Het weer in augustus

In augustus nemen de temperaturen weer stilaan af, maar wijken de waarden nog niet zo veel af van die van de maand juli. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 en 23 °C en de minimumtemperatuur tussen 8 en 13 °C. Net zoals juli, is ook augustus een regenachtige maand. Da’s jammer voor jou, maar goed voor de groene vrienden in je tuin, natuurlijk.

Tuinieren in augustus

Ben je klaar om erin te vliegen? Haal je tuingereedschap maar uit je tuinhuis, we gaan aan de slag. 

 

Tuintips: tuinieren in je moestuin

Augustus wordt ook wel eens de oogstmaand genoemd, en dat is niet zonder reden. Naast heel wat onderhoudswerk is het ook hoog tijd om enkele van je plantsels uit de grond te halen.

Zaaien

Begin augustus kun je snijbiet, kolen, radijzen, kropsla, spinazie, wortelen, tuinkers en lente-uitjes zaaien. Als je plaats hebt en de grond vochtig genoeg is, kan je knollen en mosterd zaaien om de grond extra vruchtbaar te maken. 

Oogsten

Oogst deze maand regelmatig je komkommers en courgettes als ze nog jong en mals zijn. Jongere vruchten smaken immers beter. Daarnaast verzamel je deze maand ook je plukrijpe groenten zoals pepers, aubergine en peulvruchten. Omdat augustus een vochtige maand is, vergroot de kans dat schimmel je groentes aantast. Neem het zekere voor het onzekere en bescherm, bijvoorbeeld, je tomatenplanten met een tomatenserre.

Tip: Verzamel de zaden van je planten, droog ze en bewaar ze in papieren zakjes op een droge plaats. Zo kan je ze volgende zomer gebruiken voor nieuwe plantjes.

… en onderhouden

Bij droog weer is het belangrijk af en toe te schoffelen en je planten regelmatig water te geven. Heb je een serre? Dan maak je er aan het einde van de maand het best de gewoonte van om de deuren en verluchtingsramen ’s avonds te sluiten. Zo hou je de warmte van overdag ’s avonds binnen. Vochtig weer betekent ook … meer slakken. Bescherm je moestuin met wat anti-slakkenmiddel. Let ook goed op voor de aardappelziekte, die vooral in natte periodes de kop opsteekt. Als een gewas aangetast is, verwijder je het blad en rooi je de aardappelen ongeveer twee weken later.

Tuintips: tuinieren in je boomgaard

Ook in je boomgaard is er deze maand veel oogstwerk. Een, twee, drie, daar gaan we!

Zaaien

Door nu al nieuwe aardbeibedden in te planten, kunnen ze zich nog voor de winter goed ontwikkelen. Dat levert je volgend jaar gegarandeerd mooi fruit op.

Oogsten

Je weet wanneer het tijd is om je vroege appels en peren te oogsten als het steeltje na een lichte draai makkelijk loskomt. Ook je bessen, bramen, frambozen, perziken, pruimen en vijgen zijn plukrijp.

… en onderhouden

Na het oogsten van je perziken, pruimen, bessen en kersen geef je deze bomen en struiken een flinke snoeibeurt. Knip ook de druivenbladeren die voor trossen hangen weg. Zo krijgen je druiven meer zonlicht en rijpen ze beter.

Tuintips in je siertuin

De grote hoeveelheid neerslag en zonlicht lieten je tuin ontploffen. Klaar om de handen uit de mouwen te steken, dus.

Het gazon

Maai je grastapijt, afhankelijk van de groei, één of twee keer per week. Zet je maaier op drogere dagen of wanneer het gras na je vakantie erg lang is, in een hogere stand. Bij zonnig weer neem je je gazon het best ’s avonds onder handen, zodat het niet uitdroogt. Gebruik een grastrimmer om ook de kantjes netjes af te werken. Spreid het maaisel na je maaibeurt goed open op de composthoop zodat het niet gaat rotten of stinken. Als er regen wordt voorspeld, benut dan die kans om je gazon met mest te bestrooien. En besproei je gazon bij aanhoudende droogte af en toe met water. Zo hou je je gras gezond. 


