Fonteinen en vijvers verschaffen een gevoel van frisheid en ontspanning dankzij de relaxerende invloed van het gekabbel van water.

En dan hebben we het nog niet gehad over het tafereel van de vogels die er zeker zullen komen spelen. Wat is er aangenamer in het leven dan sereniteit en heel wat aangename zomerse uurtjes door te brengen in de tuin?

Een fontein (of gelijk welke andere waterpartij) is niet iets wat enkel voorbehouden is voor grote tuinen. U hebt slechts een kleine tuin, binnenplaats, terras of zelfs enkel een balkon?

In functie van de ruimte waarover u beschikt, hebt u de keuze tussen verschillende en eenvoudig uit te voeren opties.


U hebt slechts een beetje plaats?

Fonteinen om aan de muur te hangen of om op de grond te zetten
De muurfonteinen, om op de grond te plaatsen of op te hangen, decoratief of nuttig (wanneer ze aangesloten zijn op de waterleiding), maken het mogelijk om op een gemakkelijke manier, zonder al te veel grote werkzaamheden, een waterpartij te hebben in de tuin.

Geïnspireerd op de klassieke oudheid of op meer hedendaagse vormen, u zult ze in alle vormen terugvinden in de handel. Meestal zijn ze vervaardigd uit steen, beton of gietijzer, maar tegenwoordig ook uit hars, hout, glasvezel...

Sommige modellen zijn geschikt voor het terras en zelfs voor binnen.


Vaten recycleren
Op een terras, op een binnenplaats of op een balkon volstaat het om één of meerdere kuipen gevuld met water en versierd met waterplanten aan te brengen om een miniwatertuin te creëren.
Het is aangeraden over een oneven aantal vaten te beschikken, met verschillende afmetingen, om een asymmetrisch effect te creëren.
U kunt uiteraard de nodige nieuwe vaten vinden in de handel, maar waarom probeert u op een boerderij of op rommelmarkt geen oude drinkbakken, bassins, gegalvaniseerde waskuipen of doorgezaagde houten vaten… te recupereren?

Ze moeten goed waterdicht zijn: om hiervoor te zorgen, gebruikt u een waterafstotende coating of bedekt u de wanden met een membraan van pvc.
Boor vervolgens de gaten waar u de afvloeiingsbuizen zult doorsteken. Deze worden op enkele centimeters onder de rand van het vat aangebracht, opdat het water enkel langs deze opening in het volgende vat zou stromen.


Om dezelfde reden dient u de ruimte rond de buizen goed af te dichten. Herhaal dezelfde werkwijze voor alle kuipen, behalve de laatste, waar u een overloop voorziet met het oog op hevige regenval, en een kleine (dompel- of externe) pomp, opdat deze het water terug naar de eerste kuip zou kunnen sturen en zo een fontein of een waterstraal met een laag debiet kan voeden.
Zo verkrijgt u een gesloten circuit waar het stromende water voortdurend terug naar boven wordt gebracht.

Opgelet, er moet vermeden worden dat onzuiverheden de leidingen zouden verstoppen en het water zouden verhinderen te circuleren! Hiertoe plaatst u een filter die u kunt vervaardigen met een stuk rooster met vierkante mazen van maximum 5x5 mm die regelmatig gereinigd moet worden. Houd ook in het achterhoofd dat er pompmodellen op zonne-energie bestaan, waardoor deze dus volledig autonoom en dus ecologisch worden!


Mooi helder water
Dankzij de watercirculatie en de zo opgewekte bubbels zal er veel zuurstof in het water aanwezig zijn en zal er vermeden worden dat er zich te veel algen en ongewenste micro-organismen ontwikkelen. Dankzij deze waterbeweging en de aanwezigheid van planten wordt het water op een natuurlijke manier schoon gehouden.

Zie ook: De kwaliteit van het water


De plantenkeuze
Waterplanten vragen vaak een goede, volledige of gedeeltelijke, blootstelling aan de zon. Gezien de enorme verscheidenheid aan zuurstofplanten zult u er gemakkelijk vinden die aangepast zijn aan iedere vijver.

Deze planten, die vaak snel groeien, vereisen een jaarlijks onderhoud, zodat ze de minivijver niet zouden overwoekeren. Vraag raad aan een specialist voor de keuze van uw beplanting en de manier waarop ze geplant en onderhouden moet worden.

Vergeet niet dat deze planten zeer snel een schuilplaats bieden aan eventuele dieren in uw vijver om zich te beschermen tegen vogels en de zon. Ze vormen het hele jaar door ook een uitstekende voedselaanvulling.


