Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Het sluitstuk van een seizoen

Wie denkt dat de meeste planten niet meer decoratief zijn als hun weelderige bloei voorbij is, zal na het lezen van deze bijdrage zijn mening moeten herzien. Bij het opstellen van een beplantingsplan is het daarom aan te raden ook rekening te houden met de uitgebloeide versie van elke plant. Zo zijn er bloemen die peulvruchten vormen, sommigen veranderen in felgekleurde besjes, nog andere soorten transformeren in zaaddozen en vaak zijn de verkleuringen van de bloemen mooier dan de bloem zelf!

Op mijn zoektocht naar uitgebloeide bloemen viel ik van de ene verrassing in de andere.

Zwoele nachten en hete stranden zijn in deze tijd van het jaar niet meer aan ons besteed. De bomen verliezen stilaan hun zomerkleed, maar verkleuren eerst nog in vlammend rood en okergeel. Ook de onderbegroeiing van heesters, struiken en vaste planten maakt zich klaar voor de strenge wintermaanden. Maar zelfs in uitgebloeide versie hebben ze de tuin nog veel moois te bieden, of hoe verval ook vervulling kan brengen.

Mooie verkleuringen

Hydrangea: hortensia.
Een onmisbare plant in elke tuin. De bloemen vullen de borders uitbundig en wanneer deze in de nazomer beginnen te verwelken, verkleuren ze zeer langzaam maar zeker tot vaak nog mooiere kleuren dan de oorspronkelijke bloem: blauwe hortensia's worden rood, witte variëteiten kunnen van lichtgroen tot donkerroze verkleuren, roze bloemen worden groen. Die verkleuringen zijn zeer sterk afhankelijk van de grondsoort.

Hydrangea arboresens ‘Annabelle’: de grote, witte bollen verkleuren tot een prachtig limoengroen. Bloeit op eenjarig hout.

Hydrangea quercifolia: eikenbladhortensia.
Dit is een zeer dankbare plant. Niet alleen de bladeren, die in de herfst purperrood verkleuren, maar ook de bloemen blijven heel lang decoratief: de grootste bloempjes van de bloem kleuren roze.

Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’: pluimhortensia.
Wanneer het verwelkingsproces optreedt is deze heester nog attractiever. Honderden kleine bloempjes krijgen een lichtroze tot purpere schijn. Bloeit op eenjarig hout.

Besjes in alle kleuren: 'van Albus tot Black'

Een tuin is pas echt een tuin als de natuur 'hoorbaar' aanwezig is. Voor het gekwetter van vogels, als achtergrondmuziekje, moeten zeker enkele besdragende heesters voorzien worden. In de lente en zomer is er voldoende eten voorhanden, maar in de herfst en winter is dit het ideale lokmiddel.

Symphoricarpos albus: sneeuwbes.
Kleine klokvormige roze bloemetjes vormen witte sponzige bessen.

Symphoricarpos chenaultii ‘Hancock’: sneeuwbes.
Bladverliezende heester die vaak als bodembedekker of haag gebruikt wordt. Mooie, roze bessen in de late zomer en de herfst. Mag het hele jaar gesnoeid worden.

Callicarpa bodinieri ‘Profusion’: schoonvrucht.
In juni verschijnen er kleine, onopvallende roze bloempjes die in de herfst massa's in trosjes gegroepeerde paarse besjes vormen. Voor een goede vruchtzetting is het aan te raden meerdere exemplaren te planten. Zeer geliefd bij bloemschikkers.

Pyracantha: vuurdoorn.
Groenblijvende, zeer stekelige heester die als klimplant, struik of haagplant kan gebruikt worden. In het voorjaar verschijnen witte bloemschermen die in de late zomer en herfst trossen gele tot oranjerode besjes vormen.

Cotoneaster franchetii: dwergmispel.
Halfgroen blijvende heester met sierlijke overhangende twijgen. Kleine, witte bloempjes vormen oranjerode bessen. Wordt als solitair of in hagen geplant.

Aronia melanocarpa: appelbes.
Kleine heester met een mooie herfstverkleuring. In mei verschijnen witte bloempjes die in het najaar zwarte bessen geven.

Ilex aquifolium ‘Alaska’: hulst.
Traaggroeiende groenblijvende heester met blinkende, stekelige bladeren. Vanaf september verschijnen knalrode bessen die door bloembinders graag gebruikt worden in kerstdecoraties. Voor een goede besvorming is het aan te raden meerdere heesters bij elkaar te planten.

Hypericum ‘Excellent Flair’: hersthooi of Sint-Janskruid.
Duizenden bloempjes vormen op hun beurt duizenden besjes. Vruchtjes kunnen rood tot zwart worden. Geliefd bij bloemschikkers.

Hedera helix ‘Arborescens’: struikklimop.
Groenblijvende heester die als klimplant, haagplant of bodembedekker gebruikt kan worden. Kleine groengele bloempjes transformeren in zwarte bessen. Onmisbaar in boeketten.

Leycesteria formosa: grootmoeders oorbel.
Opgaande heester die in de zomer prachtige hangende trossen witte bloemen vormt met wijnrode kelkbladen. Na de bloei volgen bordeauxrode bessen. Een lust voor het oog!

Viburnum tinus: sneeuwbal.
Onmisbaar in elke tuin. Deze compacte, groenblijvende heester geeft al in oktober-november roze, gesloten bloemknoppen. Vanaf januari-februari ontluiken de vele witte bloempjes die in de zomer mooie donkere besjes geven. Wordt als solitair of als haag geplant. Enkel insnoeien na de bloei, maar dan geen besvorming.

