• De resistentie van een tegelvloer wordt gemeten op basis van 2 complementaire normen:
  De PEI-norm (Porselein Email Instituut) geeft de slijtvastheid aan van tegels.
  Met deze internationale norm worden de tegels gerangschikt van 1 tot 5:
  PE1 (klasse 1) = zeer lichte belasting, betreden met schoenen met zachte zool.
  PE2 (klasse 2) = lichte belasting, geen doorgang naar buiten, geen stilstand (badkamer, slaapkamer).
  PE3 (klasse 3) = gemiddelde gebruiksfrequentie, normale belasting (alle kamers in het huis, behalve de keuken).
  PE4 (klasse 4) = sterkere gebruiksfrequentie, zware belasting (winkel, ingang, keuken).
  PE5 (klasse 5) = hoge gebruiksfrequentie op openbare plaatsen.
  De UPEC-normC geeft de weerstand aan naargelang de toepassing:
  U = weerstand tegen slijtage
  P = weerstand tegen indrukken
  E = waterbestendigheid
  C = gevoeligheid voor chemische stoffen
  Voor de badkamer moet men bijvoorbeeld kiezen voor een tegelvloer met klassering PEI 2.

PDF-formaat downloaden


 • De voegen
  De voegen dragen met hun dikte en kleuren bij tot het esthetische karakter van de tegelvloer. Hun dikte is afhan-kelijk van de grootte van de tegel. Voor tegels van 10 x 10 cm zal de voeg over het algemeen 3 mm bedragen; voor tegels van 20 x 20 cm zal dat 4 mm zijn.
  Het klassieke patroon omvat witte voegen, maar tegenwoordig is het de mode om een kleurschakering (helder of donker) te kiezen die overeenstemt/contrasteert met de tegel.


De soorten vloertegels

Tegels zijn een gave, natuurlijke vloerbekleding, die eenvoudig kunt onderhouden. U kunt de tegels zowel op de vloer als tegen de muur aanbrengen en tegenwoordig treft u ze overal aan: van de badkamer tot de keuken en zelfs in de woonkamer. Maar eerst moet u kiezen welk type tegels het meest overeenstemt met uw behoeften en de kamers die u wilt betegelen.


Glas pasta
Gekleurd glas uit een stuk dat langdurig werd gebakken op hoge temperatuur. Het zijn kleine tegels die eenvoudig op een net worden geplaatst en zo het mozaïek nieuw leven inblazen.


Verglaasde zandsteen
Deze resistente zandsteen is bedekt met een waterbestendige laag, waardoor hij kan gebruikt worden als werkblad in de keuken.Faience
Het is een aardewerk uit zeer fijne klei, bedekt met waterbestandig email. Dit type van vloertegels wordt het vaakst gebruikt en is verkrijgbaar in ontelbare kleuren en motieven. Zo kunt u kiezen uit zeer veel samenstellingen. Het wordt ook gebruikt als omlijsting (decoratieve fries), waarmee u een effen - en zelfs witte – tegelvloer kunt opfleuren. Deze tegels zijn echter relatief breekbaar en worden vooral gebruikt voor muren.


Terracotta
Deze klassieke vloerbedekking bestaat uit klei en werd vroeger vervaardigd in verscheidene kleine, plaatselijke steenbakkerijen, waarvan sommigen naam en faam hebben verworven. De warme, natuurlijke tinten variëren van strogeel tot bruine oker en worden alleen maar mooier met de jaren. Ze passen zeer goed in een “natuurlijk” huis. Jammer genoeg is terracotta moeilijk te onderhouden door zijn poreuze karakter. Het moet eerst worden gevernist.


Keramische zandsteen
Het is een zeer hard aardewerk, bestaande uit klei en kwarts, waardoor het ook bestand is tegen slijtage en schoonmaakproducten. Deze zandsteen is prachtig voor vloeren, muren en kan zowel binnen als buitenshuis worden gebruikt. In de huidige trend worden grote zwarte of donkergrijze tegels gebruikt, soms doorkruist met matte, zeer grafische lijnen.


