De nieuwe patronen, de innoverende ontwerpen, en de enorme keuze uit verschillende kleuren en materialen (waaronder een aantal volledig recycleerbare materialen) hebben ervoor gezorgd dat vinylvloeren en linoleumvloeren weer helemaal in zijn.

De nieuwe vloerbedekkingen van PVC zijn sterker dan vroeger, terwijl ze aantrekkelijk geprijsd zijn. Ze zijn eenvoudig te leggen en vormen een uitstekende isolatie voor zowel warmte als geluid (tot 10 keer minder geluidshinder dan op een harde vloer).


De verschillende soorten PVC-vloeren

De PVC-vloeren zijn erg praktisch: ze kunnen op elke ondergrond gelegd worden, inclusief hout.

  • Soorten

    Behalve de decoratieve en esthetische aspecten, dient u ook andere elementen in overweging te nemen: sterkte en dikte van de slijtlaag en onderhoud.

    De kwaliteit van de vinylvloer wordt bepaald door het aantal lagen waaruit de vloer bestaat:


Tip
Kies bij voorkeur een vloer die dik genoeg is (zodat u optimaal kunt profiteren van de geluids- en warmte-isolerende werking), en kies voor een vloer met een stabiliserende laag (hierdoor voorkomt u dat de vloer gaat bobbelen wanneer deze los ligt).



Linoleums

Linoleum is moeilijker om te leggen. Het is kwalitatief hoogwaardig materiaal, maar minder gangbaar. Het is echter 100% natuurlijk.

Linoleum wordt gemaakt van lijnzaadolie, houtpoeder, natuurlijke harsen en kurk, en het is bijzonder sterk. Om de vloer mooi en sterk te houden moet de vloer ongeveer eens per jaar worden ingewreven met een speciale was. Omdat linoleum minder soepel is moet het worden gelijmd. Het is redelijk lastig om het te leggen.


  • Vormen
    Rol
    De goedkoopste oplossing die het snelst te leggen is.

    Plastic vloerbekledingen bestaan uit rollen van 2 of 4 meter breed.

    Deze artikelen worden niet bij elke vestiging verkocht.

    Vloertegels om te plakken

    De standaard afmetingen 33,3 x 33,3 cm, maar er zijn ook andere formaten verkrijgbaar (tot 60 x 60 cm).

    Tegels zijn gemakkelijk te vervoeren en eenvoudig te leggen. U hoeft slechts de laag die de lijm beschermt te verwijderen, en de tegel te plaatsen. Dat is alles! Bovendien kunnen de tegels na het plakken nog wat verplaatst worden.

    We raden u aan om enkele tegels extra te kopen, zodat u een eventueel beschadigde tegel later kunt vervangen.

    Tip

    let erop dat alle tegels uit hetzelfde kleurbad komen. Hiermee voorkomt u kleurverschillen.

    Zelfklevende parketstroken

    Een goed alternatief voor parket of voor PVC-tegels, zijn deze soepele en zelfklevende parketstroken. Ze zijn bijna niet van echt hout te onderscheiden, en zijn eenvoudig te plaatsen zonder lijm of onderlaag. Ze zijn bestand tegen krassen en zijn even gemakkelijk te onderhouden als PVC.

    Ze combineren de voordelen van parket en van PVC: comfort, stijlvol, geluidsdempend, uitgebreide keuze uit verschillende motieven en kleuren, 


De verschillende manieren van plaatsen

Voor een duurzaam en optimaal resultaat kunt u het beste kiezen voor lijmen, zelfs voor kleine stukjes waarop niet veel wordt gelopen.

(Losse stukken zonder kader beperken tot kleine oppervlakten van minder dan 12 m²; het verdient echter de voorkeur om de vloerbekleding in het hele vertrek langs de randen vast te leggen met dubbelzijdige tape.)

  • Voor- en nadelen van de verschillende manieren van leggen:


Berekenen oppervlakte

- Voor de vloerbedekking op een rol:

Meet het breedste en het langste deel van de ruimte, en tel er 10 cm bij.


Vergeet niet te letten op niveauverschillen, kasten, en houd rekening met een eventueel patroon van de vloer. Neem in dat geval extra stukken aan elke zijde om het patroon kloppend te maken.


- Voor de zelfklevende tegels en parketstroken

Werk volgens de instructies van het leggen van een tegelvloer.

Zie ook: Tegelvloer binnenshuis aanbrengen


De techniek van het leggen

Kies net als bij parket voor een vloer die past bij het gebruik van de ruimte en de soort ruimte.


  • Voorbereiding
    De vloer uitrollen, en overal 5 tot 10 cm laten oversteken. Bij grote oppervakken de vloer eerst minimaal 24 uur laten liggen bij een temperatuur van meer dan 18°C, zodat de vloer bij deze temperatuur zijn vorm kan aannemen. Nadat u de vloer hebt laten rusten, drukt u de vloer met de hand over de gehele oppervlakte stevig aan.

    Tip
    Let op, de ondergrond dient absoluut recht, schoon, droog en stofvrij te zijn. Is dit niet het geval, dan dient er eerst een gladmakende laag te worden aangebracht.

  • Vrij leggen

    (oppervlakken kleiner dan 12 m²)

 1 - De hoeken recht inknippen met een schaar










2 - Buig de PVC in de hoeken met behulp van de spatel om zo de plooi langs de muur duidelijk aan te geven.









3 - Snij met de speciale trimmer langs de plinten (of met de metalen liniaal en het afbreekmes).









  • Leggen met dubbelzijdige tape
    (voor oppervlakten met normaal gebruik, kleiner dan 20 m²)

1 – Plak het dubbelzijdige plakband in de gehele ruimte langs de zijkanten (laat de beschermende laag aan de bovenkant zitten). Rol de vloer uit en laat deze 24 uur rusten








2 – Vouw de PVC-vloer tot de helft terug, verwijder de bovenste laag van de tape, en lijm beetje bij beetje de vloer langs de plinten. Goed aandrukken met de hand.








3 - De hoeken recht inknippen met een schaar.










4 - Buig de PVC in de hoeken met behulp van de spatel om zo de plooi langs de muur duidelijk aan te geven.









5 - Knip met de speciale trimmer langs de plinten (of gebruik een metalen liniaal en een afbreekmes).









  • Gelijmd leggen
    (bij oppervlakken van meer dan 20 m², of bij intensief gebruik)

1 –Rol de vloer uit en laat deze 24 uur rusten. Vouw de PVC-vloer voor de helft terug.









2 – Smeer de lijm uit met de gekartelde spatel, en lijm beetje bij beetje de vloer langs de plinten. Goed aandrukken met de hand. Ga aan de andere kant op dezelfde manier te werk.








3 - De hoeken recht inknippen met een schaar.










4 - Buig de PVC in de hoeken met behulp van de spatel om zo de plooi langs de muur duidelijk aan te geven.









 5- Snij met de speciale trimmer langs de plinten (of met de metalen liniaal en het afbreekmes).









  • Als de ruimte niet met een rol bedekt kan worden, dan dient u een dubbele laag door te snijden, om zo een naad te creëren:

de twee banen dienen elk zo'n tien centimeter over te steken ten opzichte van de andere baan (let erop dat eventuele patronen goed tegen elkaar liggen).

Snijd vervolgens met een afbreekmes en een liniaal door beide lagen heen, precies in het midden van de overstekende gedeeltes. Trek beide losse gedeeltes weg, en lijm de naad en de randen langs het plint. Verwijder overtollig lijmresten. Zo maakt u een mooie naad.