"Bevolk" uw minivijver
De goudvis is gewend aan buitenvijvers: plaats ze per twee of per drie, maar niet in de laatste kuip, anders zouden ze gehinderd worden door de pomp of meegezogen worden langs de overloop!

Ze zijn verwant met de karper en zijn aangepast aan gebieden met een gematigd klimaat. Deze erg sterke vis kan gemakkelijk vorst verdragen in de winter, alsook hoge temperaturen in de zomer, op voorwaarde dat de temperatuurschommeling niet te plots verloopt.

Uiteraard mag de winter niet te streng zijn, zodat het water niet in een blok ijs verandert! Ideaal zou dus zijn de kuipen op een beschutte plaats te zetten of de vissen er in de winter uit te halen.

De goudvis is ook een waardevolle deelnemer aan de voedingsketen en zorgt mee voor het evenwicht in de vijver. Hij helpt het water helder te houden door zich te voeden met micro-organismen en algen.

Er bestaat echter als aanvulling speciale voeding voor buitenvijvers, vraag om inlichtingen in de dierenwinkel waar u uw vissen zult kopen (alsook over de frequentie waaraan het water ververst moet worden…).


Het onderhoud het hele jaar door
Beschut de pomp in de winter tegen de vorst (zie gebruiksaanwijzing van de fabrikant). In het voorjaar controleert u de filter(s) van de pomp en reinigt u deze indien nodig. Controleer de goede staat van het elektrische snoer en alle accessoires (fontein, waterstraal, onderwaterverlichting…).
In de zomer reinigt u de filters van de pomp minstens één keer per maand (de filters van de afvloeiingsbuisjes moeten vaker gecontroleerd worden). Controleer ook de buis van de waterstroom of de fontein en maak deze indien nodig schoon.


Een kunstmatige waterloop voor uw vijver
Indien u veel plaats hebt en wat werk u niet afschrikt, hebt u ook een andere mogelijkheid: het aanleggen van een waterval voor uw vijver.
Eerst en vooral moet u weten of er geen zeldzame mogelijkheid is dat er zich een bron of kleine waterloop in uw tuin bevindt, waarmee u zich op een natuurlijke manier zou kunnen voorzien van water, u zal dan een voldoende krachtige pomp moeten installeren.
U dient zeer nauwkeurig te werk te gaan om ervoor te zorgen dat deze elektrische installatie waterdicht is, te meer omdat u misschien verlichting wenst te installeren.

Zie ook : Breng uw tuinverlichting tot een goed einde


Het aanleggen van de waterval
Met de hoeveelheid aarde die verzameld werd tijdens de graafwerken voor uw vijver kunt u vorm geven aan een heuvel met terrassen die u verstevigt om verzakkingen te voorkomen. Gebruik hiervoor grote, min of meer ronde stenen, die u bevestigd met behulp van mortel voor meer stevigheid.

Indien u dit wenst, kunt u in plaats daarvan ook kleine bassins graven (aarde goed aanstampen) en er een geotextiel en een zeil in leggen om er ten slotte grind of strandkeien in te storten.



Deze kleine overgangsvijvers zullen bestemd zijn om de waterstroom te temperen wanneer het water te snel in de hoofdvijver stroomt. Hierdoor wordt vermeden dat het laagste deel van de waterval zou gaan overstromen.

Zorg ervoor dat de vijver en de waterval in proportie zijn qua afmetingen: hoe groter uw vijver is, hoe groter of langer u uw waterval kunt maken. Voor een vijver van 1 m3 mag de waterval niet langer zijn dan 1 meter.


De test van het watercircuit
Plaats de pomp op de goede afstand van het keerpunt van het water van de waterval en doe een test met de stuwleiding. Verberg de pomp in een met grind gevulde plantenmand die dienst zal doen als voorfilter.
Verberg de leiding die water doet terugkeren naar de fontein goed en bescherm deze tegen eventuele lekken.


Het plaatsen van de fontein
U dient enkel nog een fontein of waterstraal te plaatsen. Allerlei modellen zijn verkrijgbaar in de handel. Zorg ervoor dat de bevestiging en de aansluiting correct uitgevoerd worden.

Plaats stenen en strandkeien om de rand van de vijver af te werken. U dient enkel nog de rest van de aardeheuvel aan te stampen en te bekleden met planten en/of rotsen.

Het is waar dat er bij deze realisatie zwaar werk komt kijken en dat u misschien enkele details zult moeten aanpassen om een correcte watercirculatie te verkrijgen, maar uiteindelijk zult u het resultaat beter weten te appreciëren. En daarna zal uw pronkstuk heel het gezin versteld doen staan… en uw vrienden des te meer!