PDF-formaat downloaden

1. Horizontale jaloezieën
Deze zijn zeer bekend met horizontale lamellen uit pvc of gevernist aluminium. U kunt ze eenvoudig afsnijden in de lengte, waardoor ze geschikt zijn voor ramen van alle afmetingen. Nog een groot voordeel: u kan de lamellen tot op de millimeter draaien om zo de lichtinval te regelen. Bovendien kunt u naar buiten kijken zonder dat men u ziet: ware magie!


2. Houten jaloezieën
Het is een variant van de horizontale jaloezieën, verwerkt in een warm en edel materiaal, namelijk hout. Linde, mahonie, eik en zelfs exotisch hout... alle afwerkingen zijn mogelijk en ze zorgen voor een persoonlijk tintje in uw kamer. Deze jaloezieën worden – zoals alles in hout – mooier in de loop der jaren!


3. Verticale jaloezieën
Deze staan ook bekend als « Californische jaloezieën » en bestaan uit verstelbare, horizontale jaloezieën die in een steunrail worden geplaatst. Ze zijn vervaardigd uit polyester of glasvezel en beschikken vandaag over talrijke kleuren en zelfs bedrukte patronen. De verticale jaloezieën halen hun decoratieve karakter volledig uit hun afmetingen. Ze passen daardoor ook het best in grote openingen.


4. Rolgordijnen
Het gaat in feite om een stuk stof dat zich om zijn as wikkelt. Deze jaloezieën zijn relatief moeilijk te onderhouden, met als gevolg dat er nieuwe behandelde versies bestaan die u eenvoudiger kunt schoonmaken. Ze worden bediend met een ketting en zijn uiterst geschikt om voor kleine ramen te hangen, want ze nemen weinig plaats in boven het venster.


5. Vouwgordijnen
Het is de hype van dit moment die in elk interieur past. Er zijn ontelbare mogelijkheden met gedrapeerde, geplooide, effen of bedrukte gordijnen, maar steeds volgens hetzelfde principe: een stoffen paneel dat zich horizontaal ontvouwt dankzij stokjes die in de stof zijn verwerkt.


6. Schuifpanelen
Deze elegante schuifpanelen zijn zeer modern en halen hun inspiratie uit de Oosterse decoratie. Het gaat om grote, stoffen panelen die achter elkaar geschoven worden. Ze worden opgesteld voor grote openingen, voor een muur of welving om deze te verbergen.


Wist u dat?
Het woord jaloezie (cf. store) is afkomstig uit het Italiaans en betekent « mat ». De eerste jaloezieën waren inderdaad stukken stof, matten, die de Venetianen voor hun ramen hingen.


Ruggesteun Plan-it
Hoe neemt u de afmetingen van een jaloezie?

Het is mooier wanneer de jaloezieën aan iedere kant 5 tot 6 cm uitsteken over het vlakke deel van de muur. De breedte van de jaloezie zal dus de breedte zijn van het raam + 10 tot 12 cm. De lengte is afhankelijk van de manier waarop u de jaloezie wilt ophangen: boven het raam? Aan het plafond? Zorg er in elk geval voor dat de ramen nog open kunnen.


Hoe kiest u een jaloezie?

U kiest een jaloezie afhankelijk van zijn functie: moet hij de lichtinval regelen? De warmte isoleren? Het intieme karakter behouden? Een kamer een decoratief tintje geven? Iedere jaloezie en vooral elk materiaal – vaak in combinatie met het type jaloezie – heeft een zeer specifieke toepassing.


De slaapkamer
In deze kamer wil men vooral het intieme bewaren en/of het geheel verduisteren. De horizontale jaloezieën uit edel hout zijn daarvoor uiterst geschikt.De keuken
Hier is de duisternis niet belangrijk, maar wel het onderhoudsgemak. Kies voor het rolgordijn met een speciale bekleding, die geurtjes in de keuken neutraliseert en met een veeg van de spons kan worden schoongemaakt.


Badkamer
In deze kamer kiest u bij voorkeur voor een jaloezie die eenvoudig is schoon te maken, eventueel in pvc, zoals de horizontale jaloezieën. Bovendien zijn ze verstelbaar met één enkele beweging om gluurders te ontmoedigen. Een ideale bondgenoot!


Woonkamer
U hebt liever geen gordijnen of vitrages om zo het licht te filteren en een decoratieve tint toe te voegen? Tussen de jaloezieën met verticaal verstelbare lamellen, die verkrijgbaar zijn in talrijke kleuren en bedrukte patronen, vindt u ongetwijfeld de jaloezie die perfect past bij uw kamer. Vooral als u over grote openingen beschikt, of asymmetrische, schuine of gebogen ramen.
Het vouwgordijn, dat eveneens beschikbaar is in verscheidene varianten, geeft het raam een meerwaarde en kan als alternatief van vitrage het behang een decoratieve uitstraling meegeven.


Veranda
De veranda is een aangename ruimte in de lente of de winter, maar het kan al snel veranderen in een oven wanneer de zomerse zon tevoorschijn komt! Denk eraan om beschermende jaloezieën met verstelbare, stoffen lamellen onder het dak te bevestigen en/of vouwgordijnen met een geverniste buitenkant aan de ramen te hangen om de zon buiten te houden.


Dakraam
De kamers van een dakverdieping of een zolder beschikken vaak over een dakraam. Hiervoor is een speciaal type rolgordijn voorzien. Het licht wordt zo volledig buitengesloten.