Wie een boormachine wil kiezen, moet de goede middenweg zoeken tussen de vele beschikbare opties, met name op het vlak van het vermogen of de afstelling van de snelheid en het koppel.

Het basiscriterium is de kwaliteit van het boorsysteem. Zo ben u er met een klopboormachine zeker van dat u alle materialen kan bewerken die in de meeste huizen aanwezig zijn. Door de heen-en-weer-beweging die op het boortje wordt uitgeoefend, splijt u materialen als stenen, bakstenen of beton, die anders tegen alles bestand zijn. Sta ook even stil bij de vermogensaanduidingen. De meeste boormachines hebben een minimumvermogen van 500 Watt.

De keuze van boorkop

Het meest verspreide systeem is de boorkop met sleutel, met drie klauwen, die worden aangespannen met behulp van een speciale sleutel die met een draaiende beweging in één van de 3 gaten van de kop wordt gebruikt. Zelfspannende boorkoppen kunnen ogenblikkelijk worden los- en vastgedraaid naargelang het boortje draait. Het gemeenschappelijke keuze-element, is de diameter, van 10 of 13 millimeter, die de maximale diameter bepaalt van de boren die in de machine kunnen worden gestopt.

Als optie

Om met uiteenlopende materialen te werken, dringt een systeem met variabele snelheid zich op. Dit kan elektrisch of elektromechanisch zijn en dus soepeler, omdat het de mogelijkheid biedt om het vermogen te wijzigen op de snelheidstandwielen van verschillende afmetingen.

In dezelfde geest maakt de snelheidsregelaar het mogelijk de machine te controleren, zodat de lastsnelheid constant blijft, zonder daling van het koppel. Dit is heel nuttig wanneer u in breekbare materialen wil boren. Om in glas of keramiek te boren, gebruikt u niet de "klop"-functie , maar de "rotatie"-functie van de boormachine. Om de boormachine te gebruiken als schroevendraaier, dient u de draairichting van de boorkop om te keren.

Een andere belangrijke afstelling is de controle van het koppel, d.w.z. de mogelijkheid om het ontkoppelingspunt van de boorkop te bepalen afhankelijk van de weerstand waarop hij stuit. Indien u, tenslotte, bang bent uw buren schade te berokkenen zal de diepte-aanslag, die de machine blokkeert op de gewenste diepte, uw gemoed bedaren.

Bekijk hier alle boormachines >>