Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Longstock Water Gardens

De mooiste watertuin van Zuid-Engeland

Engeland heeft veel moois te bieden voor tuinliefhebbers. Hobbytuin ging op bezoek in Longstock Water Gardens, een watertuin met een opmerkelijke flora in en rond het water. U treft hier immers langs de waterkant atypische zuurminnende bomen en heesters aan die doen denken aan de tuinen in Sussex.

Een tiental kilometer onder Andover liggen de Longstock Water Gardens in het fraaie Hampshire landschap met zijn bodems, bezaaid met silexkeien, boven op kalksteen downland. De dunne toplaag draagt een rijke waaier aan wilde planten. In deze vredige, landelijke streek vloeit de Test rivier, rijk aan forel. De heldere waterloop met riet begroeide oevers stroomt door een dal met rivierweiden.

Zowel vanuit Andover als vanuit Stockbridge is het slechtst enkele kilometers rijden over de A3057 naar Longstock. in 1948 werd Hier door John Spedan Lewis een uitzonderlijke watertuin aangelegd. De Longstock Park Water Gardens zoals ze genoemd worden, worden nu beheerd door het John Lewis Partnership (Leckford Estates Ltd.)

Veelzijdige flora

De landschappelijke watertuin ontvangt zijn water van de rivier Test en bestaat uit een reeks kronkelende waterarmen met eilanden, baaien en bochten, die met elkaar verbonden zijn door smalle bruggetjes. In het water vindt u een unieke verzameling van ongeveer 50 soorten bloeiende waterlelies. De oevers zijn afgeboord met een grote verscheidenheid van oeverplanten zoals Iris laevigata, Scirpus, Astilbe, Primula, Lysichyton americanum met gele en L. camtschatsense, met witte bloemschede (spathum). De hybride vorm die een kruising is van deze beide, heeft roomkleurige spatha en nog grotere bladeren dan de Amerikaanse soort. Ook deze 'bastaard' is hier te vinden. Op enkele eilandjes werden moerascypressen (Taxodium distichum) aangeplant: ze vormden in dit natte milieu flinke kniewortels of pneumatophoren. In de lente bloeien tussen de knobbelige ademwortels vele honderden kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) die zich hier bijzonder goed thuis voelen. Ook Gunnera met zijn reusachtig grote rabarberachtige bladeren en de koningsvaren (Osmunda regalis) vergezellen elkaar langs de waterrand.

Slechts schijn

Wie oog heeft voor de natuurlijke flora van de omgevende kalkstreek, zal in de tuin onmiddellijk een aantal aberraties vaststellen, en planten opmerken die in dit gebied niet thuis horen. De watertuin is immers omgeven door zuurminnende bomen en heesters. De grote eiken zijn meer dan 250 jaar oud. Hoe is dit mogelijk? Op veel plaatsen zijn er veen- of turfafzettingen en plekken met dikke lagen zure bladcompost te vinde, waarop zich een mooi maar atypisch loofbos heeft kunnen ontwikkelen. Op die plaatsen 'en dat is ook het geval in Longstock Water garden' kunnen kalkvrezende planten zoals Halesia, Stuartia, Rhododendron, Pieris, Vaccinium en andere Ericaceae niet alleen groeien maar zich zelfs zeer wel gevoelen. In een van de eiken klimt een Hydrangea petiolaris naar boven, meer dan 25 meter hoog. Ook Trillium en Erythronium doen het goed. Men zou zich wel in Sussex, in de Weald, met zijn zure zandgronden wanen. Het lijkt wel of al deze planten zich hier in een volkomen evenwicht met elkaar ontwikkelen. Maar dat is slechts schijn. In werkelijkheid moet men ook hier voortdurend regelend ingrijpen om woekeraars in te tomen en de meer schuchtere planten een kans te geven. Ook in het water zijn er planten die regelmatig gekortwiekt moeten worden.

Nursery

Vlakbij de tuin is er de kwekerij, the Longstock Nursery, omgeven door een muur, waartegen vele klimplanten staan aangeplant. Ook is er een pergola met klimrozen en een rijke verzameling clematissoorten en hun cultivars. Door een poort in de muur bereiken we het naburige perceel met kleurige borders met vaste planten.

