Locatie

Een houtskool barbecue of een gasbarbecue hebben een plekje in de buitenlucht en genoeg ruimte nodig. Als het in de zomer al eventjes niet meer geregend heeft, zoek je best een stenen ondergrond (tegels, grind) en ver van bomen. Wil je geen vetvlekken op je blauwe steen? Zet je barbecue op een groot stuk karton.

Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Je wil echt niet dat je barbecuestel begint te wiegen. Verplaats de barbecue nooit tijdens het branden!

Zoek dus best eerst een geschikt plekje. Een ideaal plekje:
✔️ is beschut tegen regen en wind
✔️ heeft een egale ondergrond, liefst op stenen tegels of grind
✔️ is goed verlicht,
❌ liever niet in het gras of in de buurt van bomen.
❌ niet in de vlakke zon - denk aan je eigen gezondheid!
❌ ver genoeg van tenten en parasols! De zeilen van een partytent zweven vaak heen en weer en zijn zeer brandbaar.

Als je een parasol gebruikt voor wat schaduw, zet je deze best ver en hoog genoeg van de hittebron.

Voorzorgsmaatregelen

Hou een emmer water of zand binnen handbereik om een eventuele brand snel te kunnen doven. Indien het echt link wordt kan je ook een brandblusser en een branddeken gebruiken.

Brus je brand nooit met alcoholische dranken! Brandend vet moet je dan weer niet blussen met water maar met een branddeken.

Aandachtspunten houtskoolbarbecue

Hoe steek je een houtskoolbarbecue aan? Lees hier het artikel

Let goed op tijdens het aanmaken en aanwakkeren van het vuur, hou bijvoorbeeld ook rekening met de wind. Gebruik een houtskoolstarter om eenvoudig en snel je kolen te laten gloeien.

Vermijd gebruik van sterk ontvlambare vloeistoffen zoals spiritus of benzine. Zo mag je aanmaakvloeistof nooit in een brandende barbecue spuiten. Het ziet er wel spectaculair uit, maar het kan gevaarlijke steekvlammen opleveren of nog erger, de vlam kan in de fles slaan en ontploffen.

De stoere vlammen zijn er maar voor even, brandwonden kan je heel je leven meedragen! De enige juiste manier om aanmaakvloeistof te gebruiken is door de vloeistof op de kolen te spuiten, het vloeistof er even te laten intrekken en het dan pas in brand te steken. Voorkomen is beter dan genezen, dus gebruik liever aanmaakblokjes.

Blaas niet in het vuur. Gebruik liever een wapperaar of een blaasbalg. Als je stroom hebt kan je ook een haardroger gebruiken.

Aandachtspunten gasbarbecue

Je kunt zowel propaan als butaan gebruiken voor het aansteken van een gasbarbecue, maar wij raden propaan aan. Dit omdat propaan een buitengas is dat pas bij min 40 graden bevriest en een hogere uitgangsdruk heeft dan butaan. Overstappen van het één naar het ander kan echter wel probleemloos.
Controleer de datum op de gasfles en de slangen.
Controleer (eventueel met een beetje zeepsop) de gasslang regelmatig op gaatjes want na verloop van tijd wordt die poreus.
Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
Haal het deksel van de barbecue af voordat je hem aansteekt.
Steek de barbecue direct aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.

Aandachtspunten elektrische barbecue

Gebruik je een verlengkabel? Rol die dan volledig af.
Zorg ervoor dat de kabels niet in een zwembad of plas water terechtkomen of dat men over de kabel kan struikelen.

Tijdens het barbecuen

Laat de barbecue nooit onbewaakt achter en houd kinderen en huisdieren uit de buurt.

Een barbecue gaat meestal gepaard met een goed glas wijn, cocktail of frisse pint. Drink echter met mate, of nog beter, kies een BBQ-BOB, want niets zo gevaarlijk als dronken achter een barbecue staan. Je evenwicht en coördinatie vermindert aanzienlijk en je denkt minder goed na over je daden. Als je in de volle zon staat te braden, is het verstandig om vooral genoeg water te drinken.

Draag gepaste kledij: draag een linnen schort (geen synthetische stof!) en handschoenen/ovenwanten. Deze schorten hebben vaak ook handige zakken om spullen in te steken. Je kan ook een gereedschapsriem gebruiken om je barbecue gereedschap altijd binnen handbereik te hebben!

Gebruik het juiste materiaal om je vlees te draaien en vast te grijpen, liefst met een handvat in hout of hittebestendige kunststof. Prik niet in het vlees. Het maakt niet alleen je vlees minder sappig, het zorgt er ook voor dat het vet op de kolen spat en vlam vat. Die vlammen kunnen er voor zorgen dat je vlees aanbrandt.

Heb je toch een brandwonde? Volg de regel van 20:
- Behandel je wonde binnen de 20 minuten na het incident.
- Hou de wonde 20 minuten onder een kraan
- Gebruik lauw water (+/- 20°C)
Ontsmet nadien de wonde en leg er een laagje zalf op (bvb: Flamigel).

Na het barbecuen

Doof het vuur meteen als iedereen is uitgegeten en laat de barbecue goed afkoelen (minimaal 24 uur) voordat je gaat opruimen en schoonmaken. Als je het deksel en luchtaanvoer van je barbecue sluit zal het vuur normaal gezien vrij snel doven. In principe zijn barbecues ontworpen om buiten te staan. Wel is een barbecuehoes aan te raden; dit voorkomt schimmelvorming, condensatie en stof. Iets wat een dekzeil niet allemaal kan voorkomen.

Draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet de thermostaat uit.

Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact als deze niet meer gebruikt wordt.