Daarom moeten we denken aan een praktische en esthetische oplossing bij het installeren van tuinverlichting.

Maar er zijn ook enkele technische regels in acht te nemen…


De juiste plek vinden

  • Een plan opstellen
    Het is nuttig om te beginnen met een gedetailleerd plan om de installatie voor te bereiden, te beslissen welke soorten verlichting we zullen gebruiken en waar we ze willen plaatsen afhankelijk van de te verlichten zones. Hou daarbij rekening met het tracé van mogelijke kabels in de tuin en op of door de gevel.



Staat u even stil bij welke soort verlichting u wenst en waarvoor ze moet dienen: het komen aanrijden met de auto en de auto uitladen vergemakkelijken, een ingang beveiligen, in de tuin rondlopen, een deel van de tuin en/of het huis extra in de verf zetten, een avondmaal nuttigen op het terras... En kies vervolgens voor de meest praktische en esthetische plaatsing van uw verlichting.

Doe enkele testen met voorlopige kabels om te bekijken welk effect uw installatie zal hebben.

Speel met hoogtes en intensiteit naargelang het beoogde doel. Probeer een evenwicht te vinden tussen wat praktisch en esthetisch is. Een bloemen- of plantenperkje moet niet op dezelfde manier verlicht worden als een voordeur.


De verschillende soorten verlichting en hun gebruik

  • Wandlampen

Ze zijn ideaal om op een klassieke, maar efficiënte wijze de voordeur te verlichten, de deur die naar de tuin leidt, of het hoekje van het terras waar u van de maaltijd geniet.


  • Lantaarns en voetlampen

Deze zijn bijzonder efficiënt om bepaalde zones van de tuin te bebakenen (paden, banken, fonteinen, …) en het wandelen of rijden makkelijker te maken, maar ook om de begroeiing mooi te laten uitkomen.


  • Schijnwerpers

Deze worden vooral gebruikt wanneer er absoluut veel licht nodig is, bij de oprit van een garage bijvoorbeeld, maar ook op de grond op indirecte manier, om grote loofbomen of een gevel te verlichten.

Let er op dat u geen al te sterke lampen kiest en ze goed richt, zodat u uw buren er niet mee lastigvalt ! Schijnwerpers als deze zijn krachtig (en gebruiken vrij veel energie).


  • Solarlampen

Ze zijn makkelijk te plaatsen en te verplaatsen, maar geven toch een breed licht, terwijl ze de tuin op een esthetische, economische en ecologische manier afbakenen.


  • Inbouwspots

U kunt ze gebruiken om een terras of lage plantengroei te benadrukken, maar ook om een pad af te bakenen en te verlichten, zodat u veilig door de tuin kunt wandelen.



  • Lantaarns en toortsen, fakkels, olielampen, …

Deze soorten verlichting zijn makkelijk te verplaatsen, maken een mooie aanvulling op uw elektrische verlichting en geven een vleugje charme en warmte aan het terras.


  • Losse lampen

Zoals voor binnen, vinden we tegenwoordig ook veel designverlichting voor buiten die decoratief en praktisch is en die u ook naar believen kunt verplaatsen.



  • Optionele en praktische uitrustingen

Automatische verlichting : een oog op het verlichtingselement of de schakelaar neemt het omgevingslicht gewaar. Op die manier gaan uw verlichtingselementen automatisch aan en uit bij het vallen van de avond en het krieken van de dag. Sommige van deze systemen zijn programmeerbaar.

Bewegingsmelders : een infrarood oog neemt bewegingen waar en zet voor een bepaalde tijd de buitenverlichting aan. Dat is praktisch bij het thuiskomen, of om de auto in de garage te zetten, maar kan ook potentiële indringers ontmoedigen.


Wat u zeker moet weten om uw tuinverlichting te installeren

Uw elektrische installatie voor buiten moet absoluut verbonden zijn met een differentiaalbeveiliging van 30 mA die enkel bestemd is voor dit netwerk.


  • Plaatsing van de kabels in de grond
 

Graaf een geul van 70 à 80 cm diepte. Bedek de bodem van de geul met 15 cm zand en leg er vervolgens de rode geribde grondbuis met kabels in. Een aarding is verplicht. Bedek de ommantelde kabels met zand en vervolgens met 10 centimeter aarde, waarop u vervolgens een geel werwittigingsnet plaats. Voor nog meer veiligheid kunt u nog een laag grind of tegels op de rode mat leggen. Vul nu de geul op met aarde.

Als uw verlichting op een blok beton is vastgemaakt, houd er dan rekening mee dat de buis voor de ommantelde kabels een voldoende grote diameter heeft.



Om verschillende verlichtingselementen aan te sluiten, kunt u dat in serie doen door de kabels (enkel boven de grond) binnenin uw verlichtingselementen te verbinden (geen aftakkasten onder de grond).



Indien dit niet mogelijk is, gebruik dan een kabel per verlichtingselement en verbind ze in een waterdichte aftakdoos op minimum 1 meter boven de grond, of binnenin het huis.




  • Een wandlamp plaatsen :


1- Boor een gat in de wand met een betonboor waarvan de diameter groter is dan de kabel of ommanteling.

2- Laat de kabels voldoende lang om de aansluiting mogelijk te maken, en laat de ommanteling een beetje uitsteken.

3- Maak de overgebleven ruimte tussen de kabel en de muur waterdicht met behulp van silicone. U kunt nu uw verlichtingselement plaatsen.


  • Veiligheidsnormen

De IP Beschermingsindex is een internationale norm. Het eerste cijfer komt overeen met het niveau van bescherming tegen vast stof en het tweede tegen water. De maximale IP is IP68, wat overeenkomt met een totale bescherming tegen stof en het resultaat van een langdurige blootstelling aan water (zie schema). Voor alle elektrische buiten installaties, verlichtingen, stopcontacten en schakelaars, is IP44 het minimum om uw veiligheid en comfort te verzekeren.

 


12 volt gamma

Er bestaat eveneens een heel gamma tuinverlichting op 12 volt. De bebakening van terrassen voldoet aan de normen IP68 of IP67 (gedeeltelijk of geheel onderdompelbaar), de bakens zijn goed voor IP54 en de kabels zijn waterdicht en hoeven dus niet onder de grond te worden gestopt (behalve op plaatsen waar u het gras zou maaien, teneinde beschadiging te voorkomen).

Dit makkelijk te plaatsen systeem met een grote keuze aan mogelijkheden is praktisch, zeer veilig, maakt gebruik van LED-technologie en biedt een goed alternatief voor zij die minder graag klussen, en/of voor renovaties. Deze goedkopere optie valt ook te overwegen indien u huurder bent (makkelijk te demonteren). Aarzel niet om iemand van onze verkopers om raad te vragen.