1. De voorbereiding van de ondergrond : een noodzakelijke fase

Herinnering aan de basisnoties

Voor u de verfwerken begint, moet u de staat van de ondergrond bestuderen.

De muren en het plafond zijn niet altijd klaar om een nieuwe bedekking te krijgen en moeten hierop voorbereid worden Het is beter om op moderne muren met moderne producten te werken (acrylverf, glycerine). Met oude muren daarentegen is het de moeite waard om deze te onderzoeken en dezelfde producten te gebruiken dan die die er al op geverfd werden (kalk, beslaan, oude olieverf).


Afwassen, stof verwijderen, afschuren, opnieuw dichten van eventuele gaten, waterafstotend maken. Het zijn lange bewerkingen, maar absoluut noodzakelijk bij de voorbereiding van uw muur.
De afwerking is afhankelijk van de voorbereiding van uw muur. Hier volgt ons advies m.b.t. de verschillende muursoorten


De naakte muren (pleister of gispokartonplaat)

Het is noodzakelijk de muren minder absorberend te maken door deze te bedekken met een onderlaag speciale verf voor pleister en gispoplaten. Indien u uw muren wil behangen, moet u die eerst met een product met voorlijm insmeren. Zo niet, dan bestaat de kans erin dat de bekleding niet kleeft en dat er moeilijkheden ontstaan bij het afstrippen. Het papier zou zich dan te nauw aansluiten op de muur.


De geverfde muren

Het is noodzakelijk de staat van de verf na te kijken. Als ze afschilfert of als er een blaas in het papier zit, moet ze vernieuwd worden. Met een schildermes neem je het papier weg waar het niet meer goed kleeft. Smeer vervolgens alle kale plekken en alle plekken waarin kleine barsten zitten, in. Uiteindelijk schuur je alles nog eens glad voordat je met een nieuwe verflaag begint.

Na het verven, afwassen met een Natron-component en spoelen. Goed laten drogen. Acrylverf wordt gemakkelijk door acrylverf overgeschildert, maar een muur waarop oplosmiddelverf werd gebruikt, moet eerst afgeschuurd worden. De oppervlakte is dan ruwer en gemakkelijker te overschilderen.


De behangen muren

Indien het behang niet gescheurd is, geen blaasjes bevat, nog goed vasthangt en niet teveel vorige lagen bedekt, kunt u er een nieuw behang op plakken. Als u daarentegen uw muur wil verven, is het beter om het behang eerst van de muur te halen, vooral wanneer u acrylverf op waterbasis wil gebruiken. Water zou het behangpapier kunnen doorweken waardoor het kan loskomen.

Het gebruik van een behangafstripper maakt het werk gemakkelijker. Soms kan het al genoeg zijn het papier in alle richtingen af te krabben om het te doen loskomen. Dit ongetwijfeld zonder de pleister eronder te beschadigen. Indien het krabben niet lukt, kunt u het oude papier doorweken met een speciaal product (in de handel verkocht). Hierna de hele afgekrabde oppervlakte met een spons drenken en bovenaan beginnen af te strippen (van boven naar beneden trekken om een maximale oppervlakte te bewerken).


De gebarste muren

De gaten en de barsten krabben en vergroten en met een vulmiddel plamuren. In het geval van grote barsten, moet de invulling verstreken worden met ongebleekte katoenen repen. Plaats de repen op de frisse vulmiddel en bedek met een andere laag frisse vulmiddel. Met afwerkplamuur bedekken, schuren na het opdrogen.


In het geval van natte muren of van condensatieproblemen

Een aangepaste behandeling moet plaatsvinden.

Opgepast! Voor een goed resultaat moeten de verfwerken op een gave steun worden gemaakt. Het is ook sterk aangeraden om altijd een onderlaag te plaatsen voor u de definitieve kleur aanbrengt.

De onderlaag (primer, fixeermiddel,…) garandeert een goede hechting van de verf maar ook het gewenste effect of de gewenste kleurdiepte.


2. De werkwijze

Als uw muur voorbereid is, kunnen de verfwerken starten.
Hieronder staan adviezen om een goed resultaat te behalen.


De vlakte voorbereiden:

Bescherm uw vloer en de meubels die u niet kunt verplaatsen.

Zorg ervoor dat het deel dat u wilt beschilderen proper is. Indien nodig, was uw muur met reinigingsmiddel af en wacht tot het opdroogt.


De verf aanbrengen:

Voor gebruik, dompel uw verfrol een paar seconden onder water en wring het uit. Dompel dan uw verfrol in de verf zonder het te rollen. Leg uw verfrol op de verdeelrooster en laat uw hele rol door verf doordrenken door het langzaam heen en weer te schuiven. Een goed doordrenkte rol mag niet druppen, anders spat de verf tijdens het schilderen op de muren en op de grond.

1. Met brede verticale bewegingen verven en regelmatig duwen op uw verfrol.
2. De vlakte gladmaken met horizontale bewegingen.De rol verticaal gebruiken en daarna pas horizontaal over het verticaal geverfde deel strijken.
Dit gebeurt zonder nieuwe verf op te nemen. Wanneer u dit rechthoekje geverfd hebt, neemt u opnieuw verf en strijkt u deze over een nieuw vlak (eerst verticaal en dan horizontaal). Etc.


Plafond verven:

Om het plafond te verven is het best om met een penseel of met een brede platte borstel te beginnen. Hiermee worden de randen van het plafond geschilderd. De rand die u inverft is ongeveer 6 tot 9 cm breed.

Vervolgens de overgangen met een rol inkleuren.

Om de taak gemakkelijker te laten verlopen, kan een telescopische steel aan de rol toegevoegd worden