housebeautiful.co.uk

De vakantiebestemming van deze week: de trap en hall. Met een nieuwe, frisse look van je trap en hal straalt je huis meteen bij binnenkomst een andere sfeer uit! Zijn de traptreden versleten en is het nu echt tijd voor een opfrisbeurt? Of wil je van de stoffen bekleding af en ga je de trap helemaal strippen? Een nieuwe kleur op de muur helpt vaak om de trap nog beter uit te laten komen. Evenals een plant in de hoek, een nieuwe spiegel aan de wand of een andere kapstok. Benieuwd wat de opties zijn? Laat je inspireren! 

Stap 1. Voorbereiding: verzamel het juiste gereedschap en materiaal

Voor je aan de klus begint, zorg je natuurlijk voor het juiste materiaal. Deze checklist helpt je op weg:

  • rolmaat
  • trapspin
  • schuurmachine
  • schuurpapier
  • afbijtmiddel
  • plamuurmesje of krabber
  • anti-sliptape

De afwerking van je trap bepaalt uiteindelijk wát je precies nodig hebt. Het volledige assortiment voor je traprenovatie vind je op brico.be.

Stap 2. Verwijder de bovenlaag

Heb je een houten trap? Dan begin je met het verwijderen van de versleten bovenlaag. Het is even een rotklus (vooral als de trap voorzien was van een mooi tapijtje), maar met afbijtmiddel en een plamuurmes ben je zo klaar. Als dat gelukt is, schuur je de trap goed af, zodat je rechtstreeks op de sterk absorberende ondergrond kunt schilderen of vernissen. In deze video zie je hoe je je trap schoonmaakt voor deze met vinyl wordt bekleed.

Stap 3. Ruim de rommel op

Is de oude bovenlaag helemaal verwijderd? Maak de treden dan volledig stof- en schuurrestvrij. Zuig met een stofzuiger alle resten op en neem de trap af met een vochtige doek. Voordat de trap in zijn nieuwe jasje gestoken kan worden, gebruik je ontvetter zodat het oppervlak niet alleen stof- maar ook vetvrij is! Over rommel gesproken, heb je ook al nagedacht over de ruimte onder de trap waar je straks je eigen spullen kwijt kan? Wat dacht je van jassen, schoenen, een tas en zelfs je fiets…!

inrichting-huis.nl
buzzfeed.com

Stap 4. Kies je methode

Natuurlijk heb jij je droomtrap al uitgetekend in gedachten! Ga je voor verf, vinyl of vernis? Of wil je verschillende technieken combineren? Als je van plan bent om je trap te schilderen, start je met een laag grondverf. Die moet je vervolgens goed laten opdrogen en lichtjes opschuren voor je aan de slag kunt met lakverf.

Tip! gebruik een dikke kwast

Gebruik bij het verven van je trap een dikke verfborstel. Breng zeker twee lagen aan.

Tip! gebruik laminaat

Een andere optie is je trap te bekleden met laminaat. Je trekt de vloer dan als het ware door. Dat geeft een mooi en strak effect.

Stap 5. Laat ze shinen, die treden!

Ben je happy met de mooie blanken trap die je nu tevoorschijn hebt getoverd? Een manier om het hout nog meer te laten shinen is door een vernislaag over de treden aan te brengen. Het hout krijgt dan een licht glanzende, beschermende laag. De nerfstructuur van het hout blijft mooi zichtbaar, anders dan bij lakken. Qua behandeling lijkt vernissen op schilderen. Je gebruikt een dikke borstel en strijkt de vernis uit in regelmatige lagen voor een mooi resultaat. Met twee of drie lagen geef jij je trap een prachtige chique uitstraling. 

betterhomesandgardens.com
houzz.com
ourblankcanvas.com

Beitsen of waxen geeft een ander, maar ook mooi effect. Het verschil tussen beitsen en vernissen is dat de beits in het hout trekt, bij vernis is het alleen een beschermlaag die óp het hout blijft liggen.

Tip! Tree om tree
Doe niet in één keer alle treden, maar sla er telkens een over. Zo is je trap nog begaanbaar!

Stap 6. De afwerking

Tevreden met het resultaat? Je bent er bijna! Tot slot doe je er goed aan om je trap te ontdoen van stof en bij te werken waar nodig voor een onberispelijk resultaat! Heeft je trap baat bij een antislipstrook of LED-verlichting? Dan kun je daar nu werk van maken. 

architectureartdesigns.com
decorfacil.com

Stap 7. Kies de juiste trapleuning

Heb je al nagedacht over welke trapleuning bij je trap past? Kies een leuning die stijlvol en praktisch is en kies de juiste afmeting. Een trapleuning kan je eenvoudig zelf monteren.

Stap 8. Geef je hal een nieuwe look!

Trap af? Dan blijft de hall over! Een nieuw kleurtje op de muur kan de hall al een hele andere look geven. Accessoires zoals een bijpassende lamp, een kleed op de vloer, een spiegel of foto's aan de muur,... maken je entree persoonlijk. Zo voelt iedereen die binnenkomt zich meteen thuis. Gezellig, toch! 

satoridesignforliving.com
cocondecoration.com

Vind je een vintage look leuk? Whitewash je gangkastje, verzamel wat leuke accessoires in dezelfde kleurtinten en bevestig een gaaf behangprintje op de muur. Kijk hoe leuk het resultaat is: 

housebeautiful.co.uk

Méér inspiratie voor je traprenovatie vind je in deze blog.