Alles wordt slimmer: we hebben een smartphone, rond je pols zit misschien wel een smartwatch en binnenkort rijden we met slimme wagens – of zij met ons. Onze lampen kunnen dan natuurlijk niet achter blijven. Maar wat is slimme verlichting precies? 

Verschillende types slimme verlichting

Er zijn verschillende soorten slimme verlichting. De meest bekende is misschien wel de soort die vanzelf aanspringt met bewegingssensoren. Gemakkelijk in appartementsgebouwen met gemeenschappelijke inkomhallen, of handig wanneer je ’s avonds thuiskomt en op de oprit anders geen hand voor ogen ziet. 

Daarnaast bestaat er slimme verlichting met afstandsbediening. Dat kan een heel eenvoudige afstandsbediening zijn, met enkel een aan- en uitknop, maar sommige afstandsbedieningen geven zelfs de mogelijkheid om de kleur van je lamp(en) in te stellen. Helder wit, warm gelig, of misschien wel alle kleuren van de regenboog? Aan jou de keuze.

De laatste generatie slimme lampen, ten slotte, worden draadloos via wifi en met een app bestuurd. Deze lampen kun je koppelen met applicaties als Google Home, zodat je ze zelfs met je stem kunt besturen.

Benodigdheden voor slimme lampen

Voor lampen met bewegingssensor en/of afstandsbediening is het natuurlijk logisch dat je die sensor of afstandsbediening ook voorziet. Voor slimme lampen die met een app werken, heb je vaak een radiobrug nodig: een systeem dat je lampen met je wifi verbindt. Ook deze lampen bieden heel wat mogelijkheden: je kunt ze dimmen, van kleur laten veranderen of zelfs met je muziek verbinden! Bovendien zijn veel van deze slimme lampen te combineren met een afstandsbediening of een bewegingssensor (ook buitensensoren).

Voordelen van ‘smart lampen’

Het fijne aan slimme verlichting is het gebruiksgemak én de vele mogelijkheden die de lampen je bieden. Ten eerste kun je met lampen met een bewegingssensor gemakkelijk energie besparen. Wanneer ze geen beweging meer detecteren, schakelen deze lampen zichzelf automatisch uit. Bovendien zijn heel wat ledlampen al beschikbaar in slimme uitvoering, waardoor je dubbel zoveel energie bespaart!

Daarnaast zijn de lampen met bewegingsdetectoren ideaal om inbrekers af te schrikken. Of je kunt je slimme lampen via de app bedienen terwijl je op vakantie bent. (Verwittig misschien wel even de buren die een oogje voor jou in het zeil houden, of ze denken misschien ten onrechte dat er iemand in je huis binnengedrongen is.)

Tot slot stel je met slimme lampen heel gemakkelijk de juiste sfeerverlichting in. Gebruik ze als tafellamp in de eetkamer of als badkamerverlichting tijdens het baden.

Wist je trouwens dat de meeste slimme lampen gewoon in de standaardarmaturen passen?