• Het maaien
    Wat het maaien betreft, denkt men vaak ten onrechte dat men kort moet maaien. Het grasveld is dan echter gevoeliger voor droogte en voor onkruid. De ideale hoogte bedraagt ongeveer 7,5 cm; met uitzondering van de eerste maaibeurt in de lente en de laatste maaibeurt in de herfst. Dan is het aangeraden korter te maaien (5cm).

    Een grasveld op een aanzienlijke hoogte behouden (tussen 6 en 8 cm), zal resulteren in een dicht begroeid grasveld. Dit staat de grond toe zijn vochtigheid te behouden,het vermindert het verbruik van water en draagt ook bij tot een vermindering van onkruid.


Maai uw grasveld regelmatig maar zorg er steeds voor dat u niet meer dan één derde van de lengte wegneemt. Om de aanbevolen 7,5 cm te bereiken, moet u uw grasveld maaien wanneer deze een hoogte van 11-12 cm bereikt. Dat is gelijkwaardig aan één maaibeurt per week tijdens de actieve periode en twee maaibeurten per week tijdens de zomer.

U moet weten dat 70% van de onderhoudsproblemen van een grasveld te maken hebben met een slechte maaitechniek. Verander daarom de snijrichting bij elke maaibeurt. Zo vermijdt u een inzakking van uw grasveld en van de grond en zullen er geen wielsporen van de grasmaaier zichtbaar blijven.


Tips

Het gras heeft een groen-grijze kleur:

dit betekent dat de messen van uw grasmaaier afgestompt zijn. Slijp uw messen regelmatig, zo zal uw grasveld mooier zijn, zal ze meer weerstand bieden en zal ze gemakkelijker groeien.

Maai uw gras nooit wanneer het nat is!

Dit resulteert namelijk in een minder mooi grasveld.

Laat de maairestjes liggen.

Deze vormen een bron van stikstof en humus voor de grond. Verwijder wel de grote hopen restjes (diegene dikker dan 1/2 cm) tijdens vochtige periodes in de lente om te vermijden dat uw grasveld zou stikken.


De besproeiing
Het beste moment van de dag
een grasveld te besproeien is tijdens de ochtend of in het begin van de avond. De besproeiing in de ochtend helpt het grasveld haar vochtigheid te behouden en het grasveld zal dan ook beter drogen. Als u ‘s avonds wenst te besproeien, moet u er altijd voor zorgen dat het grasveld droog is tegen het vallen van de nacht om allerlei ziektes te vermijden (schimmels…).

Besproei uw grasveld grondig (ten minste 2,5 cm water), maar niet te vaak. Het is beter het grasveld te besproeien wanneer zij er behoefte aan heeft want een overdreven besproeiing belet een goede groei van het grasveld en veroorzaakt ziektes.


  • Het onderhoud : meststof, compost, mos.
    Meststof voorziet de planten van de nodige mineralen, moet in maart, juni, augustus en oktober toegediend worden. De aanbevolen dosis is tussen 30 en 50g/m².

    Pas op : Vermijd een overdosis aan meststof. Dit kan de goede behandeling van uw grasveld ernstig schaden. Verdubbel nooit de aanbevolen hoeveelheid.

    Welke soort meststof ? Er bestaan twee soorten meststof : synthetische meststof en natuurlijke meststof.
    Synthetische meststof wordt gemaakt van substanties die chemisch veranderd worden.
    De natuurlijke meststoffen zijn ontstaan uit verschillende natuurlijke verbindingen (organisch of mineraal).

    Compost is het beste bemestingsmiddel. Hij bezaait de grond van micro-organismes, verbetert de structuur van de grond en voorziet de planten van de noodzakelijke voedzame elementen.
    Indien het grasveld zich nog in een groeifase bevindt, voorzie dan een bemesting om de 3 of 4 jaar in de lente en in het begin van de herfst.
    Gebruik een rijpe compost met fijne korrels en vermijd de compostsoorten met veel zwarte aarde en turf (deze ontbinden heel langzaam).
    Sommigen gebruiken een mengsel van compost en zand (60% - 40%). Het voordeel is dat deze gemakkelijker in de grond doordringen.

    Mos : 4 oplossingen om er van af te raken

    een goede meststof
    verticuteren
    een anti-mos behandeling in maart/april en in oktober
    het grasveld niet te kort maaien
  • Het onkruid
    Bij een overdreven aanwezigheid van onkruid, zal u een verticuteerder moeten gebruiken en de restjes moeten wegnemen. Behandel het onkruid wanneer ze nog jong zijn. Gebruik een geschikte behandeling.

    In de lente --> één onkruidverdelgend middel tegen grasmuur.
    In de herfst --> één onkruidverdelgend middel tegen het onkruid met brede bladeren (vb. : paardenbloemen).

    Preventieve actie : een goede bemesting en een regelmatige besproeiing.
    Genezende actie : een behandeling met een selectief onkruidverdelgend middel.


Kalender


Materialen

Grasmaaier

Verticuteerders

Meststof / Compost / Potgrond
Zaaimachine / Strooiwagen
Hark
Tuinslang / Gieter



  • Woordenlijst
    Meststof
    : Elke stof die voor bemesting dient, zoals compost, gips, kali.
    Verticuteren: De bovenste laag van grasperken met messen bewerken, om verdichting van de grond tegen te gaan, dood gras verwijderen.
    Zaaien: Met zaad bestrooien.