Stap 1: het juiste lamptype

De eerste stap is de juiste soort lamp kiezen. Een hanglamp zorgt voor een geconcentreerde lichtbundel en is een echte blikvanger in je woon- of slaapkamer. Dit type is bijvoorbeeld een populaire optie boven eettafels. Een wandlamp zorgt dan weer voor licht in donkere hoekjes en wordt door het zachte licht dat het verspreidt vaak in de slaap- of kinderkamer gebruikt. Of heb je toch liever een mobiele tafel- of vloerlamp? Gebruik ze om donkere kamers eenvoudig bij te lichten of als extra sfeerelement in je woon- of slaapkamer.

Stap 2: de kleur en stof van je lampenkap

Het oog wil ook wat. Denk dus goed na over de kleur en het materiaal van je lampenkap. Wil je dat je lamp zo veel mogelijk licht produceert, kies dan voor een witte lampenkap. Wit past daarnaast in elk interieur en geeft een strakke look. Maar laat je zeker niet tegenhouden om voor kleur te gaan. Het zorgt voor een vrolijke toets in de ruimte. Ten slotte zijn lampenkappen er in heel wat verschillende materialen, zoals katoen, linnen, fluweel of raffia. Geef je interieur karakter met de juiste lampenkap.

Stap 3: de vorm en grootte van je lampenkamp

Lampenkappen zijn er in alle vormen en maten. Ronde lampenkappen komen het meest voor, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor vierkant, trapezium, cilinder of bol. Vul eventueel aan met een diffuser. Die voorkomt direct fel licht en creëert extra sfeer en gezelligheid. Wat de grootte van je lamp betreft, is het belangrijk dat de verhoudingen in evenwicht zijn. De hoogte van de voet moet minstens gelijk zijn aan de diameter van de lampenkap. Controleer zeker of de ring van de lampenkap op de voet past. Gebruik eventueel een verkleinring om de fitting van aan te passen.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips voor de juiste verlichting voor je woning? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!