Bij parket met olie of was hoeft u enkel de gereinigde plek opnieuw te doen, maar bij parket met coating dient u alles opnieuw te behandelen.

Extra tip
Het is sterk aangeraden nooit met een grote hoeveelheid water te reinigen of detergenten (ammoniak, schuurmiddelen, siliconen) op uw parket te gebruiken.