Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

De tuin in juli/augustus

Tijdens de zomermaanden tovert de tuin zich om tot een aards paradijs met rijpe vruchten en gezonde groenten. De borders bloeien welig, maar het water in de bodem kan soms zeer schaars worden. Tijdig gieten is dan de boodschap.

Onkruid bestrijden

In borders met vaste planten en heesters gaat u de onkruiden best te lijf met de schoffel. Blijf echter voorzichtig met uw schoffel in de onmiddellijke nabijheid van de vaste planten zelf. Verwijder daar het onkruid liever met de hand of met een mes. In de heidetuin is het gebruik van de schoffel uit den boze. Heideplanten wortelen immers erg oppervlakkig en door te schoffelen beschadigt u deze wortels. Het onkruid met de hand wieden is hier de boodschap.

Hardnekkige wortelonkruiden

Wortelonkruiden zoals kweekgras, zevenblad en akkerpaardenstaart zijn zeer hardnekkig en u moet ze dan ook uiterst zorgvuldig verwijderen. Uit elk stukje wortel dat in de grond achterblijft, ontwikkelt zich in een minimum van tijd een nieuwe plant. Vaak is het zelfs nodig om de vaste planten in de herfst met een riek op te lichten, de wortelkluit volledig schoon te maken en de plant opnieuw te planten in een geheel onkruidvrij gemaakte grond. Ook woekerende onkruiden moet u onder controle houden.

Jonge bomen aangieten

Voor het vormsnoeien van hagen van liguster, buxus en taxus breekt nu de ideale tijd aan. Als u dit karwei wat lang uitstelt, dan zullen de nieuw gevormde scheuten onvoldoende afgehard en dus te zwak de volgende winter ingaan. Bij te vroeg snoeien of scheren bestaat er dan weer kans op vorstschade. Voor een echt strak uiterlijk is het knippen met de hand nog steeds te verkiezen boven het gebruik van een elektrische of gemotoriseerde heggeschaar.

Boontjes zaaien

Prinsessenboontjes of stamslabonen kunnen nog tot ongeveer 20 juli worden gezaaid. De rijenafstand bedraagt 45 tot 50 centimeter en in de rij worden de boontjes op 8 tot 10 centimeter gelegd. Bonen eisen wel een fijne, goed verkruimelde grond. Goed spitten en net voor het planten licht omwerken van de grond is geen overbodige luxe. Bemesting met verse stalmest is uit den boze. Net zoals erwten kunnen bonen de vrije stikstof uit de lucht absorberen. Hieruit volgt dat u voorzichtig moet omspringen met stikstofmeststoffen in deze teelt. Meestal blijkt stikstofbemesting overbodig te zijn.

Succes met riddersporen

Het wordt de hoogste tijd om het kleinfruitperceeltje af te dekken met een net tegen de vogels. Aardbeien en allerlei bessen zijn vaak het voorwerp van heel wat vogelvraat. Deze netten zijn meermaals bruikbaar en kunnen ook erg nuttig zijn tegen vogelschade bij pas geplante koolgewassen en pas gezaaide erwten.

Checklist

  • Maai het gazon een à twee keer per week en spreid het maaisel goed open op de composthoop.
  • Geef bij aanhoudend warm en droog weer regelmatig water aan uw planten.
  • Borders kunnen nu wat extra bemesting gebruiken.
  • Hakken en wieden voorkomen dat uw tuin overwoekerd wordt door onkruid.
  • Tweejarige planten kunt u deze maand volop zaaien.
  • Verzamel de zaden van uitgebloeide planten.
  • Oogst regelmatig groenten en fruit.

Copyright : www.jardinsetloisirs.be