Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Plaagbeestjes op kamerplanten

Plaagbeestjes op kamerplanten

In de late herfst en tijdens de winter zijn onze kamerplanten uiterst kwetsbaar voor allerhande luizen. Plantluizen zijn een verzamelnaam voor bladluizen, bladvlooien, motluizen en schildluizen. Het zijn over het algemeen schildluizen die voorkomen op kamerplanten en dan nog specifiek wolluizen of echte schildluizen.

Door de verwarming in onze huizen, tocht en de afwezigheid van natuurlijke vijanden kan een populatie zich bijzonder snel uitbreiden en ernstige schade bij de planten aanrichten. De schade wordt veroorzaakt doordat het insect plantensappen zuigt uit de plant. Daardoor verzwakt de plant, kunnen ziektes overgezet worden, groeit en bloeit de plant minder goed en wordt ze ontsierd door verkleurde zuigplekken. Een regelmatige controle van uw kamerplanten is aangewezen om zo snel mogelijk tot actie over te gaan bij een aantasting.

Schildluizen zijn insecten, die afgedekt zijn met een hard schild. Dit schild is op de plant het enige zichtbare deel van het insect. Vaak bevinden de quasi onbeweeglijke insecten zich aan de onderkant van de bladeren of op de stengels, dicht bij de bladoksel. De kleur kan variëren van beige tot bruin.

Wolluizen hebben geen schild. Ze zijn ovaal en plat. Zij leven in witte, wollige hoopjesgesponnen wasdraden. U treft ze op dezelfde plaats aan als schildluizen, maar ze kunnen zich wel verplaatsen. Ze scheiden ook een plakkerig vocht af dat honingdauw geheten wordt.

Aangezien deze luizen geen natuurlijke vijanden hebben in onze woonkamer, moet u deze bestrijden. Dit kan onder andere met Gardiflor Anti- Bladluis, een product dat zowel verspoten als aangegoten kan worden. Bij het aangieten van het product is er een lange nawerking. Gardiflor Anti-Bladluis werkt genezend en kan ook preventief gebruikt worden.

Bladluizen op kamerplanten kunnen ook met Gardiflor Jet Tox Natuur bestreden worden. Het kant en klare product zit in een spuitbus en is gemakkelijk toe te passen op de aangetaste plant. De actieve stoffen zijn van natuurlijke, dus biologische, aard.

Indien u een bemesting en een insectenbestrijding samen wilt uitvoeren, kunt u Gardiflor Duo-Pin gebruiken. Deze tabletten, die in de potgrond worden gedrukt, hebben een werkingsduur van 8 weken.

Hoe dan ook, moet u er rekening mee houden, dat een plant na een bezoek van insecten, verzwakt is. Daarom is een bemesting na de toepassing van een bestrijdingsmiddel steeds een goede zaak. De planten zullen in de meststoffen alle bouwstenen vinden om beschadigingen te herstellen en zich opnieuw te wapenen tegen nieuwe mogelijke aantastingen.

Copyright: www.jardinsetloisirs.be