Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Bloemsmaken in balans

Koken met bloemen heeft alles te maken met de zintuigen, want eten doe je niet alleen met je ogen. Je stopt je neus in een potje rozensiroop of snuift het heerlijke aroma van een kopje oranjebloesemthee op. Je zet je tanden in een nigellezaadje dat verrassend naar peper smaakt of smult van een toastje met korenbloemjam.

Recept

Hamrolletjes, gevuld met mierikswortel- en begoniaroom

Farceer enkele sneetjes beenham met volgende bereiding: 1 koffielepel sterke mosterd, 4 koffielepels geraspte mierikswortel, enkele trosjes rode aalbessen, 1 groene appel in dobbelsteentjes, 200 ml verse room en 3 grote, fijngesnipperde knolbegoniabloemen. Een fris, lekker en gezond gerecht!

Mierikswortel, mosterd en begonia hebben een uitgesproken scherpe smaak. Het zoete van de appel en de aalbessen brengt het geheel in balans.

Een bitter kruid

Mierikswortel, Armoracia rusticana, behoort tot de koolfamilie of Brassicaceae) Boerenradijs, mieredik, peperkruid, peperwortel, waterpeper en wilde mostaard zijn volksnamen voor hetzelfde kruid. Mierik komt van het Duitse Meerrettich, meerradijs, waarin het eerste deel niet de zee, maar meer betekent, een poel en Rettig radijs. Armoracia was de klassieke Latijnse naam voor deze of een andere plant, vermoedelijk een wilde radijs. Rusticana betekent 'van het land'. Een vroeger synoniem was A. lapathifolia: met bladeren als Rumex, zuring (R. hydrolapathum = waterzuring). Men denkt dat de streek van herkomst van mierikswortel het gebied aan de Wolga en de Don in Rusland is. De kale hoge stijve vaste plant heeft een bladrozet van zeer grote wortelbladeren. In de bodem steekt een stevige penwortel. Al zijn alle delen van mierikswortel eetbaar, toch is het in de regel alleen de dikke penwortel die gebruikt wordt om spijzen te kruiden.

Mierikswortel is een van de 'bittere kruiden' uit de Bijbel. Bij de viering van Pesach (Pasen) moeten die kruiden, die nog steeds tijdens het Joodse paasmaal gegeten worden, de joden herinneren aan de uittocht van hun volk uit Egypte. In het oude Egypte en ook bij de Romeinen werd mierikswortel gekweekt. Zowel Dioscorides als Plinius de Oude vermelden dit. De plant bevat een zeer hoog gehalte aan vitamine C. Zeelieden namen mierikswortel mee op hun lange zeereizen om scheurbuik tegen te gaan. Pas in de Middeleeuwen begon men de geraspte of in zeer dunne schijfjes gesneden wortel als toekruid in de keuken te gebruiken. In Duitsland voegt men nu nog steeds bij gestoofd rundvlees wat mierikswortel. Ook bij gerookte forel en avocado's is de geraspte wortel aanbevolen. Hardgekookte, fijn geplette eieren worden zeer smaakvol door ze te vermengen met wat citroensap en geraspte mierikswortel. Armoracia is eetlustopwekkend, stimuleert de secretie van maagsappen en verbetert de spijsvertering.

Pepermunt

In de Griekse mythologie lezen we het verhaal van Hades (Pluto), de god van de onderwereld. In tegenstelling tot de meeste goden was hij eigenlijk wel een vrij trouwe echtgenoot. Slechts zelden had Persephone, zijn echtgenote, klachten over ontrouw. Toch keek hij ooit met meer dan gewone interesse naar Minthe, een nimf van de Cocytus, een van de vijf stromen uit de onderwereld. Persephone, of was het haar moeder Demeter, (Persephone was daarvoor te braaf!) achtervolgde de nimf en vertrapte haar. Ze bleef vermorzeld achter als een waardeloos wezen. Hades kon de vernietigende daad niet herstellen, maar wat hij wel kon, deed hij: hij veranderde de vertrapte nimf in een geurende munt. Sinds die tijd is munt gewijd aan Hades.

Het geslacht Mentha is geen gemakkelijk geslacht. Er zijn vele soorten en onderling kruisen ze zeer gemakkelijk met elkaar. Zo is pepermunt, Mentha x piperita (syn. M. nigricans) een kruising tussen M. aquatica en M. spicata. Het is een onvruchtbare bastaard met schijnkransen in eindelingse bolvormige tot ellipsoïde hoofdjes of in spitse schijnaren. De plant is volledig of bijna volledig kaal. De bladeren zijn langwerpig tot eirond, met spitse top en de randen zijn gezaagd. Er bestaat een zwartbladige en een witbladige variëteit. De ganse plant ruikt sterk naar pepermunt. Enkele cultuurvariëteiten zijn: 'Candymint', 'Citrata', 'Crispa', Lime Mint', 'Variegata'. In onze streken is pepermunt volkomen winterhard; de plant verdraagt temperaturen tot - 35 °C. Uit M. x piperita en M. x piperita 'Citrata' wordt pepermuntolie gewonnen.

Wie bijzondere interesse heeft voor muntsoorten vindt veel informatie in het recent verschenen boek "MINTS, A Family of Herbs and Ornamentals" door Barbara Perry Lawton, uitgegeven door Timber Press. ISBN 0-88192-706-6.

Tekst: Francine Loozen, Guy Laurent
Foto's: Kurt Dekeyzer