Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Biologisch tuinieren

Als u bij bar winterweer de diverse tuinkalenders bekijkt, kunt u zich wel eens duchtig ergeren. Toch zijn er steeds meer biotuinders die vroeg aan de slag willen. Dit vooral omdat er tegen het einde van de winter weinig of geen groenten meer beschikbaar zijn uit eigen tuin. Op lichte tot droge gronden zal men ervan profiteren om wat men de "sterkere" gewassen noemt, uit te zaaien. Het heeft geen zin te gaan knoeien op nattere en zware gronden. Hooguit wat gezeefde compost aanbrengen en de grond goed losmaken met de grelinette of woelvork.

Tegen het einde van de maand kunt u de eerste radijzen zaaien, bij voorkeur met voorgekiemde zaden. Omdat het 's nachts nog behoorlijk koud kan zijn, kunt u het bed best beschutten met plasticfolie. Om de oogst wat te spreiden zaait u best regelmatig in kleine hoeveelheden.

Dit geldt ook voor spinazie. De rassen Hiverna en Polka komen het best in aanmerking voor een vroege teelt. Spinazie is trouwens ook een goede voorteelt voor kolen.

Ajuin of ui wordt vroeger uitgeplant dan sjalot. U laat 25 cm tussen de rijen en 10 cm in de rij. Wat de watervoorziening betreft, is ajuin een lastig gewas. Aangezien de plant heel oppervlakkige wortels heeft, lijdt hij al gauw onder de minste droogte. Aan de andere kant mogen de uien ook weer niet te nat staan, want dan gaan ze rotten. Ajuin is een sober gewas en mag geen verse bemesting krijgen. Een teveel aan stikstof remt de bolvorming. Er bestaan vrij vroege rassen bewaaruien die vroeg mogen geoogst worden en zelfs beter bewaren omdat ze in gunstiger omstandigheden kunnen rijpen en geoogst worden. Dit heeft als voordeel dat de grond dan weer eerder vrijkomt voor nateelten. Op dat vlak zijn uien, prei en zelfs sjalot boeiende voorteelten voor gewassen die gevoelig zijn aan ziekten en plagen.

Wie vorig jaar in oktober geen kans had knoflook te poten, kan dit nu nog doen, maar dan liefst zo spoedig mogelijk. De knoflookteentjes kunnen in tegenstelling tot ajuin, beter iets dieper aan moeder aarde worden toevertrouwd, zo'n 8 tot 10 cm.

Kervel mag eigenlijk het jaar door gezaaid worden. Er is dus geen enkele reden waarom u dit niet zou doen. Let wel, kervel is een vrij trage kiemer dus zaait u voorlopig best met voorgekiemde zaden.

Erwten en labbonen kunnen nu reeds onder glas gezaaid en voorgekweekt worden. Gebruik hiervoor wel de zeer vroege rassen. Eind februari, begin maart kan u dit bij gunstige weersomstandigheden ook in volle grond proberen, maar de zaaisels moeten wel beschut worden.

Veldsla en winterpostelein zijn zeer bijzondere groenten. De eerste is bovendien bijzonder rijk aan ijzer. Men kan ze tussenzaaien bij gepote uien en knoflook, weer het liefst met voorgekiemde zaden. Deze groenten hinderen de hoge teelten niet en ze maken zelfs de fosfor in de bodem beter opneembaar. Het is een luxe om reeds in de maand april over dit verrukkelijk groen voor sla, soep of stamppot te kunnen beschikken.

Het is nogal logisch dat, wanneer u per eind mei al erwten wenst te oogsten, dat u dan ook graag al over wortelen kunt beschikken. Bij geschikt weer en bodem kan er al gezaaid worden. Het is wel aan te raden het zaaisel af te dekken met geperforeerde plasticfolie en/of vliesdeken. Wanneer het dekmateriaal begin april weggenomen wordt, mag het zeker niet vriezen of al te winderig zijn.

De fruittuin

Voor het einde van de maand moet al het snoeiwerk in de fruittuin zijn opgeknapt. Denk er wel aan dat u niet mag snoeien bij sterke vorst. Ook de druivelaars moeten tijdig gesnoeid worden, zeker de soorten onder glas. Bij een te late snoei gaat het gewas namelijk bloeden met verlies van kostelijke sappen als gevolg.

Maak het overigens tot een gewoonte geregeld in de fruittuin te wandelen en met een kritisch oog niet enkel het eigen snoeiwerk te bekijken, maar ook eender welke soort aantasting of onregelmatigheid op te sporen. Deze tijd van het jaar is daar zonder meer geschikter voor dan de zomer. Voor het uitplanten van jonge bomen is het ook de allerhoogste tijd. Uitgeplante bomen worden best ingesmeerd met Preicobact, dan lijden ze minder onder de mogelijke droogte in de lente.

Over kruiden gesproken

Vele tientallen kruiden komen meestal voor op de lijsten met heilzame planten, maar opa Rik zweert bij goudsbloem en citroenmelisse. Geen zinnig mens zou dan ook niet één dag mogen laten voorbijgaan zonder thee te drinken waarin de gedroogde bloemen van de goudsbloem verwerkt zijn. Goudsbloem heeft immers een zeer preventieve werking tegen kanker. Omwille van zijn helende werking wordt de bloem ook gebruikt in zalfjes en zorgt dan niet alleen voor een vlugge, maar eveneens voor een mooie genezing van allerlei wonden.

Calendulathee is een mooie, goudgele en zachte thee die iedereen wel lust en kan al dan niet vermengd worden met andere kruiden. Voor Rik is dat citroenmelisse. Men blijft er overdag rustig van en 's nachts kan men profiteren van een verkwikkende slaap. Beide kruiden verdienen zeker een uitgebreider artikel, een volgende keer'

Streamers

Ajuin is een sober gewas en mag geen verse bemesting krijgen. Vele tientallen kruiden komen meestal voor op de lijsten met heilzame planten, maar opa Rik zweert bij goudsbloem en citroenmelisse.

Even voorstellen

Rik Dedapper voorstellen hoeft voor velen niet meer, maar toch…

Deze 93-jarige voorvechter van het biologisch tuinieren is voor alle bezitters van een gezonde groentetuin een waar icoon geworden. Als zoon van een land- en tuinbouwer uit het Gentse spitst hij zich enkel toe op de biologische teeltmethodes en bindt zo de strijd aan tegen het gebruik van chemische hulpmiddelen bij het telen van gewassen. Jarenlange studie en onderzoek deelt hij met geïnteresseerden tijdens lezingen en info-avonden. Hij schrijft boeken die ware standaardwerken zijn voor de gezonde tuinder en hij lanceert het magazine 'De Lelie'. Voortaan verzorgt hij voor Hobbytuin deze nieuwe rubriek en geeft de lezer maandelijks tuintips, bio-weetjes en allerlei gezondheidsraad.

Tekst: Rik Dedapper
Illustraties: Anne Marijn Somers
.