We helpen je op weg met 6 concrete tips om je balkon stijlvol in te richten.


Geef kleur aan je balkon

Als je bloemen zet op je balkon of kleine tuin, moet je rekening houden met de windrichting. Ook belangrijk: hoeveel uren zon krijgt je balkon? Al zijn er toch kleurrijke bloemen die het altijd goed doen, zoals passiebloemen en fuchsia’s. Ook viooltjes en afrikaantjes fleuren de boel altijd op.

Wat plantenpotten betreft, kun je kiezen voor sobere kleuren om de bloemen extra te laten opvallen. Of je kan net het tegenovergestelde doen en een extra dimensie kleuren toevoegen met kleurrijke bloempotten.


Gebruik de wanden

Een balkon en kleine tuin hebben het voordeel dat ze wanden hebben die dicht bij elkaar staan, waarmee je leuke dingen kan doen. En een vrije vloer zorgt voor een schijnbaar groter en ruimer balkon. Dus waarom niet je planten ophangen aan de wanden en balkonrailing? Of zet ze op een leuk bloemenrek.

Verticaal tuinieren is hier ook een optie: de kale wanden van je balkon zijn niet meer te zien en dat maakt de ruimte groter. Je krijgt ook het gevoel dat je volop in de natuur zit, heerlijk! Je kan zelfs een hoekje gebruiken om een vierkantemetertuin te plaatsen, zoals deze maker je laat zien.


Kussens & buitentapijten

Heb je een overdekt balkon, maar twijfel je aan de gezelligheid? Een overdekt balkon heeft voordelen die gewone tuinen niet hebben, zoals schutting voor lichte regen. Daarom kan je bijvoorbeeld verschillende buitentapijten en kussens op een bank of stoel neerleggen. Maak je buren jaloers en transformeer je balkon tot een stukje mediterraans paradijs!

Wat bij regen en wind? Tuinkussens zijn gemaakt om buiten te zijn, en kunnen goed tegen vochtigheid. Sterker nog, na 2 uurtjes zijn ze terug zo goed als nieuw.


Tuinmeubelen, anders bekeken

Sommige spullen kan je op verschillende manieren gebruiken en kunnen makkelijk plaats besparen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opklapbare stoelen of een balkontafel. Dit is makkelijk op te bergen als je ze niet gebruikt. Ook je tafel, die je hangt aan je balkonrailing of aan de muur, kan je wegbergen. Zo creëer je meer ruimte. Om te dansen bijvoorbeeld, wie weet.
  • Heb je een houten krat? Een leuk ideetje is om deze te gebruiken als kist of als stoel. Plaats wat extra kussens in de kratten en voilà, je hebt gezellige zitplaatsen voor je gasten. Kratten zijn ook handig om je spullen op te bergen tijdens de winter.
  • Waarom geen zitzak kopen? Handig binnen tijdens de winter, en even handig en gezellig buiten tijdens de zomer. Een zitzak neemt niet veel plaats in en kan je makkelijk gebruiken om een boek in te lezen.

Terrasplanken of terrastegels

Heb je een balkon of terras dat uit beton gemaakt is? Overweeg dan eens terrastegels, vlonders of houten planken. Het zal je balkon een stuk warmer en gezelliger maken.


Do it yourself

Veel van onze makers hebben al enkele projecten ondernomen om een kleine tuin toch heel gezellig te maken. Ben je handig met hamer en zaag? Maak dan je eigen meubeltjes! Ook de minder handige kunnen hun smaak vinden tussen deze heldere stappenplannen.

Heb je ook zin gekregen om je balkon een creatieve draai te geven? We hebben alles wat je nodig hebt om je balkon stijl te geven.