Viburnum opulus ‘Compactum’: gelderse roos.
Deze traaggroeiende, bladverliezende heester tovert knalrode bessen uit witte bloemschermen. Bladeren krijgen een prachtige herfstverkleuring.

Viburnum rhytidophyllum: sneeuwbal.
Forse halfwintergroene heester met witte bloemschermen. Eerst worden rode bessen gevormd die nadien zwart verkleuren.

Viburnum davidii: sneeuwbal.
Groenblijvende lage heester, geschikt als bodembedekker en haagplant. Witte bloemen vormen blauw-paarse besjes.

Ligustrum ‘Melblack’: liguster.
Verbeterde soort van Ligustrum ovalifolium. Vele kleine witte bloempjes vormen een overvloed aan zwarte besjes.

Bottels

Alle rozen vormen bottels, maar slechts enkele soorten geven attractieve bottels. Deze vruchten zijn een ideale voedselbron voor vogeltjes in de koude wintermaanden.

Rosa rugosa: de echte bottelroos!
Mooie witte of donkerroze bloemen de hele zomer lang. De struik kan tot 125 cm hoog worden. Vogels zijn verzot op de kleurrijke bottels die massa's zaadjes bevatten.

Rosa pimpinellifolia: struikvormige rozelaar die tot 100 cm hoog kan worden. Kleine witroze bloempjes vormen bijna zwarte bottels.

Vruchten, peulen, zaaddozen, pluizen…

Wie in de tuin de ogen goed openhoudt, blijft steeds bijleren. Weinig planten en bloemen verdwijnen 'zomaar' na hun bloeiperiode. Laat U verrassen …

Arbutus unedo: aardbeistruik.
Deze groenblijvende forse heester vormt massa's kleine klokvormige bloempjes die rode, ronde vruchten geven die lijken op een aardbei. Deze vruchten zijn eetbaar, maar niet zoet van smaak.

Chaenomeles superba ‘Nicoline’: Japanse kwee.
Deze stekelige, bladverliezende bodembedekkende heester met grote rode bloemen vormt in het najaar geurende, peervormige vruchten.

Cornus kousa: kornoelje.
Grote bladverliezende heester met in de zomer prachtige crèmewitte bloemen met telkens vier bloemblaadjes. Verrassend rode ronde vruchten die in de herfst alle aandacht trekken.

Hosta: funkia, hartlelie.
Heel waardevolle bladplant. Mooie klokvormige bloemen op een lange stengel in verschillende kleuren. Uitgebloeid vormen ze peulen.

Lupinus: lupine.
Kleurrijke vaste plant die uitgebloemd peulen vormt. Voor een langdurige bloei dienen de uitgebloeide bloemen weggesneden te worden.

Spartium junceum: Spaanse brem.
Hoge, opgaande heester met donkergroene bijna bladloze takken. Van mei tot september bloeien honderden gele bloempjes die nadien lange peulen vormen.

Aquilegia: akelei.
Sierlijke vaste plant in vele kleuren die mooie zaaddozen vormt.

Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’: blaasspirea.
Snelgroeiende heester met donkere purperen bladeren. Kleine witte bloempjes staan bolvormig geschikt en vormen uitgebloemd opvallende donkerrode vruchtjes.

Euphorbia polychroma: wolfsmelk.
Deze niet-groenblijvende wolfsmelk geeft massa's gele bloempjes die nadien schattige oranje pomponnetjes vormen.

Clematis: clematis.
De uitgebloeide clematisbloemen vormen grappige warrige pruiken.

Iris: zwaardlelie.
Na de bloei vormen irissen stevige zaaddozen.

Gaillarda ‘Kobold’: kokardebloem.
Een kleurrijke zomerbloeier waar bij het verliezen van de bloemblaadjes mooie oranje pompons overblijven.

Ceanothus: Amerikaanse sering.
Deze zeer bloemrijke middelgrote heesters zijn onmisbaar in elke tuin en bloemen de hele zomer lang. De bloei verlengen kan door de plant in juli of augustus licht in te snoeien. Zo bloeien ze vaak tot de eerste vorst. De uitgebloeide bloemen vormen kleine vruchtjes in trosjes. Ceanothus delilianus 'Henry Desfossé', een prachtige donkerblauwe bloeier, vormt donkere vruchtjes. Ceanothus pallidus 'Marie Simon', een roze versie, vormt rode vruchtjes.

Papaver: klaproos.
Koningin der weiden! Sommige soorten worden gekweekt voor de maanzaadjes uit de zaaddozen (olie en zaadjes op brood). Uit het melksap van een witbloemige ondersoort wordt opium gewonnen.

Paeonia: pioen.
Deze voorjaars- tot vroege zomerbloeier levert prachtige grote bloemen, ideaal als snijbloem. Ook uitgebloemd zijn de zaaddozen de moeite waard.

Taraxacum officinale: paardebloem.
Bladeren van de paardebloem kunnen gekookt als groente gegeten worden en ook in salades zijn ze best smakelijk. De wortels kunnen worden gedroogd, geroosterd en gemalen om er koffie van te maken. De plant wordt ook als urine-afdrijvend middel gebruikt. De meest ordinaire bloem die iedereen liever kwijt dan rijk is, is bij nader inzien toch niet zo ordinair.