Bomen, heesters en hagen

In augustus groeien de meeste bomen en hagen niet meer. Neem ze nu nog even onder handen zodat ze het hele najaar door verzorgd ogen. Geef je heesters zoals buxus, liguster, lonicera en taxus de laatste knipbeurt van het jaar. Let op: als de zon te fel schijnt tijdens het snoeien, kunnen de uiteinden van de takken verbranden. Knip dus altijd bij bewolkt weer. 

Sierplanten en bloemen

Deze maand kun je al paaslelies, narcissen, chrysanten en herfstasters planten. Daarnaast betekent augustus het einde voor de meeste van je bloemen en sierplanten. Verwijder uitgezaaide bloemen en geef zo de andere knopjes de kans om nog even mooi door te bloeien. Trim de lange takken van de blauweregen tot vier knoppen terug. Heb je klimhortensia’s, snoei die dan grondig als ze zijn uitgebloeid. Ook je lavendel verdient een snoeibeurt. Die knip je het best niet te diep af, zodat je struikjes de winter heelhuids doorkomen. Controleer je rozen op aantastingen zoals meeldauw, dat in augustus veel voorkomt. En geef je door wind of neerslag omgevallen planten zoals zonnebloemen een extra duwtje in de rug met een plantensteun op maat. Wied tenslotte het onkruid in je bloemborders voor een verzorgd eindresultaat.

Klussen op je terras

Klaar om deze maand ook je terras de nodige liefde en aandacht te geven? Laten we beginnen. 

Onderhouds- en opruimweer

 In augustus durft het al wel eens vaker te regenen. Dat is hét ideale moment om je tuingereedschap een grondige onderhoudsbeurt te geven en je tuinhuis op te ruimen. Met goed onderhouden materiaal, is elke klus sneller geknapt. Door bijvoorbeeld je grasmaaier of heggenschaar na gebruik proper te maken, is de kans kleiner dat er roest ontstaat. Je kunt roestvorming ook vermijden door je materiaal met gereedschapshouders of -haken aan de muur te hangen. Zo komt je tuingereedschap nooit in contact met water. Straalt je tuinhuis chaos uit, dan kun je met de juiste kasten en boxen overzicht creëren.


Zwembadonderhoud

Op warme augustusdagen zit je waarschijnlijk vaak in je zwembad. Je weet waarschijnlijk ook wel dat regelmatig onderhoud cruciaal is. Controleer de pH-waarde en de hoeveelheid chloor in je water met een testkit. En hou het zwembad proper met een schepnet of zwembadstofzuiger. Vind je het jammer dat het zwemseizoen bijna voorbij is? Met zwembadverwarming verleng je de periode vol waterpret makkelijk met drie maanden. Da’s pas grenzeloos genieten van de zomer.

Vijveronderhoud

Verwijder bladeren van uitgebloeide waterplanten uit je vijver. Rotte bladeren zorgen er immers voor dat de algengroei toeneemt. Hou ook je zuurstofplanten en draadalgen in de gaten. Die vermenigvuldigen zich bij warm weer erg snel. Ze regelmatig uitdunnen met een gewone stok, is de boodschap. Neem ook deze maand de belangrijkste waarden van je vijverwater, namelijk de zuurtegraad, gezamenlijke hardheid en KH-waarde onder de loep. Let eveneens op het waterniveau, want dat kan bij warm weer aardig zakken. Je vult dit het best bij op het wateroppervlak, zodat er meer zuurstof in de vijver wordt opgenomen. Heb je nog geen vijver? Bouw er dan gewoon zelf eentje met dit handige stappenplan.

Brico en BricoPlanit staan voor je klaar 

Heb je alle klusjes voor augustus afgewerkt? Plof neer in je loungeset en geniet van de laatste lange zomeravonden. Op zoek naar het juiste tuingereedschap of advies om je tuin en terras nog meer te laten stralen? Lees de inspiratie-artikels op onze blog  en onze tuincatalogus of laat je bijstaan door een van onze experts in je Brico- of BricoPlanit-winkel.