Bij het inrichten van een kinderkamer komt heel wat kijken. Naast een plekje om te slapen, moet ze ook ruimte bieden om te spelen, knutselen, huiswerk maken en zoveel meer. Tips, inspiratie en leuke ideeën voor het inrichten van de kinderkamer vind je hier.

Deel de kinderkamer op in zones

De kinderkamer moet je zien als een polyvalente ruimte waar je kind heel wat verschillende activiteiten zal uitvoeren. De beste manier om dit te verwezenlijken is door de kamer op te delen in verschillende zones. Deze kan je opdelen in een speelzone, een studiezone, een tekenhoek en een knusse zithoek. Door te werken met verschillende zones is het makkelijker om de orde te bewaren en kan je duidelijke afspraken maken over het opruimen van de kamer. Om extra ruimte te winnen kan je ook multifunctionele meubelen kopen.

Bergruimte heb je nooit genoeg

Voldoende bergruimte is onontbeerlijk in de kinderkamer. Er zijn verschillende manieren om rommel op te bergen. Rieten manden, inbouwkasten, rekken die afgeschermd zijn met gordijnen of doorzichtige opbergboxen zijn maar enkele voorbeelden. Een kast waar enkel de ouders in kunnen, kan ook heel praktisch zijn om de gevoelige spullen in op te bergen.

© Mathy by Bols

Om het geheel af te werken kan je ook enkele enkele wandplanken voorzien voor fotokaders, trofeeën en leuke herinneringen. Heb je geen zin om te boren en zoek je nog een leuke eyecatcher voor de slaapkamer, dan is het bovenstaande bergmeubel misschien wel de perfecte match.

Gordijnen in de kinderkamer

De zonnewering van de kinderkamer vergt niet veel aandacht. Afwasbare materialen zoals pvc genieten de voorkeur maar ook stof is perfect mogelijk. Probeer lange en slepende gordijnen te vermijden om ongelukken te vermijden. Kan je kind aan de gordijnen dan maak je ze best vast met velcro. Zo voorkom je dat de volledige gordijnroede naar beneden dondert.

Geef de muren een creatieve toets

De muren in de kinderkamer mogen gerust wat opvallender zijn dan de rest van de woning. Heb je geen zin om te schilderen, kan je de kamer ook decoreren met stickers, behangpapier, muurtekeningen of grote foto's.

Ook bordverf of whiteboardverf zorgt voor heel wat pret in de kinderkamer. Je kind kan zich creatief bezighouden en het geeft de kinderkamer een unieke uitstraling. Heb je schrik dat je kinderen de gewoonte zullen ontwikkelen om op elke muur te schrijven, kan je de muren ook verven met magneetverf. Zo kunnen ze spelen met magnetische letters en hun favoriete tekeningen aan de muur hangen.

Kindvriendelijke meubels

Wil je nieuwe meubels kopen, ga je best op zoek naar kindvriendelijke en veilige meubels. Vermijd stompe hoeken en kijk na of ze stabiel zijn en tegen een stootje kunnen. Kinderen zijn ook bijzonder creatief. Zo leren ze al snel dat je naast papier ook meubels kan inkleuren met stiften en krijt. Afwasbare meubels zijn dus zeker een aanrader!

Verlichting in de kinderkamer

Voldoende verlichting is een must in elke kinderkamer. Door de vele activiteiten maak je best gebruik van multifunctionele verlichting en meerdere verlichtingselementen. Dit kan je doen door basisverlichting te combineren met één of meerdere accentverlichtingen aan het bed en de tekenhoek. Een nachtlamp is dan weer ideaal om je kind 's avonds tot rust te brengen.

Tip: laat je kinderen helpen bij de inrichting van de kinderkamer

De kinderkamer inrichten is een creatieve klus waar oudere kindjes gerust kunnen bij helpen. Betrek ze bij de ontwerpfase en laat ze zelf enkele kleuren kiezen die ze graag zien. Ook bij het verven en decoreren kunnen ze helpen. De muren hoeven er heus niet afgelikt uit te zien in de kinderkamer. Enkele verfstrepen buiten de lijntjes of een afdruk van een kinderhand maakt het totaalplaatje nog zo leuk.


Klaar om je kamer te beginnen verven? Let toch op met verven als je zwanger bent!


In samenwerking met http://www.interieurdesigner.be.