In de buurt

Mottisfont Abbey Garden

Een andere interessante tuin in deze omgeving is Mottisfont Abbey Garden. Oorspronkelijk was dit een abdij uit de 12 de eeuw, die in de 18 de eeuw verbouwd werd tot en statig, indrukwekkend landhuis, dat nu toebehoort aan de National Trust. Glooiende grasvelden, eeuwenoude ceders en platanen, schitterende borders en een uitzonderlijk rijke rozentuin met een belangrijke collectie historische en moderne rozen maken een bezoek tot een waar feest voor de tuinliefhebber. Midzomer is het hoogtepunt voor deze tuin.

Sir Harold Hillier Gardens

De tuinliefhebber kan eveneens niet voorbij gaan aan de reusachtige plantenverzameling in Ampfield, op 5 km ten noordoosten van Romsey. Hier liggen de beroemde Sir Harold Hillier Gardens, 65 ha groot, met meer dan 12 000 verschillende geslachten. Van 11 plantensoorten worden hier ook de 'National Collections' bijgehouden.

Exbury Gardens

Wie de smaak dan echt te pakken heeft, kunnen we nog doorverwijzen naar de Exbury Gardens. Ze liggen nog meer naar het zuiden, nabij Blackfield, op 25 km ten zuiden van Southampton. Deze tuinen werden aangelegd door Lionel de Rothschild. De nadruk ligt hier op rododendrons en azalea's. Het beste seizoen is dan ook de lente. Maar eveneens voor zijn herfstkleuren geniet deze tuin grote bekendheid.

Dit kan u hier ontdekken

Zowel in het water als langs de oevers van de Longstock Water Gardens zult u vele onverwachte planten tegenkomen. Een korte opsomming van de aangetroffen flora:

Plantnaam Hoogte Bloeitijd
Osmunda regalis 30-160 cm (varen)  
Matteuccia struthiopteris 30-150 cm (varen)  
Pulmonaria saccharata 30 cm 3-4
Primula vialii 30-60 cm 6-7
Hosta sieboldiana 'Variegata' 50-90 cm 6-7
Zantedeschia aethiopica 60-80 cm 6-8
Iris kaempferi 60-90 cm 6-7
I. laevigata 60-90 cm 6-7
Rodgersia sp. 60-120 cm 5-6
Darmera peltata (= Peltiphyllum peltatum) 100 cm 4-5
Miscanthus sinensis 50-350 cm 8-9
Rheum palmatum en R. p. 'Rubrum' 200 cm 5-7
Cardiocrinum giganteum 250-300 cm 8-9
Mimulus luteus en hybriden 30-60 cm (waterplant) 6-8
Sagittaria sagittifolia 50 cm (waterplant) 7-9
Pontederia cordata 60 cm (waterplant) 6-9
Aponogeton distachyos 0-60 cm (waterplant) 10-5
Nymphaea sp. (48 verschillende soorten) 0-120 cm (waterplant) 6-9

Praktische info

Longstock Water Gardens: open van april tot september, alleen de eerste en de derde zondag van elke maand, van 14 tot 17 uur. De kwekerij is gedurende het hele jaar open van maandag tot zaterdag van 8.30 tot 16.30 uur en op zondag van 11 tot 17 uur (van maart tot oktober).

Meer info vindt u op: www.longstockpark.co.uk

U reist vanuit Folkestone (ca. 220 km) over de M20, M26, M25, en M3 naar Andover. In North Waltham, bij afrit 8, verlaat u de snelweg en rijdt u over de A303 richting Andover. Na 11 km draait u naar het zuiden op de A30 (niet op de A34!) naar Stockbridge. Op 2 km naar het noorden op de A3057 bevindt zich links de afslag naar Longstock.

Mottisfont Abbey Garden: de variabele openingstijden vindt u op www.nationaltrust.org.uk

Sir Harold Hillier Gardens: open van april tot oktober, dagelijks van 11 tot 17 uur. Van november tot maart is bezoek alleen tijdens de weekends toegestaan.

Exbury Gardens: open van maart tot oktober van 10 tot 17.30 uur.

Tekst en foto's: Guy Laurent