PDF-formaat downloaden1. Warme kleuren
Deze ‘actieve’ kleuren creëren een gevoel van warmte, comfort en brengen gesprekken en communicatie op gang. Geel, oranje en rood (de warmste onder de warme kleuren) laten de adrenaline blijkbaar pompen! Deze kleuren worden aanbevolen in de zogenaamde koude kamers, die op het noorden zijn gericht.


2. Koude kleuren
Ze worden ook ‘passieve’ kleuren genoemd en zijn – naar verluidt – in staat om spanningen weg te nemen en ons te laten ontspannen. U vindt ze vaak terug in ziekenhuizen: blauw, groen. Het spreekt voor zich dat deze rustgevend en kalmerend werken. Deze kleuren worden vooral gebruikt om kamers te verfrissen die op het zuiden zijn gericht en in de woonkamer.


3. Neutrale kleuren
Het gaat hier om de zogenaamde « niet-kleuren »: bruin, beige, grijs en wit. Alleen komen ze flauw en nietszeggend over, maar in combinatie met andere kleuren ontstaat er een zeer geraffineerd en modieus samenspel.4. Natuurlijke kleuren
Het zijn kleuren uit de natuur die nu in het interieur terecht komen door natuurlijke materialen te gebruiken zoals hout, steen, marmer of terrasiena verf (de aardkleur bij uitstek). De natuurlijke kleuren passen zeer goed samen. Let er alleen op dat u ze niet overdadig gebruikt, want dan ontstaat er een grauwe en doffe sfeer, die eerder deprimerend werkt.


Het symbolische karakter van de kleuren

De verschillende kleuren roepen bepaalde gevoelens en emoties op, die een invloed uitoefenen op onze gemoedstoestand.


Geel
Het is de kleur van de zon, warm en stimulerend als geen ander. Daarnaast is het ook de kleur van de wijsheid en de kennis. De gele kleur versterkt de kamers waarin ze wordt gebruikt, zorgt voor veel licht en weerkaatst de lichtinval. Ze is daarom uiterst geschikt voor een donkere kamer, die op het noorden is gericht. Bovendien past deze goed bij veel andere kleuren.


Oranje
Net als geel heeft deze kleur een stimulerende werking en wakkert ze uw denkvermogen, creativiteit en eetlust aan! Oranje gaat goed samen met neutrale en natuurlijke kleuren, waarbij ze warmte uitstraalt. U vindt ze vaak in een bureau of zelfs in de badkamer, om de dag vol energie te kunnen beginnen.


Rood
Rood is de kleur van vuur, energie en passie. Het stimuleert de stofwisseling en spoort mensen aan tot daden en conversaties. Houd het in gedachten voor woonruimten, vooral gericht op het noorden. Maar gebruik het beslist niet teveel, want rood kan ook drukkend overkomen en zo irritatie en stress opwekken.


Roze
Dat is de kleur bij uitstek voor kinderkamers. Waarom? Omdat het een liefdevolle, en zelfs een huidskleur is die symbool staat voor bescherming en tederheid. In de badkamer krijgt u met roze hetzelfde effect.Paars
Kleur van het verstand en de overpeinzing, enigszins mystiek die is geschikt voor rustige plaatsen, zoals de slaapkamer of de woonkamer. Gebruik niet teveel paars, want dat kan een melancholische sfeer creëren.Groen
Groen staat uiteraard symbool voor de natuur en zorgt voor rust, sereniteit en concentratie. Deze kleur past in alle kamers van het huis en vooral in de werkplaatsen.
Blauw
Blauw zoals de hemel, de zee, het water, enz. Het is een kleur met een uitzonderlijk rustgevend vermogen en wordt ook bestempeld als koud en hygiënisch. Toch weerspiegelt ze daarnaast de afleiding en de droom. U kunt alle kleurschakeringen – zelfs in camaïeu – in alle kamers van het huis aanbrengen: zo werkt u bijvoorbeeld van de slaapkamer via het kantoor naar de badkamer.


Zwart
Zeer modieus, hedendaags en stijlvol, maar bij voorkeur niet alleen te gebruiken: er is immers geen enkele schakering! Zwart zet de neutrale tinten op een verfijnde manier in de verf.Wit
Dat is de oudste kleur ter wereld, die al in de tijd van de Romeinen werd gebruikt om het huis in te richten. Wit is zuiver, lichtgevend en tijdloos, zowel eenvoudig als neutraal. Het maakt de kamer groter en zorgt voor meer licht. Deze kleur vraagt dan wel veel onderhoud en moet steeds vlekkeloos zijn! Men geeft de voorkeur aan ‘gebroken’ wit met een kleurschakering of opgezet in fijne toetsen om andere kleuren beter uit te laten komen.


Een handige tip van Brico Plan-it
Voor u met een bepaalde kleur begint, kunt u deze het best eerst even uitproberen op een kleine oppervlakte van uw muur (1 m2). Dat kan dankzij de testapparaten die beschikbaar zijn in de winkel. Het zijn dezelfde kleuren als in de verfpot, maar dan in kleine hoeveelheden.