Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Het weer in juni

Juni kondigt de meteorologische zomer aan. De maandelijkse minimumtemperaturen cirkelen tussen 7 en 11°C. De maximumtemperaturen liggen tussen 17 en 23°C: een weertje dat uitnodigt om buiten te komen. In juni zijn de dagen het langst en schijnt de zon ongeveer 200 uur. Daarnaast valt er in deze maand ook heel wat neerslag, namelijk een dag op twee. Dit zijn dé ideale groeiomstandigheden voor al het groen in je tuin.

Juni kondigt de meteorologische zomer aan. De maandelijkse minimumtemperaturen cirkelen tussen 7 en 11°C. De maximumtemperaturen liggen tussen 17 en 23°C: een weertje dat uitnodigt om buiten te komen. In juni zijn de dagen het langst en schijnt de zon ongeveer 200 uur. Daarnaast valt er in deze maand ook heel wat neerslag, namelijk een dag op twee. Dit zijn dé ideale groeiomstandigheden voor al het groen in je tuin.

Tuinieren in je moestuin

Klaar om je groene vingers te gebruiken? Deze tuinkalender omvat de belangrijkste taken in je moestuin.

Een hand zaait zaadjes in de grond | Une main sème des graines dans le sol

Zaaien

In juni is het volledig gedaan met nachtvorst. De planten en groenten die in potten staan, zet je nu in volle grond. Zaai je nu biet, wortel, komkommer, bonen, raap, watermeloen, peterselie, prei, erwten en radijzen, dan mag je volgend jaar een mooie oogst verwachten. Geef paprika, pompoen, tomaat, maïs en courgette genoeg zonlicht.

Aardbeien plukken | Cueillette de fraises

Oogsten

Juni betekent heel wat oogstwerk. Zo is het bijvoorbeeld tijd om je rabarber (voor 21 juni), tuinbonen, vroege aardappelen, erwten, sla en radijzen te oogsten. Je kunt in juni ook de eerste aardbeien plukken.

jongentje geeft moestuin water | jeune garçon arrosant son potager

… en onderhouden.

Een gezonde moestuin begint bij goed onderhoud. Geef op warme dagen je planten bij voorkeur ’s avonds water. Vergeet ook je bloempotten en moestuinbakken niet. Bemest je moestuin met organische meststoffen en bescherm je groenten tegen onkruid en insecten. Ook vogels lusten je net gezaaide planten. Bescherm je moestuin met de juiste tunnelserre of een vliesdoek.

Tuinieren in je boomgaard

In juni zijn je fruitbomen toe aan een grondige snoei- en onderhoudsbeurt. Snoei je perzik -, kersen-, en pruimenbomen en behandel daarna de snoeiwonden met wondafdekmiddel. Dat verkleint de kans op infecties. Voor een goede oogst dun je de bomen ook het best nog even uit. Wacht met het uitdunnen van je appel- en perenbomen tot na de junival (het moment waarop de boom onvolgroeide vruchten laat vallen). Pluk daarnaast de overtollige vruchten en bladeren rond het fruit om ze de beste groeikansen te geven. Juni is ook hét snoeimoment voor je druifranken.

Wees daarnaast voorbereid op insecten en vogels. Bladluizen kunnen je planten en fruitbomen flink aantasten. Je kunt insecticiden gebruiken, maar er zijn ook andere manieren om hen weg te krijgen. Zet lieveheersbeestjes uit. Dit zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen. Of maak je eigen zeepwater met marseillezeep en verstuif dit op je planten. Voor 1 liter water heb je 150 gram zeepschilfers en een soeplepel olie nodig. De zeep verhindert dat de bladluizen zich vasthechten aan de bladeren. Ook vogels kunnen lelijk huishouden in de tuin. Span daarom een net over je fruitstruiken en -bomen.

Inrichting van je tuin

Je hebt al bergen verzet in je moes-en siertuin. Nu is het tijd voor je terras, zwembad en/of vijver.

hogedrukreiniger op terras | nettoyeur à pression sur la terrasse

Terras onderhouden en aankleden

Haal je hogedrukreiniger boven en ga aan de slag met je hogedrukreiniger op lage druk. Verhoog de druk voor hardnekkige vlekken en koppel het juiste accessoire op je toestel. Voor een houten terras gebruik je best bruine zeep en een bezem. Vergeet ook je grill niet. Fleur ten slotte je terras nog op met kleurrijke bloempotten, een gezellige zithoek, en sfeerlichtjes. Genieten maar!

Tijdens de hete zomermaanden zijn een zwembad en de juiste overkapping essentieel om het hoofd koel te houden. Ontspan onder je parasol of geniet van een heerlijke grillsessie op je barbecue.

Vijver met waterval en vissen | Étang avec cascade et poissons

Vijveronderhoud

Door het warme weer kan het waterpeil in je vijver snel dalen. Vul je vijver bij met kraanwater. Gebruik zeker geen regenwater, dit is te zuur in grote hoeveelheden. Juni is ook ideaal om nieuwe vissen in de vijver te zetten, dankzij het warmer water aarden ze sneller. Plant ook winterharde drijf- en waterplanten in de vijver. Let ten slotte op algen, deze nemen veel zuurstof op; verwijder ze met een stok. Last van Eendenkroos? Maak met een schepnet snel komaf met deze verstikkende plant of installeer een vijverpomp en vijverfilter. Deze zorgen voor helder water en het behoud van goede CO₂-waarden. Werk af met een afdekrooster. Dit voorkomt dat er bladeren in je vijver belanden en beschermt je vissen tegen vliegende indringers.

zwembadnetje | filet de piscine

Zwembadonderhoud

Heb je een zwembad? Met het juiste onderhoud geniet je des te meer van een verfrissende plons. Een zwembadfilter, schepnetzwembadstofzuiger en voldoende chloor zijn enkele cruciale zomertools die wonderen doen. Het zwemseizoen duurt natuurlijk niet eeuwig, maar met zwembadverwarming verleng je de waterpret makkelijk met drie maanden.

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten