Waarom regenwater opvangen?

Men kan regenwater om diverse redenen opvangen.

Men kan dit uit hoofde van gemeenschapszin doen, omdat men zich zorgen maakt en een bijdrage wil leveren om het risico op overstromingen te verminderen omdat in geval van zware onweersbuien het regenwater moeilijk opgenomen wordt door de bodem. De opslagtanks dienen als het ware als onweersbassins.
Maar men kan ook denken vanuit een ecologisch standpunt, want het regenwater is van nature zacht en vereist minder schoonmaakmiddelen. Het water is niet kalkhoudend en dus veel beter voor de huishoudelijke apparaten, het buizenstelsel en de kranen en voorkomt dat u waterverzachters moet gebruiken. Bovendien is het proces om water drinkbaar te maken complex en duur, terwijl het water voor sommige handelingen zoals het wassen van de auto, de was of het sproeien van de tuin, helemaal niet drinkbaar hoeft te zijn.
Het kan ook zijn dat men onafhankelijker wil worden van de nutsbedrijven die de drinkwatervoorziening regelen en wil bezuinigen. Het is namelijk een feit dat de prijs van het drinkwater ieder jaar verder stijgt. Door regenwater te gebruiken kan een drinkwaterfactuur met ongeveer 30% dalen.
Tenslotte kan met dit beschouwen als een alternatieve bron van watervoorziening,voor het geval dat het klimaat droger wordt, zoals de meteorologen al hebben voorspeld.


PDF-formaat downloaden


Hoe kun je regenwater opvangen?

Het regenwater valt op natuurlijke wijze op het dak, vanwaar het naar de dakgoten stroomt. De dakgoten zijn aangesloten op de tank, waarbij u al naar gelang de voorkeur voor een ondergronds of bovengronds model kunt kiezen. u kunt 80 tot 90% van het water dat gedurende een regenbui valt, herwinnen.
Op dit niveau gaat het water door een eerste filter, om te vermijden dat bladeren, takjes of insecten in de tank terecht komen en een modderlaag gaan vormen. Het water dat in een binnentank of in een ondergrondse tank terechtkomt, wordt nogmaals gefilterd om het water van de andere elementen te scheiden.
Het schone water stroomt vervolgens in een anti-turbulentie voorziening en wordt in de tank opgeslagen, terwijl de vuildeeltjes naar een put of een riviernetwerk worden afgevoerd.
Via een drijvende zuigkorf kan het water uit de tank worden gepompt.
In het huis wordt een beheerder voor het regenwater geïnstalleerd die het water op alle gewenste plekken distribueert. Als de tank leeg is, schakelt deze beheerder automatisch over op het waternetwerk van de stad.
Als de tank daarentegen vol is, wordt het water via een overloop doorgeleid naar het afwateringssyteem. De filters moeten ieder jaar worden gereinigd.Welke tank kiezen?

Er bestaan verschillende soorten tanks: ondergrondse, bovengrondse of binnentanks. Zodra de inhoud van het reservoir groter is dan 1000 liter spreekt men van een tank.
De keuze is vooral afhankelijk van het gebruik dat u van het regenwater wilt maken en dus van het volume water dat u waarschijnlijk zult gaan gebruiken. Maar dit is ook afhankelijk van het volume regenwater dat u zult kunnen opvangen, dat wil zeggen van de hoeveelheid neerslag in uw regio!
Om te berekenen welk volume regenwater u in uw regio kunt opvangen: vermenigvuldigt u het oppervlak van uw woning met de neerslag in uw regio.
Een voorbeeld: de neerslag in een regio is 700l/m2 per jaar en het oppervlak van een huis bedraagt 80m2 : de jaarlijkse herwinbare hoeveelheid is dan: 0,7 x 80: 56 m3 te weten 56.000 liter.

 • De binnentank
  Door een tank binnenshuis te installeren, vermijdt u natuurlijk alle grote graafwerkzaamheden en het risico op vorst. Binnentanks zijn over het algemeen kleiner dan buitentanks, maar kunnen worden gekoppeld, zodat u de capaciteit van de regenwaterwinning kunt aanpassen, afhankelijk van het seizoen.
 • De buitentank of "bovengrondse" tank

De bovengrondse tank wordt aangesloten op de dakgoot via een collector met een overloop en heeft meestal een inhoud van 200 tot 500 liter. Deze inhoud is net genoeg voor kleine handelingen zoals een tuin besproeien van 50 m2 of om de auto te wassen. Omdat de tank op een voetstuk of een verhoging staat, kan het water eenvoudig via de onderkant afgetapt worden. De tank kan tijdens vorstperiodes niet worden gebruikt en moet dan zelfs geleegd worden. Kies voor een ondergrondse tank indien u meer water wenst te gebruiken. • De ondergrondse tank
  Een ondergrondse tank kan een inhoud hebben van wel 20.000 liter water. Hij wordt aangesloten op een groot aantal filters en kan meerdere huishoudelijke apparaten en kranen in huis van water voorzien. De tank wordt gemaakt van een ondoorzichtig materiaal om algvorming te voorkomen en wordt geplaatst op een donkere, vorstvrije en koele plaats. Hij kan het hele jaar door worden gebruikt.
  Natuurlijk is het ideaal als u de tank tegelijk met de bouw van uw huis kunt installeren of tijdens andere werkzaamheden zoals de aanleg van een zwembad. Er moet een maximale afstand van 1 meter in acht worden genomen tussen de tank en het grondoppervlak. Raadpleeg een specialist indien het gaat om een kleibodem of een poreuze bodem.
  De ondergrondse tanks kunnen gemaakt worden van:

  staal: stevig en duurzaam, maar zwaar en moeilijk te installeren;
  beton: stevig, maar moeilijk te installeren en het kan zijn dat het water in de loop der tijd troebel wordt;
  polyethyleen: licht en eenvoudig te installeren, maar mag niet onder een laan of een pad worden gelegd.


Hoe kan het herwonnen regenwater gebruikt worden?

Het gebruik van herwonnen regenwater is streng gereglementeerd. U moet namelijk weten dat regenwater absoluut niet drinkbaar is, omdat het is vervuild!

planten en grasvelden te besproeien
het toilet door te spoelen en voor wasmachines
de vloeren te reinigen
auto's te wassen
maar in geen geval om te drinken, zich te wassen of om de afwas in te doen.
De kranen in huis die regenwater leveren, moeten duidelijk gesignaleerd worden door het opschrift "geen drinkwater".Wist u dat?
De behoefte aan water van een familie van 4 personen:

tussen de 30 en de 60 m3/jaar ligt voor de toiletten
tussen de 11 en de 18 m3/jaar ligt voor een wasmachine


Het advies “plus”
Sommige gemeentes geven vergoedingen voor de installatie van regenwatertanks. Raadpleeg hiervoor uw gemeente!