Je hebt helemaal zelf een wandmeubel gemaakt of een mooie kapstok ontworpen. Eenmaal af, wil je jouw creatie aan iedereen laten zien. Je bent zo trots als een pauw. Maar waarom voel je je eigenlijk trots als je iets hebt gemaakt? Om antwoord te geven op die vraag duiken we voor een keertje de psychologie in.

Wat is trots? Trots wordt in het woordenboek omschreven als “het gevoel waardoor je wilt laten zien dat je iets goed hebt gedaan of iets moois hebt”. Volgens onderzoek is dit gevoel erg belangrijk voor ons zelfvertrouwen.

Eigen prestatie

We nemen het wandmeubel als voorbeeld. Stel je voor, je hebt op internet wat voorbeelden opgezocht en eventueel wat informatie ingewonnen bij een expert. Hiermee heb je een bepaalde verwachting van het eindresultaat geschept: je hebt een doel voor ogen. Je gaat hard aan de slag en maakt zelf je eigen wandmeubel. Als ‘ie klaar is, merk je dat het er precies uitziet zoals je in gedachten had. Of misschien zelfs nóg mooier. Door jouw eigen inspanning en harde werken is de klus een succes geworden. Je hebt het zelf maar mooi gefixt! En dat is waarom jij je trots voelt.

Erkenning van anderen

Gevoelens van trots zijn vaak het gevolg van een goede prestatie. Wat een goede prestatie is, hangt af van jouw eigen normen en waarden, maar wordt ook bepaald aan de hand van prestaties van andere mensen. Ook baseren we het ‘succes’ van onze prestatie op de hoeveelheid complimenten die we van anderen ontvangen. In het geval van het wandmeubel, dan wil je dat hij minstens zo mooi is als die van anderen of dat jouw creatie bij anderen is opgevallen en dat zij daar iets positiefs over zeggen.

Social media

Positieve reacties van andere mensen hoeven niet per se in real life gegeven te worden. Ook likes op Facebook tellen mee, of hartjes op Instagram. Dit verklaart waarom mensen zo graag hun creaties delen op social media!

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met die klus, deel het met anderen en maak jezelf trots!