Natuursteen
Natuursteen is een edel en sierlijk materiaal met een grote variëteit aan kleurtinten en structuren.
Naast een modebestendige en duurzame keuze is het ook een verstandige investering, aangezien de zandsteen in de loop der jaren niet in waarde vermindert. Bovendien getuigt het van een zeer esthetische decoratie. In feite is iedere steensoort uniek waardoor je originele creaties op maat kan verwezenlijken. Tot de meest gebruikte natuurstenen horen leisteen, basalt en klein graniet (de “blauwe steen”).


Travertin
Deze zeer elegante vloerbekleding treedt opnieuw op de voorgrond zonder het kille karakter waar het vroeger aan deed denken… dat van de weelderige kastelen! Het marmer - geaderd, gespikkeld of aangevuld met kurk – heeft zich een weg gebaand naar het hedendaagse interieur en zorgt voor een tijdloze nuance.


Kiezels
De strandstenen normaal gesproken aanwezig op de Indonesische stranden, worden gewassen, op maat gemaakt en op soepele inslagdraad geplaatst. Zo ontstaan er tegels die je een-voudig in elkaar kunt schuiven. U kunt er een volledige kamer mee bekleden - zowel vloer als muren. Bovendien is het uiterst geschikt voor de douche, aangezien deze zacht zijn voor de voeten en niet glijden. Ze worden ook aangeboden als friezen, die u dan combineert met tegels uit faience of marmer, naargelang uw fantasie.


Calepinage

Calepinage is de methode waarbij tegels gelegd worden volgens regelmatige of geometrische motieven. Alle tegelsoorten zijn daarvoor geschikt. Kies het legpatroon van uw tegels voor u ze koopt, want het aantal varieert naargelang het patroon. Bij het diagonale patroon blijven er bijvoorbeeld meer tegelresten over dan bij de andere patronen!1. Recht, 2. Diagonaal, 3. Half-half of wildverband, 4. Honingraat, 5. Dambord, 6. Afgestompte hoeken met cabochons, 7. Visgraat, 8. Kruisverband


Wist u dat?
Maak uw tegels persoonlijk

Met friezen en omlijstingen wordt om het even welk tegelpatroon - zelfs klassiek - gepersonaliseerd. Zo krijgt u een origineel en uniek tegelpatroon door de kleuren te contrasteren of de vormen te doorbreken. De stickers zijn eenvoudig te gebruiken en geven de muren van een keuken of badkamer op slag een dynamische en jonge uitstraling.


Ruggesteun Brico Plan It
Lauw water is voldoende om uw tegelvloer te onderhouden, eventueel in combinatie met een alkalisch, niet-vet schoonmaakproduct zoals groene zeep. Maar alleszins niet bedekken met was of polijsten:
dat vervuilt uw vloer en laat permanente sporen na.


Hoeveel m2?
Voor een vloer:
Bereken de oppervlakte van de kamer die u wilt betegelen, zonder rekening te houden met voegen en afsnijdingen.
Reken bij deze totale oppervlakte nog:

5 % als u kiest voor een recht tegelpatroon
10 % als u kiest voor een afwisselend of diagonaal tegelpatroon.
Voorbeeld: om een totale oppervlakte van 10 m2 te bedekken met tegels van 20 x 20 cm voor een recht tegelpatroon, zal de totale tegeloppervlakte 10 m2 + 5 % = 10,5 m2 zijn.

Voor een muur:
Bereken de oppervlakte van de kamer die u wilt betegelen, zonder rekening te houden met voegen en afsnijdingen. Reken daar 10 % bij ongeacht het tegelpatroon en trek daar vervolgens de oppervlakte van de lijsten, muurschilderingen of andere decoraties af.

Zorg in ieder geval 1 tot 2 m2 extra voor het geval er iets zou breken. Het is zo goed als onbegonnen werk om hetzelfde bad enkele maanden of zelfs jaren later in de winkel terug te vinden.