1. In je vinger snijden

Je kent het wel: je bent behangpapier aan het snijden en plots schiet je uit. Het gevolg: bloed op je behangrol en een flinke snee in je vinger. En waar had je ook alweer die EHBO-doos liggen?

Meestal is in je vinger snijden te wijten aan onoplettendheid, haast, gebrekkig gereedschap en helaas ook pech. Aan het laatste valt niet veel te doen, maar aan de andere zaken wel. Zorg altijd voor goed (scherp) gereedschap en bedenk dat een klusongeluk in een klein hoekje zit. Ga dus altijd geconcentreerd te werk en neem voldoende tijd voor je klus.

2. Op je duim slaan

Dit heeft iedereen wel al eens meegemaakt. Gelukkig is er een handigheidje om niet op je duim te slaan: een nagel kan je bijvoorbeeld in een stevig stuk dubbelgevouwen papier of karton prikken; zo hoef je hem niet met je vingers vast te houden. Zorg verder voor een hamer met antislip-handgreep en een kop die goed vastzit op de steel.

3. Van een ladder vallen

Ruim de helft van de klussers die in het ziekenhuis opgenomen wordt, is gevallen. Schilderen, snoeien of simpelweg een lampje vervangen, kan weliswaar iedereen gemakkelijk zelf doen, maar dan wel met een stabiele trap of ladder. Ga dus nooit snel-snel op een stoel staan als je een lamp wilt vervangen (en zeker niet op je sokken!), maar pak de ladder erbij. En neem ook dan geen risico’s. 

Hieronder wat tips:

 • Controleer van tevoren de ladder op eventuele gebreken.
 • Gebruik bij voorkeur de bovenste drie sporten niet om op te staan.
 • Doe nooit moeite om ergens bij te komen. Als je ergens niet bij kunt, verplaats dan de ladder.
 • Zorg ervoor dat de sporten, maar ook je schoenen, schoon en droog zijn.
 • Hou tijdens het klussen altijd beide voeten op de ladder.
 • Zorg ervoor dat je je handen vrij hebt, dus draag je gereedschap bij je in een schoudertas of gereedschapsriem.
 • Ga nooit met meer dan één persoon op de ladder staan.
 • Gebruik een ladder niet buiten als er een stevige wind waait.

4. Splinters of gruis in je oog

Een hout- of metaalsplinter, maar ook gruis van beton of steen in je oog kan tot grote beschadiging leiden. Zonde, want de oplossing is zo simpel: draag tijdens het klussen altijd een ruimzichtbril waarbij ook je ooghoeken beschermd zijn.

5. Iets op je voet laten vallen

Dat er tijdens het klussen of verhuizen iets zwaars op je voet valt, is niet altijd te voorkomen. Wel verzacht je de pijn van een eventueel ongeluk als je tilbanden gebruikt (dan laat je het minder snel vallen) en als je veiligheidsschoenen draagt (met stalen tip). Deze schoenen zijn ook voor veel andere klussen aan te raden.

6. Door je rug gaan

Wanneer je iets tilt terwijl je in een verkeerde houding staat, dan kun je door je rug gaan.

De oorzaak is deels een mindere lichamelijke conditie, deels overmoedigheid en deels onwetendheid. De oplossing is het tegenovergestelde. Wandel, fiets of zwem regelmatig, voel je nooit te trots om iemand om hulp te vragen en ga van tevoren na hoe je verantwoord tilt. Namelijk zo:

 • Sta recht voor het voorwerp zodat je niet met je rug hoeft te draaien.
 • Hou je rug niet bol en zak niet te ver naar beneden wanneer je het voorwerp optilt, maar hou je rug recht en zak licht door je knieën.
 • Hou het voorwerp zo dicht mogelijk tegen je buik.
 • Til de spullen tussen knie- en schouderhoogte.
 • Heb je klachten aan je rug, nek of schouders? Forceer het tillen dan niet.

Zo, met deze tips kun je veilig klussen. Let wel altijd goed op, vooral op vrije dagen zoals Hemelvaart, Pinksteren en tijdens de zomervakantie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat op deze dagen de meeste klusongelukken gebeuren.