De capactiteit of CADR van je luchtreiniger

Let in je zoektocht naar de juiste luchtreiniger op de Clean Air Delivery Rate (CADR), of het aantal kubieke meter dat een luchtzuiveraar reinigt per uur. De CADR wordt bepaald door de kracht van het toestel en de kwaliteit van de filters. Daarnaast speelt ook de grootte van de kamer waar je het toestel plaatst een rol.

Elke luchtreiniger heeft een maximumcapaciteit. Zo kun je een toestel geschikt voor een kamer tot 40 vierkante meter in een kleinere kamer zetten zonder kwaliteitsverschil te merken. Als je hetzelfde toestel in een grotere kamer zet, bereik je waarschijnlijk niet het gewenste effect.

Tip: Bereken de inhoud van je ruimte zelf. Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte en kies zo de zuiveraar met de juiste capaciteit.

Het filtertype van je luchtreiniger

Niet alle luchtzuiveraars werken op dezelfde manier. Sommige luchtreinigers werken met een of meerdere filters. De aangezogen lucht gaat door de filter om vuile deeltjes op te vangen. De luchtzuiveraar blaast daarna de propere lucht weer de ruimte in. Vervang op tijd de filters van je luchtzuiveraar zodat hij niet aan kracht verliest.

In een luchtreiniger kunnen verschillende soorten filters zitten. HEPA-filters zijn het efficiëntst. Ze halen fijnstof, pollen, huisstofmijt en huidschilfers uit de lucht. Heb je last van allergieën of astma, dan is een luchtzuiveraar met zo’n filter zeker een investering om te maken. Een ander veelgebruikt type is de koolstoffilter, die geurtjes van bijvoorbeeld sigaretten of huisdieren neutraliseert.

De technische snufjes van je luchtreiniger

Soms is het niet meteen duidelijk hoe het binnen met de luchtkwaliteit is gesteld. Met een hygrometer krijg je eenvoudig zicht op je luchtvochtigheid. Van plan om de luchtkwaliteit in je woning grondig aan te pakken? Kies dan voor Walter, een sterk stukje technologie dat de luchtkwaliteit constant meet, je feedback geeft via de display of app en je luchtbehandelingstoestel slim aanstuurt. Zo heb je altijd zicht op de waarden in je woning en garandeer je continu een goeie luchtkwaliteit.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Heb je nog vragen over luchtontvochtigers of hoe je de luchtkwaliteit in je huis kunt verbeteren? Op onze blog vind je heel wat nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan een medewerker in een van onze winkels