De keuze van de materialen die voor het terras gebruikt worden, komt op de eerste plaats. Meestal worden hout, steen, terracotta en tegels gebruikt.


Wat onmisbaar is
Welke vloerbedekking voor het terras:
hout, steen, terracotta, tegels?

Kies in ieder geval, om esthetische redenen maar ook voor de veiligheid en voor een gemakkelijk onderhoud, voor bekledingen die geschikt zijn voor buiten (zelfs als uw terras overdekt is):

Planken in exotisch of autoclaaf hout (dat is behandeld hout dat bederfwerend gemaakt is)
Tegels , liefst geborsteld, gegroefd of gewassen (geweven) zodat ze antislip zijn en bestand zijn tegen vorst
Terracottategels die op zeer hoge temperatuur werden gebakken waardoor ze minder poreus en sterker zijnHouten terras
Een decoratieve oplossing: houten planken.

Hout is zonder twijfel trendy en ecologisch en heeft een authentieke, warme en natuurlijke uitstraling. Het voordeel van deze bedekking is dat het snel droogt na de regen. De minder ervaren doe-het-zelvers kiezen voor houten vlonders (vooraf in elkaar gezette houten tegels van meestal 50 x 50 cm).

Ze zijn ideaal om rechthoekige of vierkante ruimtes te bedekken en heel gemakkelijk te plaatsen, ze moeten enkel in elkaar geschoven worden. Enige vereiste, de grond waarop ze gelegd zullen worden, moet goed vlak zijn en mag niet gebetonneerd zijn.

Hoe richt u een tuin in?


Advies

Kies hout met het FSC-label, zo weet u zeker dat het afkomstig is van een woud dat op een duurzame manier beheerd wordt.

FSC, u heeft nu de keuze …

Weetje: Gebruik lijnolie om het hout te onderhouden en op te frissen.


Stenen terras (of geplaveid)
Steen, statig en robuust, is aantrekkelijk doordat het zo tijdloos is.

Marmer wordt nog steeds gewaardeerd door haar afwisselende motieven en haar natuurlijke kleuren, maar het blijft een kostbare oplossing.

Om de kosten te beperken, is de oplossing misschien gerestaureerde steen wat een perfecte imitatie is van natuurlijke steen of de betonnen tegels en bestrating, blokkerend of vrij. Het bestaat in alle vormen, afmetingen en kleuren, sommige imiteren zelfs perfect de bestrating van vroeger. En vergeet de blauwsteen niet...

Plaatsen van een tegelvloer of stenen


Terras in terracotta
Dit is een nobel materiaal dat elegantie en eenvoud combineert en dat in elke omgeving past.

De terracottategels hebben een zeer lange levensduur. Ze verslijten niet en bovendien maakt de patina die zich na een tijd vormt, de tegels nog mooier.

Andere voordelen: anders dan tegels is terracotta van zichzelf al antislip, is het aangenaam onder de voeten en houdt het de warmte lange tijd vast.


Tegelterras
De tegelvloer (en tegels) moet op een al goed vlakke betonlaag geplakt worden en biedt een brede waaier aan modellen, kleurschakeringen en plaatsingsmogelijkheden (geruit, gelijnd, ...), moet niet behandeld en zeer weinig onderhouden worden.
Om een terras te betegelen, kunt u geglazuurd gres, onbewerkt keraamgres en getrokken keraamgres gebruiken (aangezien ze bestand zijn tegen het vriezen).


Hoe kiest u een tegelvloer ?


Meubelen, planten, buitenverlichting, parasols, ... laten we uw terras decoreren!


Dit alles vult uw inrichting aan en maakt uw terras comfortabel en gezellig.

Er bestaan verschillende soorten tuinmeubelen, van de meest klassieke naar de origineelste accessoires, en dit in verschillende materialen:

Klassiek: tafels, al dan niet plooibare stoelen (met of zonder armleuningen), verstelbare stoelen of zonnebedden, …
Andere, meer exotische: roltafels, banken, priëlen, parasols, terrasverwarmers, hangmatten of schommelbanken, …

Lees het vervolg … De tuinmeubelen

Verfraai uw terras met bloemen, struiken en planten in (bamboe, yucca, …), met planten die in elk seizoen een permanent en groen decor verzekeren, …
Voor een meer decoratief aspect, kunt u onderaan uw planten, al dan niet in potten, keien of houtspaanders leggen.

Ook bestaan er decoraties op een houten steel die u in de grond kunt steken, zoals vogels, fakkels, …

Denk ook aan de verlichting voor de sfeer en om praktische redenen wanneer het avond wordt.
Als de zomer voor de deur staat, is de bescherming tegen de zon en de warmte uiterst belangrijk. Er bestaan verschillende zonweringen: al dan niet automatische, enkelvoudige of dubbele, …

In de winkel

En vergeet de barbecue niet …! Verplaatsbaar of vast, met houtskool, gas of elektriciteit, de zomerse keuken staat buiten om te proeven van nieuwe smaken… van vrolijkheid, gezelligheid en vrijheid!

De verschillende barbecuemodellen

Vergeet niet dat uw terras een ontspanningsruimte moet zijn en geen werkruimte. Beperk u tot eenvoudige dingen en laat uw verbeelding de vrije loop.
Op het terras is vrijwel alles mogelijk, op voorwaarde dat het past bij de bekleding en de sfeer van uw interieur.