Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een stralend gazon in de zomer, begint vandaag

Men zegt vaak dat een gazon geen speciale verzorging nodig heeft en dat het gras vanzelf groeit.
Wij zeggen : als u een gazon wilt dat die naam waardig is, dan heeft die al uw aandacht nodig.

Het onderhoud


Mossen overwoekeren vaak het hele gazon, ze ontwikkelen zich bij voorkeur op vochtige, schaduwrijke plaatsen of daar waar de bodem niet voldoende luchtig is en de grond dicht opeen gepakt zit.
U kan het beste ontmossen in het voorjaar, uw gazon krijgt de kans om efficiënter terug op te schieten.
Strooi, tussen einde janurai en einde februari, een product dat ijzersulfaat bevat over de plekken in het gazon die door mos overwoekerd zijn.
Er bestaan in ons assortiment verschillende producten, waarvan de samenstelling enigszins verschilt, maar waarvan de het resultaat hetzelfde zal zijn.
Volgens het door u gekozen product, zal de dosering dus enigszins verschillen (lees aandachtig op de verpakking welke dosering u moet gebruiken). Als algemene regel kan men stellen dat u gemiddeld 30 gr product zal moeten verdelen per m².
Na een tiental dagen, wanneer het mos zwart geworden is, kan u dit verwijderen door met krachtige bewegingen een hark door het gras te halen. U kan ook gebruik maken van een vertikuteerder. Deze zal niet alleen het dode mos verwijderen, maar tegelijkertijd ook de bodem verluchten en losser maken.

 

Onkruidverdelgers en meststoffen


Wist u dat onkruidverdelgers voor het gazon opgenomen worden door het groene gedeelte van het onkruid en niet door de wortels?
De beste condities om onkruid te lijf te gaan: wanneer het gazon niet te kort is en wanneer de temperatuur minstens 15°C bedraagt. Verstuif bij voorkeur een selectieve onkruidverdelger die klaver, paardenbloem, weegbree... efficiënt aanpakt. Kleine voorzorgsmaatregel: verstuif nooit onkruidverdelger op een nieuw gazon.

Alle planten hebben in voldoende mate voedigsstoffen nodig om zich beter te kunnen ontwikkelen. Wist u trouwens dat u per jaar ongeveer een hoogte van 1,5 meter gras wegmaait?
Telkens u het gazon maait vormen zich op de grasplantjes nieuwe scheuten. Daarvoor is héél wat voedingsstof nodig. Meststof zorgt er voor dat:
- De voorraad voedingsstoffen in de bodem niet uitgeput raakt,
- Het gazon geen kale plekken vertoont, zodat onkruid geen nieuwe voet aan de grond krijgt.
Verdeel het meststof bij voorkeur een maal per maand, bij droog weer, en besproei het gazon vervolgens overvloedig. Meststof strooien gaat nog eenvoudiger en de verdeling gebeurt nog gelijkmatiger, als u gebruik maakt van een meststofstrooier.
U kan ook tegelijkertijd onkruid verdelgen en meststof strooien. Er bestaan heel wat producten die beide acties combineren.

 

Het gazon maaien


Het is heel belangrijk om regelmatig het gazon te maaien want als het gras te lang wordt zal het er na het maaien wat gelig en magertjes uitzien.
Opgepast : een te strenge maaibeurt kan sommige grassoorten fataal worden.
Enkele regels om in acht te nemen:
- Een sport- of speelgazon moet gemiddeld 4 cm hoog zijn. Laat het groeien tot het ongeveer 5,5 cm hoog staat alvorens opnieuw te maaien.
-  Een siergazon daarentegen, is het mooist wanneer het tussen 2 cm en maximum 4 cm hoog is. Dit betekent vaak 2 maaibeurten per week.

 

Begieten


Omdat wortels van grasplantjes niet erg diep groeien, hebben ze ook snel te lijden onder droogte. Het gras wordt eerst geel en daarna bruin.
Al van bij de eerste tekenen van uitdroging (bij zeer lichte gele verkleuring), dient u het gazon overvloedig water te geven. Bij aanblijvend droog weer, herhaalt u deze sproeibeurt best om de 2 dagen.