Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Bloemen zijn onmisbaar

Voorjaarsprimula's behoren tot de groep van de meest gecultiveerde tuinplanten. Dat is op zich niet vreemd aangezien er ruim 400 soorten zijn, de vele cultivars niet meegerekend. Van alle voorjaarsprimula's staan de aurikels - Primula auricula - hoog geklasseerd op de lijst van wonderlijke planten van onze planeet.

Aurikels

Aurikels, in de volksmond ook wel 'oortjes' genoemd, zijn bij onze vrienden aan de overzijde van het Kanaal bijzonder geliefd. In Groot-Brittannië zijn sommige plantenkwekers uitgegroeid tot echte aurikelspecialisten wat betekent dat je bij hen 100 tot 150 verschillende soorten kan vinden. Deze voorjaarsprimula's hebben naast prachtige bloemen eveneens vorstbestendige bladeren die qua kleur kunnen variëren van donkergroen tot melig geel. Zoals de cultivars bloeien de 'oortjes' eveneens van april tot juni.
Wenst u aurikels in de tuin te planten, kies dan voor een beschaduwde plaats, beschut tegen uitdrogende wind (die het blad beschadigt) en voor goed gedraineerde, niet al te vochtige grond. Blijft de grond aanhoudend nat, dan zullen de plantjes in geen tijd wegrotten. Een heuveltje is dan ook ideaal. Bloeiende aurikels zijn echter zo mooi en verspreiden zo'n subtiel parfum, dat vele plantenliefhebbers ze in potten zetten om er optimaal van te kunnen genieten.

Vermeerderen is kinderspel

Aurikels kunnen worden vermeerderd via zaad. In dat geval komt er wel wat behendigheid en heel wat geduld aan te pas. Aurikelzaden hebben behoefte aan vernalisatie (verzomeren) voor ze zich verwaardigen om te kiemen. De zaden worden nadien in een schotel gezaaid en met slechts een heel fijn laagje gezeefde aarde bedekt. Het kiemingsproces verloopt tergend traag: tussen 6 en 8 maanden.

Aurikels kunnen ook worden vermeerderd door delen, maar dan moet u wel wat geduld oefenen tot de plant een respectabele omvang heeft bereikt. Delen dient te gebeuren tussen oktober en einde maart. Scheuren van scheuten is een andere, redelijk doeltreffende en relatief eenvoudige techniek om deze juweeltjes te vermeerderen. Scheuren dient te gebeuren hetzij in oktober hetzij in maart.

 

Een plaatsvervanger van hoog niveau

Schrikt de relatief moeizame teelt van aurikels u wat af, dan kunt u altijd voor Primula x veris 'Victoriana Gold Laced' kiezen. Omdat aurikels winterharde planten zijn, kunnen ze zonder enig probleem in de tuin worden geplant. Ze doen het daar uitstekend en weten zelfs blijvend vochtige (maar niet met water doordrenkte) grond en halfschaduw te waarderen. Deze voorjaarsprimula's worden zelden hoger dan twintig centimeter en bloeien overvloedig. Zaaien vindt plaats in maart-juni. De kieming verloopt traag, maar betrekkelijk regelmatig. Wanneer de plantjes er klaar voor zijn, kunnen ze in de lente op hun plekje in de tuin worden uitgeplant.

 

Vergeet de stokrozen niet

De stokroos (Alcea rosea) is net zoals de daglelie en reuzenmargriet een onmisbaar element in de pastorijtuin. Tijdens de bloei (eind juni-juli) zijn deze bloemen bijzonder imposant. In optimale omstandigheden kan de bloeisteel een hoogte van meer dan 2,5 meter bereiken.

Stokrozen houden van een zonnige plek en van goed gedraineerde, vruchtbare grond. Gezien hun rijzige gestalte is een degelijke opbindsteun geen overbodige luxe, zo niet gaan de bloeistelen bij de minste rukwind onverbiddelijk tegen de vlakte. Ook al zijn stokrozen winterharde planten (echter met korte levensduur), toch is het wenselijk om ze als tweejarigen te kweken.

