Ga jij binnenkort een huis kopen? Dan wil je natuurlijk niet voor ongewenste verrassingen komen te staan. Van lekkende leidingen tot oude meterkasten: sommige huizen hebben heel wat verborgen gebreken. Voorkom dat jij een kat in de zak koopt en check, voordat je een bod uitbrengt, eerst dit handige lijstje. Dit zijn de 6 meest voorkomende verborgen gebreken!


1. Rotte dakconstructie en kozijnen

Is het huis voorzien van een houten dakconstructie en kozijnen? Onderwerp deze altijd aan een grondige inspectie! Het kan zo maar zijn, dat je bij je aankoop gratis huisdieren krijgt. Hout heeft namelijk een enorme aantrekkingskracht op torren en kevers die het zien als een gezellig feestmaal. Kijk daarom alle balken na op knaaggaten en check of er niet over de rotte kozijnen is heen geschilderd. 





Bron: 1080plus.com

2. Asbest

Heb jij een ouder huis op het oog? Onderzoek dan goed welk type isolatie- en afdekmateriaal is gebruikt. Is hier asbest in verwerkt, dan kan dit schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Het gebruik van asbest is verboden, maar vele oude huizen bevatten deze giftige stof nog. Verwijderen moet vrijwel altijd door professionals gedaan worden en brengt vaak een hoge rekening met zich mee.


3. Verzakte vloer

Een verzakte vloer is niet alleen een doorn in het oog, maar ook een gevaar voor je hele huis. Het veroorzaakt scheuren in de muren en verhoogt de kans op het breken van gas-, water- en elektrische leidingen die onder de vloer liggen. Vloerverzakking ontstaat o.a. wanneer de betonnen vloer direct op zand is gestort, maar kan ook het gevolg zijn van een rotte fundering dankzij kelderzwam. Schakel daarom altijd eerst een funderingsspecialist voor een grondige inspectie.


4. Oude CV ketel

De verwarming staat op standje 25 en toch zit je te rillen onder een kleedje. Grote kans dat deze Noordpooltemperatuur te wijten is aan een oude CV-ketel. Verouderde CV-ketels zijn één van de meest voorkomende verborgen gebreken en een aanslag op je portemonnee. Doordat je meer moet stoken om dezelfde temperatuur te krijgen, stijgt ook het eindbedrag op je energierekening. Voorkom dat je verrast wordt door hoge kosten en check altijd de leeftijd van de CV-ketel en wanneer deze voor het laatst is schoongemaakt. Na 12 tot 15 jaar is een CV-ketel in principe al aan vervanging toe.


5. Verouderde meterkast

Je kunt niet meer dan twee automaten tegelijk aanzetten of de stoppen vliegen eruit. Niet alleen ontzettend vervelend, maar ook nog eens brandgevaarlijk. 60% van alle woningbranden wordt namelijk veroorzaakt door een kortsluiting in de meterkast. Voorkom dat je straks de brandweer voor de deur hebt en laat voor je aankoop de meterkast controleren op Ampère, stoppen en groepindelingen.





 Bron: snelgratisvergelijken.nl

6. Lekkende leidingen

Het is de nachtmerrie van mening bewoner: lekkende leidingen. Verouderde leidingen kunnen eenvoudig breken en voor veel schade zorgen. Wil jij een waterballet voorkomen? Controleer dan altijd de leidingen op roestvorming en breuken. Kom je niet zo gemakkelijk bij de leidingen? Vaak kun je aan het interieur aflezen of de kans op toekomstige waterschade reëel is. Zo zijn vocht- en schimmelplekken langs het plafond en plinten dikwijls een voorbode voor lekkage.


Voorkom verborgen gebreken met een bouwtechnicus

Verkopers zijn wettelijk verplicht om verborgen gebreken bij de verkoop te melden. Maar niet iedereen houdt zich aan deze afspraak. Sommigen zullen de gebreken zelf proberen te verbloemen. Wil jij er zeker van zijn dat jouw droomhuis niet bouwvallig is? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren. Een deskundige technicus loopt dan het hele huis van dak tot fundering na op eventuele verborgen gebreken en berekent meteen hoeveel het gaat kosten om de woning in goede staat te krijgen. De kosten hiervoor bedragen 250 tot 400 euro.

Heb jij wel eens te maken gehad met verborgen gebreken?