 

Juni-juli is zaaitijd

Juni-juli is de periode bij uitstek om tweejarige stokrozen te zaaien. Zaaien na midden juli heeft vaak tot gevolg dat de planten ook later bloeien (de planten bloeien dus twee jaar na het zaaien). De zaden zijn middelmatig groot en 1 gram bevat ongeveer 150 zaden. Het zaaigoed wordt uitgezaaid op een substraat dat voor de helft uit potaarde en voor de helft uit scherp zand bestaat. Nadien wordt het met een 5 cm dikke laag gezeefde potgrond bedekt. Het kiemen vraagt gemiddeld 8 tot 12 dagen. De jonge plantjes worden in handige potjes opgepot en pas in september-oktober in de tuin uitgeplant.

 

Opgepast voor roest

Iedere tuinier weet dat stokrozen bijzonder gevoelig zijn voor roest. Kenmerkend voor deze ziekte zijn goudgele stippen op het blad. De aangetaste bladeren verdrogen uiteindelijk en geven de plant een trieste, onverzorgde look. Een of twee behandelingen met Bordeause pap in de lente kunnen de door roest veroorzaakte schade beperken.

 

Een trucje

Enkelbloemige stokrozen blijken minder gevoelig te zijn voor roest dan dubbelbloemige exemplaren. Omdat enkelbloemige stokrozen ook prachtig zijn en aan haalinsecten uit onze streken heel wat te bieden hebben, verdienen ze vaker een mooi plaatsje in de tuin.

Een originele compositie

Tijdens de zomer wordt menig huis en terras met behulp van bloembakken en bloempotten in een heus bloemenparadijs omgetoverd. Ook al genieten geraniums, petunia's, surfinia's en andere 'Millions Bells' nog steeds de voorkeur van het grote publiek, toch zijn er tal van andere eenjarigen die zich uitstekend lenen voor langlevende bloemencomposities.

Wat zou u denken van de ongebruikelijke mix van Osteospermum en Celosia?

Osteospermum is een langbloeiende eenjarige die bloemen draagt van in het begin van de lente tot in de herfst. Er zijn een groot aantal cultivars, de ene al kleurrijker dan de andere. Gezien hun oorsprong (Zuid-Afrika in het bijzonder) hebben deze planten behoefte aan een warme, zonnige plaats om te kunnen groeien en uitbundig te bloeien. Ze vragen weinig verzorging. Het volstaat hen maandelijks wat speciale meststof voor balkonplanten of bloeiende planten te geven en regelmatig de verwelkte bloemen weg te nemen.

Celosia behoort tot de uitgebreide familie van de amaranten. Voor bloembakgebruik komen vooral de hanenkammen van de Plumosa-groep in aanmerking. Deze soort heeft dichte, kleurige pluimen en bloeit, net zoals Osteospermum, bijzonder lang. Hanenkammen houden van zon en vruchtbare grond. Wij hebben hier gekozen voor Celosia 'Caracas', maar u kunt rustig voor andere kleuren gaan, zolang u maar rekening houdt met de tint van de Osteospermum en er geen combinatie van maakt die pijn doet aan de ogen.

 

Aan het werk voor een fleurige bloembak

Gebruik altijd een luchtig, voldoende vruchtbaar en goed gedraineerd substraat (om verrotting van de wortels tegen te gaan).

Haal de planten uit de potten en geef ze een schoonmaakbeurt (verwijder het teveel aan wortels, neem verwelkte of beschadigde bloemen weg). Voelt de potaarde droog aan, dompel de kluiten dan eerst gedurende enkele minuten onder in een emmer water.

Zet de planten in de bloembakken en vul de ruimte tussenin op met potaarde vooraleer u overvloedig giet. Voegt u waterhoudend materiaal toe aan de potgrond, dan hoeft u tijdens de zomer niet zo vaak te gieten.

Nu nog alleen de ideale plek voor deze buitengewone bloembak weten te vinden.
Succes!

Tekst: Marc Knaepen Foto's: Kurt Dekeyzer